Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort z vlašských ořechů a ovesných vloček
Dort z vlašských ořechů a ovesných vloček
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort z vlašských ořechů a ovesných vloček

3.8/5 Počet hodnocení: 81
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8227 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 671 g
Tuky 553 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní dort plný vlašských ořechů, který hravě zvládnete upéct na oslavu i k nedělní kávě. Lze ho snadno připravit i v plně bezlepkové verzi. A pokud netrváte na krému, klidně jej jen přelijte čokoládou. I tak bude fantastický!

Suroviny

bezlepkové, je-li to třeba
vanilkový nebo 40 g kukuřičného či bramborového škrobu
mleté
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
12 g
sůl 1 špetka
jedlá soda 1 špetka
mletá
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
máslo 100 g
změklé
mléko 150 ml
rum 1 PL
tuzemák (nemusí být)
Na dokončení
máslo 250 g
změklé
slazené karamelizované (karamelové salko)
meruňkový džem

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. 100 g vloček rozmixujte na mouku. V misce smíchejte všechny ingredience včetně rozmixovaných i celých vloček až po skořici.

2

Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.

3

Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, zapracujte žloutky a střídavě zapracovávejte suchou směs, mléko a tuzemák. Nakonec jemně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do formy o průměru maximálně 23 cm vyložené pečicím papírem a pečte cca 40 minut, proveďte test špejlí. 

4

Dort nechte ve formě cca půl hodiny chladnout, poté jej vyjměte a nechte na mřížce zcela vychladnout.

5

Máslo vyšlehejte se salkem do krému. 

6

Ořechy promíchejte s cukrem a troškou vody, vsypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C na 10 minut, občas promíchejte.

7

Dort prořízněte, spodní polovinu na- mažte džemem a 1/3 krému. Přiklopte horní polovinou, potřete zbylým krémem a posypte karamelizovanými ořechy.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín