Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2932 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 378 g
Tuky 126 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Klasiku z rakouských sjezdovek si konečně můžete dát i bez lyžařských výkonů.

Suroviny

mléko 60 ml
droždí 6 g
krupicový cukr 1 PL
mouka pšeničná hladká 170 g
sůl špetka
vejce 1 ks
máslo 1 PL
změklé
švestková povidla 60 g
Na dokončení
mák mletý 40 g
moučkový cukr 40 g
máslo 70 g
vanilková omáčka 600 ml

1 V rendlíku na mírném ohni zahřejte mléko, aby bylo vlažné, nesmí se vařit! Rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr. Promíchejte, poprašte 1 lžící hladké mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na povrchu se vytvoří drobné bublinky.

2 Do mísy vsypte mouku a sůl, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vejce a kvásek, přidejte máslo a vařečkou postupně od středu vymíchávejte těsto, až je hladké a elastické. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 40 minut.

3 Vykynuté těsto propracujte, roztáhněte do čtverce 10 x 10 cm a rozkrojte na čtyři stejné čtverečky. Doprostřed každého čtverce dejte lžíci povidel a těsto zabalte do bochánku, položte spojem dospod na vál a nechte ještě 15 minut kynout.

4 Mák smíchejte s cukrem, v rendlíku rozehřejte máslo.

5 Do kastrolu vložte pařák, přilijte vodu, tak aby nedosahovala na dno pařáku, a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte na střední plamen, na pařák rozložte knedlíky, přiklopte poklič- kou a nechte 7 minut vařit v páře.

6 Hotové knedlíky vyndejte, propíchejte na několika místech vidličkou, aby se neroztrhaly (potřebují se tzv. vypářit) a ihned potřete rozpuštěným máslem, aby neokoraly. Do talíře vlijte vanilkovou omáčku, dovnitř položte knedlík a posypte ho mákem s cukrem a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC

Na vanilkovou omáčku vyšlehejte 5 žloutků, 100g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr do světlé pěny. V rendlíku mírně zahřejte 500 ml smetany ke šlehání s 1 vanilkovým luskem a s vyškrábnutými semínky. Třetinu smetany vmíchejte ke žloutkové směsi, zbytek přiveďte k varu a poté vyjměte lusk. Stáhněte plamen a vmíchejte žloutkovou směs, až vznikne hladká vanilková omáčka.

Recept je z kuchařky Romana Vaňka Klenoty klasické evropské kuchyně.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit