Slavnostní dort plný vlašských ořechů, který hravě zvládnete upéct na oslavu i k nedělní kávě. Lze ho jednoduše připravit i v plně bezlepkové verzi. A pokud netrváte na krému, klidně jej jen přelijte čokoládou. I tak bude fantastický!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. 100 g vloček rozmixujte na mouku. V misce smíchejte všechny ingredience včetně rozmixovaných i celých vloček až po skořici.
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, zapracujte žloutky a střídavě zapracovávejte suchou směs, mléko a tuzemák. Nakonec jemně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do formy o průměru maximálně 23 cm vyložené pečicím papírem a pečte cca 40 minut, proveďte test špejlí.
Dort nechte ve formě cca půl hodiny chladnout, poté jej vyjměte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
Máslo vyšlehejte se salkem do krému.
Ořechy promíchejte s cukrem a troškou vody, vsypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut, občas promíchejte.
Dort prořízněte, spodní polovinu namažte džemem a 1/3 krému. Přiklopte horní polovinou, potřete zbylým krémem a posypte karamelizovanými ořechy.