Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

3.5 / 5. Počet hodnocení: 82
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2933 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 378 g
Tuky 126 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasiku z rakouských sjezdovek si konečně můžete dát i bez lyžařských výkonů.

Suroviny

mléko 60 ml
droždí čerstvé 6 g
krupicový cukr 1 PL
mouka pšeničná hladká 170 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
máslo 1 PL
změklé
švestková povidla 60 g
Na dokončení
mák mletý 40 g
moučkový cukr 40 g
máslo 70 g
vanilková omáčka 600 ml
viz Něco navíc

1 V rendlíku na mírném ohni zahřejte mléko, aby bylo vlažné, nesmí se vařit! Rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr. Promíchejte, poprašte 1 lžící hladké mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na povrchu se vytvoří drobné bublinky.

2 Do mísy vsypte mouku a sůl, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vejce a kvásek, přidejte máslo a vařečkou postupně od středu vymíchávejte těsto, až je hladké a elastické. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 40 minut.

3 Vykynuté těsto propracujte, roztáhněte do čtverce 10 x 10 cm a rozkrojte na čtyři stejné čtverečky. Doprostřed každého čtverce dejte lžíci povidel a těsto zabalte do bochánku, položte spojem dospod na vál a nechte ještě 15 minut kynout.

4 Mák smíchejte s cukrem, v rendlíku rozehřejte máslo.

5 Do kastrolu vložte pařák, přilijte vodu, tak aby nedosahovala na dno pařáku, a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte na střední plamen, na pařák rozložte knedlíky, přiklopte poklič- kou a nechte 7 minut vařit v páře.

6 Hotové knedlíky vyndejte, propíchejte na několika místech vidličkou, aby se neroztrhaly (potřebují se tzv. vypářit) a ihned potřete rozpuštěným máslem, aby neokoraly. Do talíře vlijte vanilkovou omáčku, dovnitř položte knedlík a posypte ho mákem s cukrem a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na vanilkovou omáčku vyšlehejte 5 žloutků, 100 g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr do světlé pěny. V rendlíku mírně zahřejte 500 ml smetany ke šlehání s 1 vanilkovým luskem a s vyškrábnutými semínky. Třetinu smetany vmíchejte ke žloutkové směsi, zbytek přiveďte k varu a poté vyjměte lusk. Stáhněte plamen a vmíchejte žloutkovou směs, až vznikne hladká vanilková omáčka.

Recept je z kuchařky Romana Vaňka Klenoty klasické evropské kuchyně.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit