
Rebarborový džem se zázvorem a chilli
Dobrým pomocníkem při vaření džemu je cukrářský teploměr – s jeho pomocí totiž snadno zachytíte bod tuhnutí (želírování).
Ingredience
- 500 g očištěné rebarbory, nakrájené na 2cm kousky
- 6 červených chilli papriček, zbavených semínek a nakrájených nahrubo
- 500 g krupicového cukru
- cca 5–10 g citrusového pektinu (dávkujte podle údajů na obalu)
- šťáva z 1 pomeranče
- 30 g zázvoru, oloupaného a nastrouhaného najemno
Příprava jídla
1 Připravte si dokonale čisté (nejlépe vyvařené) skleničky s víčky. Do mrazáku si nachystejte pár malých talířků na pozdější zkoušení želírování džemu.
2 Rebarboru a chilli papričky promíchejte ve skleněné či porcelánové míse s cukrem smíchaným s pektinem. Nechte stát 1 hodinu při pokojové teplotě, během této doby několikrát promíchejte.
3 Směs vyklopte do čistého hrnce (nejlépe určeného jenom na vaření džemu), přidejte šťávu z pomeranče a zázvor a za stálého míchání jemně prohřívejte do rozpuštění cukru. Pak zvolna přiveďte k varu a dále vařte, až směs dosáhne teploty želírování (105°C). Vyzkoušejte tuhnutí džemu na vychlazeném talířku: Nalijte na něj směs a projeďte ji prstem. Měla by se zvrásnit a mít konzistenci džemu. Pokud ne, dále vařte a zkoušejte.
4 Horký džem nalijte do připravených skleniček a dobře uzavřete.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář