Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou

Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3842 kcal
Bílkoviny 190 g
Cukr 385 g
Tuky 173 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozhodli jsme se rehabilitovat klasiku školních jídelen, který se bohužel netěší právě velké přízni malých strávníků. Povedlo se!

Suroviny

Na hrachovou kaši
hrách žlutý 400 g
předvařený
sůl
máslo 2 PL
mléko
teplé, podle potřeby
česnek 1 stroužek
prolisovaný
majoránka (drhnutá) 2
sušená
majoránka (čerstvá)
čerstvá na ozdobení
Na opečenou cibulku
olej
na opékání
cibule 2 ks
velká, na úlkolečka a pak na příčné plátky
K podávání
klobása 4 ks
dozlatova opečené
okurky nakládané

1 Na cibulku rozehřejte v pánvi vyšší vrstvu oleje, vsypte cibuli, ztlumte plamen a cibulku zvolna opékejte do pěkné tmavé barvy. Během opékání míchejte a hlídejte, celý proces bude trvat asi 20–30 minut. Potom cibulku vyjměte z oleje a nechte z ní odsát tuk na papírových utěrkách.

2 Mezitím na kaši uvařte hrách podle návodu na obalu doměkka a pak slijte a rozmixujte dohladka. Osolte, vmíchejte máslo a podle potřeby nařeďte teplým mlékem a znovu důkladně promixujte – hustotu kaše případně upravte dalším mlékem, aby byla taková, jak ji máte rádi. Nakonec do hotové kaše vmíchejte česnek a majoránku podle chuti.

3 Na talíře rozdělte kaši a opečené klobásky, kaši posypte připravenou cibulkou, ozdobte čerstvými lístky majoránky, máte-li je, a doplňte nakládanými okurkami.

NĚCO NAVÍC
Nejste-li příznivci předvařených potravin (my jsme předvařený hrách použili čistě kvůli rychlosti přípravy), můžete na kaši uvařit obyčejný žlutý loupaný půlený hrách – ten se před přípravou namáčí na 2 hodiny do studené vody a potom se vaří zhruba 45 minut (nenamočený se vaří o trochu déle).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit