0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře v omáčce z citronu, másla, marsaly a kaparů

Kuře v omáčce z citronu, másla, marsaly a kaparů

4.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1389 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 16 g
Tuky 106 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičně se kuře na marsale páruje se smetanou a houbami. Citrusová verze s kapary má ale extra švih! Jako přílohu podávejte salát z pikantních lístků rukoly a rýži – skvělou volbou je ta divoká.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 PL
vrchovaté
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
citron 1 ks
velký
máslo 50 g
víno dezertní 100 ml
marsala
kapary 2 PL
okapaných a nasekaných
petrželka svazek
malý, lístky nasekané
kuřecí stehenní řízky 450 g

1 Mouku vsypte na talíř a promíchejte se solí a pepřem. Maso lehce obalte v ochucené mouce a oklepejte. V pánvi rozehřejte na středním plameni olej a opékejte na něm kuřecí řízky po obou stranách 7–8 minut dozlatova, maso by mělo být uvnitř hotové. Pak vyjměte z pánve a dejte stranou.

2 Z citronu oloupejte tenké proužky kůry a dejte stranou. Ztlumte plamen na minimum. Do pánve vhoďte máslo a nechte je rozpustit. Jakmile začne máslo pěnit, přilijte pomalu marsalu, bude to syčet a omáčka se zprvu oddělí. Nepřestávejte ji dobře míchat. Do omáčky přidejte citronovou kůru a vymačkejte do ní také šťávu. Vzápětí vložte kapary a nasekanou petrželku. Důkladně míchejte a přitom ze dna odškrabujte přípečky, dokud se všechno krásně nespojí.

3 Pak vraťte do pánve kuře a nechte jej v omáčce prohřát. Podle chuti dosolte a opepřete a ihned podávejte s vhodnou přílohou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit