Salát z černé kapusty, grapefruitu a avokáda

Salát z černé kapusty, grapefruitu a avokáda

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 837 kcal
Bílkoviny 12 g
Cukr 55 g
Tuky 61 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenhle salát je plný lákavých protikladů chutí i textur: hraje v něm zemitost kapusty, krémovost avokáda i šťavnatost grapefruitů. Působivý je nejen na pohled, ale také díky obsahu vitaminů a dalších prospěšných látek, jaké přesně v tomhle období potřebujeme.

Suroviny

černá kapusta 200 g
cavolo nero (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
extra panenský
grapefruit 2 ks
růžové
avokádo 1 ks
zralé, velké
grapefruitová šťáva 4 PL
med 1 PL
tekutý
bazalka hrst
čerstvé lístky
vlašské ořechy 60 g

1 Černou kapustu omyjte a oklepejte. Odstraňte tuhý stonek ve středu listů, nejlépe to jde tak, že si jednou rukou přidržíte pevně konec stonku a druhou rychlým trhnutím oddělíte obě strany listu, přičemž špička listu zůstane neporušená. Upravte tak všechny listy kapusty, pak je nakrájejte na velikost sousta.

2 V hrnci dejte vařit osolenou vodu a do vroucí vody vhoďte nakrájené listy kapusty. Vařte přesně 1 minutu, pak ihned slijte a prolijte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var a zachovali zelenině krásnou barvu a křupavost. Listy důkladně zbavte vody, buď v odstředivce na salát, nebo pomocí čisté utěrky. Osušenou kapustu promíchejte s 1 lžící olivového oleje a rozložte na servírovací talíř.

3 Připravte filátka grapefruitu. Grapefruitu odřízněte špičku i spodek a postavte plod na pevnou podložku. Nožem v co nejširších pruzích oloupejte svisle kůru včetně bílé části. Oloupaný grapefruit vezměte do dlaně, pod ruce si připravte mísu, do které bude odkapávat šťáva. Opatrně vyřezávejte segmenty citrusu bez vnitřní slupičky tak, aby byly co nejvíce neporušené. Ideálním nástrojem je zubatý nožík nebo ostrý filetovací nůž. Každý uvolněný dílek citrusu nechte sklouznout do mísy se šťávou. Na závěr ‚kostřičku‘ grapefruitu tvořenou vnitřními slupičkami důkladně do mísy vymačkejte. Zopakujte postup i s druhým grapefruitem. Hotová filátka vyskládejte na talíř s kapustou.

4 Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a stáhněte slupku. Nakrájejte na tenké měsíčky a přidejte je k salátu.

5 Na zálivku smíchejte 4 lžíce olivového oleje a 4 lžíce grapefruitové šťávy. Přimíchejte med a pořádně osolte a opepřete. Důkladně prošlehejte, až se zálivka dokonale spojí. Bazalku nakrájejte ostrým nožem (čím ostřejší nůž, tím menší riziko zčernání lístků) a vmíchejte do zálivky. Zálivkou pokapejte salát.

6 Vlašské ořechy opražte nasucho na pánvi, až zavoní. Opražené ořechy nasekejte nahrubo, posypte jimi salát a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Černá kapusta, někdy také zvaná toskánská, je druh košťálové zeleniny, oblíbený zejména v Itálii, kde je mimo jiné tradiční přísadou toskánské polévky ribollita. Lze ji nahradit kapustou kadeřavou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit