Tenhle salát je plný lákavých protikladů chutí i textur: hraje v něm zemitost kapusty, krémovost avokáda i šťavnatost grapefruitů. Působivý je nejen na pohled, ale také díky obsahu vitaminů a dalších prospěšných látek, jaké přesně v tomhle období potřebujeme.
Suroviny
1 Černou kapustu omyjte a oklepejte. Odstraňte tuhý stonek ve středu listů, nejlépe to jde tak, že si jednou rukou přidržíte pevně konec stonku a druhou rychlým trhnutím oddělíte obě strany listu, přičemž špička listu zůstane neporušená. Upravte tak všechny listy kapusty, pak je nakrájejte na velikost sousta.
2 V hrnci dejte vařit osolenou vodu a do vroucí vody vhoďte nakrájené listy kapusty. Vařte přesně 1 minutu, pak ihned slijte a prolijte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var a zachovali zelenině krásnou barvu a křupavost. Listy důkladně zbavte vody, buď v odstředivce na salát, nebo pomocí čisté utěrky. Osušenou kapustu promíchejte s 1 lžící olivového oleje a rozložte na servírovací talíř.
3 Připravte filátka grapefruitu. Grapefruitu odřízněte špičku i spodek a postavte plod na pevnou podložku. Nožem v co nejširších pruzích oloupejte svisle kůru včetně bílé části. Oloupaný grapefruit vezměte do dlaně, pod ruce si připravte mísu, do které bude odkapávat šťáva. Opatrně vyřezávejte segmenty citrusu bez vnitřní slupičky tak, aby byly co nejvíce neporušené. Ideálním nástrojem je zubatý nožík nebo ostrý filetovací nůž. Každý uvolněný dílek citrusu nechte sklouznout do mísy se šťávou. Na závěr ‚kostřičku‘ grapefruitu tvořenou vnitřními slupičkami důkladně do mísy vymačkejte. Zopakujte postup i s druhým grapefruitem. Hotová filátka vyskládejte na talíř s kapustou.
4 Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a stáhněte slupku. Nakrájejte na tenké měsíčky a přidejte je k salátu.
5 Na zálivku smíchejte 4 lžíce olivového oleje a 4 lžíce grapefruitové šťávy. Přimíchejte med a pořádně osolte a opepřete. Důkladně prošlehejte, až se zálivka dokonale spojí. Bazalku nakrájejte ostrým nožem (čím ostřejší nůž, tím menší riziko zčernání lístků) a vmíchejte do zálivky. Zálivkou pokapejte salát.
6 Vlašské ořechy opražte nasucho na pánvi, až zavoní. Opražené ořechy nasekejte nahrubo, posypte jimi salát a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Černá kapusta, někdy také zvaná toskánská, je druh košťálové zeleniny, oblíbený zejména v Itálii, kde je mimo jiné tradiční přísadou toskánské polévky ribollita. Lze ji nahradit kapustou kadeřavou.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media