0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sacher dort
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6105 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 575 g
Tuky 357 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na originální Sacherův dort je přísně střeženým tajemstvím cukrářů vídeňského hotelu Sacher. Tohle čokoládové "nebe v ústech" s meruňkovým džemem potěší každého gurmána. Recept sice není původní, ale chuťově je velmi podobný nejznámnějšímu dortu, který si můžeme dát ve Vídni.

Suroviny

tmavá čokoláda 350 g
rozlámaná na kousky
krupicový cukr 0.66 hrnku
máslo 150 g
+ navíc na vymazání formy
vanilkový extrakt 5 kapek
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
sůl 1 špetka
meruňkový džem 300 ml
citronová štáva 1 PL
smetana ke šlehání 3 PL
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy

Postup

1

150 g rozlámané čokolády rozpusťte ve vodní lázni. 

2

Na polevu si dejte stranou po lžíci cukru a másla.

3

Zbylé máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte žloutek po žloutku.

4

Máslovou směs smíchejte s vychladlou čokoládou, přisypte prosátou mouku a špetku soli. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto.

5

Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Přidávejte po lžících do čokoládové směsi a opatrně stěrkou zapracujte.

6

Dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte papírem na pečení. Čokoládovou směs vlijte do formy a povrch uhlaďte stěrkou. Pečte 40–50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte zcela vychladnout ve formě.

7

Meruňkový džem zahřejte s citronovou šťávou a přepasírujte přes síto. Vychladlý dort vyjměte z formy, rozkrojte ho na dvě stejně silné části a potřete marmeládou. Vrchní část a boky dortu také potřete tenkou vrstvou džemu. 

8

Zbylou nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte odložený cukr a máslo a promíchejte. Odstavte z plotny a přilijte smetanu. Při ohřívání míchejte, ale nenechte vařit. Horkou polevou opatrně polijte nebo potřete vrchní část a boky dortu. Nechte ztuhnout.

Zdroj: Moje Gotowanie

Související články

Jak na to: snadný dortový korpus
  • Tipy a triky

Jak na to: snadný dortový korpus

Nadýchaný korpus je základem skoro každého dortu. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový, daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit