Známý maďarský tvarohový koláč Rákóczi s meruňkovým džemem a sněhem v podobě elegantních tartaletek. Zajímavostí je, že nenese jméno vévody Františka II. Rákócziho, který vedl povstání proti Habsburkům, jak by se nabízelo, ale cukráře Jánose Rákócziho, který koláč vymyslel.
Suroviny
Postup
Na těsto vsypte do mísy oba druhy mouky, sůl a moučkový cukr, promíchejte, přidejte máslo a promněte na drobenku. Jako poslední zapracujte vejce. Těsto krátce propracujte, zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
Těsto vyjměte z lednice, vyválejte na sílu cca 3–5 mm a vyložte jím tartaletkové formičky (nejlépe teflonové s odnímatelným dnem). Dno propíchejte vidličkou a dejte ještě na půl hodiny chladit. Troubu předehřejte na 175 °C, vložte formičky do trouby a 10–15 minut je pečte.
V míse prošlehejte tvaroh, zakysanou smetanu, citronovou kůru, dřeň vanilkového lusku, žloutky, cukr a špetku soli. Dno předpečených tartaletek potřete meruňkovým džemem. Na něj rozdělte tvarohovou náplň, vraťte do trouby a pečte ještě 15–20 minut. Nechte zchladnout a potřete meruňkovým džemem.
Připravte sníh – krupicový cukr vsypte do rendlíku, podlijte trochou vody, přiveďte k varu a počkejte, až teplota rozvaru vystoupá na 120 °C. Mezitím vyšlehejte bílky s moučkovým cukrem do pevného sněhu, tenkým pramínkem přilévejte horký sirup a zašlehejte, pokračujte ve šlehání, až sníh zchladne a bude lesklý. Dejte ho do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a ozdobně naneste na upečené tartaletky. Vraťte do trouby zchladlé na 120 °C a nechte v nich sníh 15 minut péct. Nakonec jej můžete opálit cukrářskou pistolí.