Klasiku z rakouských sjezdovek si konečně můžete dát i bez lyžařských výkonů.
Suroviny
Postup
V rendlíku na mírném ohni zahřejte mléko, aby bylo vlažné, nesmí se vařit! Rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr. Promíchejte, poprašte 1 lžící hladké mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na povrchu se vytvoří drobné bublinky.
Do mísy vsypte mouku a sůl, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vejce a kvásek, přidejte máslo a vařečkou postupně od středu vymíchávejte těsto, až je hladké a elastické. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 40 minut.
Vykynuté těsto propracujte, roztáhněte do čtverce 10 x 10 cm a rozkrojte na čtyři stejné čtverečky. Doprostřed každého čtverce dejte lžíci povidel a těsto zabalte do bochánku, položte spojem dospod na vál a nechte ještě 15 minut kynout.
Mák smíchejte s cukrem, v rendlíku rozehřejte máslo.
Do kastrolu vložte pařák, přilijte vodu, tak aby nedosahovala na dno pařáku, a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte na střední plamen, na pařák rozložte knedlíky, přiklopte poklič- kou a nechte 7 minut vařit v páře.
Hotové knedlíky vyndejte, propíchejte na několika místech vidličkou, aby se neroztrhaly (potřebují se tzv. vypářit) a ihned potřete rozpuštěným máslem, aby neokoraly. Do talíře vlijte vanilkovou omáčku, dovnitř položte knedlík a posypte ho mákem s cukrem a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na vanilkovou omáčku vyšlehejte 5 žloutků, 100 g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr do světlé pěny. V rendlíku mírně zahřejte 500 ml smetany ke šlehání s 1 vanilkovým luskem a s vyškrábnutými semínky. Třetinu smetany vmíchejte ke žloutkové směsi, zbytek přiveďte k varu a poté vyjměte lusk. Stáhněte plamen a vmíchejte žloutkovou směs, až vznikne hladká vanilková omáčka.
Recept je z kuchařky Romana Vaňka Klenoty klasické evropské kuchyně.