Rozhodli jsme se rehabilitovat klasiku školních jídelen, která se bohužel netěší právě velké přízni malých strávníků. Povedlo se, chutná ještě lépe než od babičky! Servírovat ji můžete s klobáskami, párky nebo s uzeným masem.
Suroviny
Postup
Vyšší vrstvu oleje rozehřejte v pánvi. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Vsypte do oleje, ztlumte oheň a zvolna opékejte dozlatova. Průběžně míchejte a hlídejte, celý proces trvá asi 20-30 minut. Hotovou cibulku vyndejte oleje a nechte okapat tuk na papírové utěrce.
Hrách uvařte podle návodu na obalu doměkka. Slijte a rozmixujte dohladka. Vmíchejte máslo a podle potřeby nařeďte teplým mlékem. Znovu důkladně promixujte. Hustotu kaše případně upravte dalším mlékem. Dochuťte solí, česnekem a majoránkou.
Kaši rozdělte na talíře. Přidejte opečené klobásky a posypte připravenou cibulkou. Ozdobte čerstvými lístky majoránky a doplňte nakládanými okurkami.
NĚCO NAVÍC
Nejste-li příznivci předvařených potravin (my jsme předvařený hrách použili čistě kvůli rychlosti přípravy), můžete na kaši uvařit obyčejný žlutý loupaný půlený hrách. Ten se před přípravou namáčí na 2 hodiny do studené vody a potom se vaří zhruba 45 minut (nenamočený se vaří o trochu déle).