Vzhledem připomínají populární germknödly, ale na rozdíl od nich mají krásně vypečenou spodní kůrčičku. Nevaří se totiž ve vodě, ale napařují se (a zároveň naspodu opékají) ve směsi mléka, másla a cukru.
Suroviny
Postup
Na těsto vsypte do mísy mouku a udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte 3 lžíce cukru, nalijte trošku mléka a poprašte moukou z krajů misky. Přikryjte a nechte na teplém místě 15 minut vzejít, až se na povrchu těsta udělají bublinky.
Přidejte máslo, vejce, zbytek mléka a hněťte, dokud není těsto hladké a pružné. Zakryjte a nechte nakynout, až těsto zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na 12 stejných kuliček. Každou pak zploštěte, roztáhněte, do středu umístěte dávku višní a větší špetku cukru a zabalte do knedlíku. Naplněné knedlíky nechte zakryté čistou utěrkou 15 minut nakynout.
Na omáčku dejte mléko a smetanu do hrnce, přidejte semínka z vanilkového lusku i s luskem a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem doběla. Pak do mísy vlijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs a rozmíchejte. Směs vraťte do hrnce a na mírném ohni vařte za stálého míchání, dokud nezačne omáčka houstnout. Odstavte z ohně a na povrch omáčky přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.
V širokém hrnci nebo pánvi se silným dnem, kam se vejde všech 12 knedlíků, zahřejte mléko s cukrem a máslem, až se cukr rozpustí. Do horké tekutiny vložte knedlíky. Přiveďte tekutinu k varu a pak přiklopte pánev skleněnou poklicí, abyste viděli dovnitř. Ztlumte a na mírném ohni vařte 45 minut. Poklici během vaření neodkrývejte, knedlíky by se srazily. Tekutina se postupně vypaří a na spodku knedlíků se v závěru přípravy začne tvořit kůrčička (poznáte to podle mírného syčení). Teď hlavně dole knedlíky nespálit: Ztlumte oheň na minimum a nechte ještě 5 minut vařit. Odstavte, sejměte poklici, abyste knedlíky nepokapali sraženou vodou, a hned podávejte s omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Bílky, které vám zůstanou po přípravě vanilkové omáčky, proměňte v pavlovu s limetovou šlehačkou! Pokud se do její přípravy nechcete pustit hned, uložte je v uzavíratelné nádobě do lednice nebo mrazáku, kde mohou pár dnů počkat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů )
- 25 rychlých dezertů k MDŽ: Oslňte ženy bleskovou sladkostí do 15 minut(25 receptů )
- Ovocné knedlíky: 15 ověřených receptů(15 receptů )