Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rákócziho koláčky
Rákócziho koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rákócziho koláčky

4.2/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 10 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5260 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 446 g
Tuky 275 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Známý maďarský tvarohový koláč Rákóczi s meruňkovým džemem a sněhem v podobě elegantních tartaletek. Zajímavostí je, že nenese jméno vévody Františka II. Rákócziho, který vedl povstání proti Habsburkům, jak by se nabízelo, ale cukráře Jánose Rákócziho, který koláč vymyslel.

Suroviny

Na těsto
sůl 1 špetka
máslo 150 g
na kostičky
vejce 1 ks
Na náplň
plnotučný
najemno nastrouhaná z 1 citronu
semínka vyškrábnutá
sůl 1 špetka
meruňkový džem
Na sníh
voda 30 g

Postup

1

Na těsto vsypte do mísy oba druhy mouky, sůl a moučkový cukr, promíchejte, přidejte máslo a promněte na drobenku. Jako poslední zapracujte vejce. Těsto krátce propracujte, zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

2

Těsto vyjměte z lednice, vyválejte na sílu cca 3–5mm a vyložte jím tartaletkové formičky (nejlépe teflonové s odnímatelným dnem). Dno propíchejte vidličkou a dejte ještě na půl hodiny chladit. Troubu předehřejte na 175°C, vložte formičky do trouby a 10–15 minut je pečte.

3

V míse prošlehejte tvaroh, zakysanou smetanu, citronovou kůru, dřeň vanilkového lusku, žloutky, cukr a špetku soli. Dno předpečených tartaletek potřete meruňkovým džemem. Na něj rozdělte tvarohovou náplň, vraťte do trouby a pečte ještě 15–20 minut. Nechte zchladnout a potřete meruňkovým džemem.

4

Připravte sníh – krupicový cukr vsypte do rendlíku, podlijte trochou vody, přiveďte k varu
a počkejte, až teplota rozvaru vystoupá na 120°C. Mezitím vyšlehejte bílky s moučkovým cukrem do pevného sněhu, tenkým pramínkem přilévejte horký sirup a zašlehejte, pokračujte ve šlehání, až sníh zchladne a bude lesklý. Dejte ho do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a ozdobně naneste na upečené tartaletky. Vraťte do trouby zchladlé na 120°C a nechte v nich sníh 15 minut péct. Nakonec jej můžete opálit cukrářskou pistolí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč