0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

4.6 / 5. Počet hodnocení: 95
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2933 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 378 g
Tuky 126 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasiku z rakouských sjezdovek si konečně můžete dát i bez lyžařských výkonů.

Suroviny

mléko 60 ml
droždí čerstvé 6 g
krupicový cukr 1 PL
mouka pšeničná hladká 170 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
máslo 1 PL
změklé
švestková povidla 60 g
Na dokončení
mák mletý 40 g
moučkový cukr 40 g
máslo 70 g
vanilková omáčka 600 ml
viz Něco navíc

Postup

1

V rendlíku na mírném ohni zahřejte mléko, aby bylo vlažné, nesmí se vařit! Rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr. Promíchejte, poprašte 1 lžící hladké mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na povrchu se vytvoří drobné bublinky.

2

Do mísy vsypte mouku a sůl, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vejce a kvásek, přidejte máslo a vařečkou postupně od středu vymíchávejte těsto, až je hladké a elastické. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 40 minut.

3

Vykynuté těsto propracujte, roztáhněte do čtverce 10 x 10 cm a rozkrojte na čtyři stejné čtverečky. Doprostřed každého čtverce dejte lžíci povidel a těsto zabalte do bochánku, položte spojem dospod na vál a nechte ještě 15 minut kynout.

4

Mák smíchejte s cukrem, v rendlíku rozehřejte máslo.

5

Do kastrolu vložte pařák, přilijte vodu, tak aby nedosahovala na dno pařáku, a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte na střední plamen, na pařák rozložte knedlíky, přiklopte poklič- kou a nechte 7 minut vařit v páře.

6

Hotové knedlíky vyndejte, propíchejte na několika místech vidličkou, aby se neroztrhaly (potřebují se tzv. vypářit) a ihned potřete rozpuštěným máslem, aby neokoraly. Do talíře vlijte vanilkovou omáčku, dovnitř položte knedlík a posypte ho mákem s cukrem a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na vanilkovou omáčku vyšlehejte 5 žloutků, 100 g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr do světlé pěny. V rendlíku mírně zahřejte 500 ml smetany ke šlehání s 1 vanilkovým luskem a s vyškrábnutými semínky. Třetinu smetany vmíchejte ke žloutkové směsi, zbytek přiveďte k varu a poté vyjměte lusk. Stáhněte plamen a vmíchejte žloutkovou směs, až vznikne hladká vanilková omáčka.

Recept je z kuchařky Romana Vaňka Klenoty klasické evropské kuchyně.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč