Recepty s rebarborou
Rebarbora se využívá hlavně při pečení a je součástí sladkých dezertů či koláčů, kterým její svěží kyselá chuť sluší. Zelené, červenozelené a červené dužnaté stonky dlouho nebyly v našich zeměpisných šířkách doceněny. Tradovalo se, že rebarboru jedí jen nejchudší vrstvy. Teprve v posledních desetiletích se ukázalo, že reveň patří mezi zajímavé plodiny. Vykouzlíte z ní dokonalé moučníky!
...
- Hvězdou, ve které rebarbora září, je rebarborový drobenkový koláč jednoduchého litého hrníčkového těsta.
- Oblíbenou pochoutkou je také jahodový džem s rebarborou, kde kyselost řapíků vyvažuje sladkou chuť jahod.
- Rebarbora pochází z Asie, konkrétně z Mongolska a Číny, kde ji jako lék používali již více než před 3000 lety. Do celého světa rebarboru rozšířili Arabové. Co se týče jejího rozšiřování konkrétně v Evropě, prvními lidmi, kteří ji začali používat byli Němci. Později se dostala ik Angličanům a postupně do celé Evropy.
- 100 gramů rebarbory obsahuje 21 kalorií, 0,2 g tuků, 4,5 g sacharidů, 1,8 g vlákniny, 0,9 g bílkovin.
- Rebarbora má mimořádně vysokým obsahem kyseliny jablečné, citrónové a šťavelové. Dále obsahuje vitamin A, vitamíny skupinyB, vitamin C a vitamin K. Z minerálních látek obsahuje vápník, draslík, hořčík, mangan, sodík a železo.
- Rebarbora však není vhodná ke každodenní konzumaci! Na co si dát při konzumaci rebarbory pozor, se dozvíte v našem článku.
- Rebarbora údajně pomáhá při depresích, zlepšuje krevní oběh, chrání oči i srdce, udržuje zdravou pokožku, zdravý mozek i kosti, atp. Doporučuje se jedna-dvě porce týdně, tehdy se naplno rozvinou její léčivé účinky.
Čtěte také:
Celý popis