Dampfnudeln s višněmi a vanilkovou omáčkou

Dampfnudeln s višněmi a vanilkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8005 kcal
Bílkoviny 238 g
Cukr 666 g
Tuky 465 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzhledem připomínají populární germknödly, ale na rozdíl od nich mají krásně vypečenou spodní kůrčičku. Nevaří se totiž ve vodě, ale napařují se (a zároveň naspodu opékají) ve směsi mléka, másla a cukru.

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
droždí čerstvé 25 g
krupicový cukr 3 PL
+ další na posypání višní
mléko 200 ml
vlažné
máslo 100 g
povolené
vejce 2 ks
višně 500 g
vypeckované
Na napaření
mléko 250 ml
krupicový cukr 2 PL
máslo 50 g
Na vanilkovou omáčku
mléko 300 ml
smetana ke šlehání 300 ml
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
žloutek 6 ks
škrob 2 PL
kukuřičný
krupicový cukr 100 g

1 Na těsto vsypte do mísy mouku a udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte 3 lžíce cukru, nalijte trošku mléka a poprašte moukou z krajů misky. Přikryjte a nechte na teplém místě 15 minut vzejít, až se na povrchu těsta udělají bublinky.

2 Přidejte máslo, vejce, zbytek mléka a hněťte, dokud není těsto hladké a pružné. Zakryjte a nechte nakynout, až těsto zdvojnásobí objem.

3 Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na 12 stejných kuliček. Každou pak zploštěte, roztáhněte, do středu umístěte dávku višní a větší špetku cukru a zabalte do knedlíku. Naplněné knedlíky nechte zakryté čistou utěrkou 15 minut nakynout.

4 Na omáčku dejte mléko a smetanu do hrnce, přidejte semínka z vanilkového lusku i s luskem a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem doběla. Pak do mísy vlijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs a rozmíchejte. Směs vraťte do hrnce a na mírném ohni vařte za stálého míchání, dokud nezačne omáčka houstnout. Odstavte z ohně a na povrch omáčky přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.

5 V širokém hrnci nebo pánvi se silným dnem, kam se vejde všech 12 knedlíků, zahřejte mléko s cukrem a máslem, až se cukr rozpustí. Do horké tekutiny vložte knedlíky. Přiveďte tekutinu k varu a pak přiklopte pánev skleněnou poklicí, abyste viděli dovnitř. Ztlumte a na mírném ohni vařte 45 minut. Poklici během vaření neodkrývejte, knedlíky by se srazily. Tekutina se postupně vypaří a na spodku knedlíků se v závěru přípravy začne tvořit kůrčička (poznáte to podle mírného syčení). Teď hlavně dole knedlíky nespálit: Ztlumte oheň na minimum a nechte ještě 5 minut vařit. Odstavte, sejměte poklici, abyste knedlíky nepokapali sraženou vodou, a hned podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Bílky, které vám zůstanou po přípravě vanilkové omáčky, proměňte v pavlovu s limetovou šlehačkou! Pokud se do její přípravy nechcete pustit hned, uložte je v uzavíratelné nádobě do lednice nebo mrazáku, kde mohou pár dnů počkat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit