Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 122
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2933 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 378 g
Tuky 126 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Germknödel – alpský knedlík s vanilkovou omáčkou – představuje klasiku z rakouských sjezdovek. A teď si ji konečně můžete dát i bez lyžařských výkonů. Germknödel s povidli je recept, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Suroviny

mléko 60 ml
droždí čerstvé 6 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
změklé
švestková povidla 60 g
Na dokončení
mák mletý 40 g
vanilková omáčka 600 ml
viz Něco navíc

Postup

1

V rendlíku na mírném ohni zahřejte mléko, aby bylo vlažné, nesmí se vařit! Rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr. Promíchejte, poprašte 1 lžící hladké mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na povrchu se vytvoří drobné bublinky.

2

Do mísy vsypte mouku a sůl, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vejce a kvásek, přidejte máslo a vařečkou postupně od středu vymíchávejte těsto, až je hladké a elastické. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 40 minut.

3

Vykynuté těsto propracujte, roztáhněte do čtverce 10 x 10 cm a rozkrojte na čtyři stejné čtverečky. Doprostřed každého čtverce dejte lžíci povidel a těsto zabalte do bochánku, položte spojem dospod na vál a nechte ještě 15 minut kynout.

4

Mák smíchejte s cukrem, v rendlíku rozehřejte máslo.

5

Do kastrolu vložte pařák, přilijte vodu, tak aby nedosahovala na dno pařáku, a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte na střední plamen, na pařák rozložte knedlíky, přiklopte pokličkou a nechte 7 minut vařit v páře.

6

Hotové knedlíky vyndejte, propíchejte na několika místech vidličkou, aby se neroztrhaly (potřebují se tzv. vypářit) a ihned potřete rozpuštěným máslem, aby neokoraly. Do talíře vlijte vanilkovou omáčku, dovnitř položte knedlík a posypte ho mákem s cukrem a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na vanilkovou omáčku vyšlehejte 5 žloutků, 100 g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr do světlé pěny. V rendlíku mírně zahřejte 500 ml smetany ke šlehání s 1 vanilkovým luskem a s vyškrábnutými semínky. Třetinu smetany vmíchejte ke žloutkové směsi, zbytek přiveďte k varu a poté vyjměte lusk. Stáhněte plamen a vmíchejte žloutkovou směs, až vznikne hladká vanilková omáčka.

Recept je z kuchařky Romana Vaňka Klenoty klasické evropské kuchyně.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...