Když si k tomuhle salátu dáte rozpečenou bílou bagetu, získáte večeři, která vás spolehlivě zasytí. Ideální víno: sauvignon či chardonnay.
Suroviny
1 Kolečka sýra podélně rozpulte a položte řezem nahoru na alobal. Dejte pod gril rozpéct; mělo by stačit asi sedm minut. Mezitím důkladně propláchněte polníček, zabalte ho do čisté utěrky nebo dejte do odstředivky a pečlivě vysušte. Pak salát rozdělte na talíře a v misce smíchejte suroviny na zálivku.
2 Jablka i se slupkou rozkrájejte na klínky. Rozpalte nepřilnavou pánev, rozpusťte v ní máslo a opečte jablka. Rozdělte je na polníček, přelijte zálivkou, navrch dejte rozpečený sýr, ozdobte ořechy a okamžitě podávejte.
CAMEMBERT podle legendy objevila během francouzské revoluce selka Marie Harelová. Na svém statku skrývala povstaleckého kněze – a roku 1791 sýr údajně společně vyrobili.