Tyhle krokety budou skvělé z mořských i sladkovodních ryb, výběr necháme vaší chuti. Skvělý tip, kam zužitkovat odřezky i zbytky od štědrovečerní večeře.
Suroviny
ryba
500
g
syrové rybí filety a/nebo odřezky rybího masa bez kostí a kůže, nasakané nadrobno
cibule
1
ks
velká, nakrájená nadrobno
brambory vařené
500
g
vychladlé, oloupané a nastrouhané najemno
mouka pšeničná hladká
4
PL
+ na poprášení rukou
vejce
2
ks
prošlehaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
nasekaná, množství podle chuti
rostlinný olej
nebo jiný tuk, na smažení
salát
míchaný, k podávání
pečivo
podle chuti, k podávání
Postup
1
V míse promíchejte rybí maso s cibulí a vařenými bramborami, přidejte mouku a vejce podle potřeby, jen tolik, aby vznikla soudržná pevná hmota. Pořádně osolte a opepřete, vsypte petrželku a dobře propracujte. Pomoučněnýma rukama odebírejte hmotu a tvarujte z ní silnější placičky o průměru zhruba 4 cm.
2
V pánvi rozpalte cca půlcentimetrovou vrstvu tuku a smažte placičky dozlatova a dokřupava. Odkládejte je na papírové utěrky.
3
Podávejte doplněné míchaným salátem a pečivem podle chuti.
NĚCO NAVÍC
- Poměr rybího masa a brambor 1:1 je ideální. Můžete ho ale podle momentálních možností upravit až na 2 díly brambor a 1 díl ryby. Do kroket je možné zužitkovat brambory od oběda i ze včerejška a tepelně upravené obrané rybí maso.
- Hmotu lze dochutit i jinými bylinkami či kořením podle vlastní chuti, popřípadě nasekanými sardelovými řezy nebo sardelovou pastou. Namísto syrové ryby můžete použít i okapaného tuňáka z konzervy nebo rozmělněnou zbylou pečenou či jinak tepelně upravenou rybu.