Salát z černé kapusty, grapefruitu a avokáda

Salát z černé kapusty, grapefruitu a avokáda

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 837 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 55 g
Tuky 61 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle salát je plný lákavých protikladů chutí i textur: hraje v něm zemitost kapusty, krémovost avokáda i šťavnatost grapefruitů. Působivý je nejen na pohled, ale také díky obsahu vitaminů a dalších prospěšných látek, jaké přesně v tomhle období potřebujeme.

Související recepty

Suroviny

černá kapusta 200 g
cavolo nero (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
extra panenský
grapefruit 2 ks
růžové
avokádo 1 ks
zralé, velké
grapefruitová šťáva 4 PL
med 1 PL
tekutý
bazalka hrst
čerstvé lístky
vlašské ořechy 60 g

1 Černou kapustu omyjte a oklepejte. Odstraňte tuhý stonek ve středu listů, nejlépe to jde tak, že si jednou rukou přidržíte pevně konec stonku a druhou rychlým trhnutím oddělíte obě strany listu, přičemž špička listu zůstane neporušená. Upravte tak všechny listy kapusty, pak je nakrájejte na velikost sousta.

2 V hrnci dejte vařit osolenou vodu a do vroucí vody vhoďte nakrájené listy kapusty. Vařte přesně 1 minutu, pak ihned slijte a prolijte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var a zachovali zelenině krásnou barvu a křupavost. Listy důkladně zbavte vody, buď v odstředivce na salát, nebo pomocí čisté utěrky. Osušenou kapustu promíchejte s 1 lžící olivového oleje a rozložte na servírovací talíř.

3 Připravte filátka grapefruitu. Grapefruitu odřízněte špičku i spodek a postavte plod na pevnou podložku. Nožem v co nejširších pruzích oloupejte svisle kůru včetně bílé části. Oloupaný grapefruit vezměte do dlaně, pod ruce si připravte mísu, do které bude odkapávat šťáva. Opatrně vyřezávejte segmenty citrusu bez vnitřní slupičky tak, aby byly co nejvíce neporušené. Ideálním nástrojem je zubatý nožík nebo ostrý filetovací nůž. Každý uvolněný dílek citrusu nechte sklouznout do mísy se šťávou. Na závěr ‚kostřičku‘ grapefruitu tvořenou vnitřními slupičkami důkladně do mísy vymačkejte. Zopakujte postup i s druhým grapefruitem. Hotová filátka vyskládejte na talíř s kapustou.

4 Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a stáhněte slupku. Nakrájejte na tenké měsíčky a přidejte je k salátu.

5 Na zálivku smíchejte 4 lžíce olivového oleje a 4 lžíce grapefruitové šťávy. Přimíchejte med a pořádně osolte a opepřete. Důkladně prošlehejte, až se zálivka dokonale spojí. Bazalku nakrájejte ostrým nožem (čím ostřejší nůž, tím menší riziko zčernání lístků) a vmíchejte do zálivky. Zálivkou pokapejte salát.

6 Vlašské ořechy opražte nasucho na pánvi, až zavoní. Opražené ořechy nasekejte nahrubo, posypte jimi salát a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Černá kapusta, někdy také zvaná toskánská, je druh košťálové zeleniny, oblíbený zejména v Itálii, kde je mimo jiné tradiční přísadou toskánské polévky ribollita. Lze ji nahradit kapustou kadeřavou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit