Dampfnudeln s višněmi a vanilkovou omáčkou

Dampfnudeln s višněmi a vanilkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7911 kcal
Bílkoviny 232 g
Cukr 656 g
Tuky 461 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vzhledem připomínají populární germknödly, ale na rozdíl od nich mají krásně vypečenou spodní kůrčičku. Nevaří se totiž ve vodě, ale napařují se (a zároveň naspodu opékají) ve směsi mléka, másla a cukru.

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
droždí čerstvé 25 g
krupicový cukr 3 PL
+ na posypání višní
200 ml
vlažné mléko
máslo 100 g
povolené
vejce 2 ks
višně 500 g
vypeckované
Na napaření
mléko 250 ml
krupicový cukr 2 PL
máslo 50 g
Na vanilkovou omáčku
mléko 300 ml
smetana ke šlehání 300 ml
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
žloutek 6 ks
škrob 2 PL
krupicový cukr 100 g

Na těsto vsypte do mísy mouku a udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte 3 lžíce cukru, nalijte trošku mléka a poprašte moukou z krajů misky. Přikryjte a nechte na teplém místě 15 minut vzejít, až se na povrchu těsta udělají bublinky.

2 Přidejte máslo, vejce, zbytek mléka a hněťte, dokud není těsto hladké a pružné. Zakryjte a nechte nakynout, až těsto zdvojnásobí objem.

3 Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na 12 stejných kuliček. Každou pak zploštěte, roztáhněte, do středu umístěte dávku višní a větší špetku cukru a zabalte do knedlíku. Naplněné knedlíky nechte zakryté čistou utěrkou 15 minut nakynout.

4 Na omáčku dejte mléko a smetanu do hrnce, přidejte semínka z vanilkového lusku i s luskem a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem doběla. Pak do mísy vlijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs a rozmíchejte. Směs vraťte do hrnce a na mírném ohni vařte za stálého míchání, dokud nezačne omáčka houstnout. Odstavte z ohně a na povrch omáčky přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.

V širokém hrnci nebo pánvi se silným dnem, kam se vejde všech 12 knedlíků, zahřejte mléko s cukrem a máslem, až se cukr rozpustí. Do horké tekutiny vložte knedlíky. Přiveďte tekutinu k varu a pak přiklopte pánev skleněnou poklicí, abyste viděli dovnitř. Ztlumte a na mírném ohni vařte 45 minut. Poklici během vaření neodkrývejte, knedlíky by se srazily. Tekutina se postupně vypaří a na spodku knedlíků se v závěru přípravy začne tvořit kůrčička (poznáte to podle mírného syčení). Teď hlavně dole knedlíky nespálit: Ztlumte oheň na minimum a nechte ještě 5 minut vařit. Odstavte, sejměte poklici, abyste knedlíky nepokapali sraženou vodou, a hned podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Bílky, které vám zůstanou po přípravě vanilkové omáčky, proměňte v pavlovu s limetovou šlehačkou! Pokud se do její přípravy nechcete pustit hned, uložte je v uzavíratelné nádobě do lednice nebo mrazáku, kde mohou pár dnů počkat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit