Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sardinky v sušené šunce s cizrnou a rajčatovým čatní

Nejoriginálnější jednohubky? Jednoznačně rybí!

Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT6M
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá
    • 2 lžičky drceného římského kmínu
    • 2 lžičky mleté uzené papriky
    • 2 lžíce olivového oleje + na potření
    • vločková mořská sůl
    • 8 čerstvých sardinek, očištěných
    • 8 tenkých plátků sušené šunky (nejlépe jamón serrano nebo prosciutto crudo)
    • drobné lístky k podávání (my jsme použili různé druhy řeřichy)

    NA RAJČATOVÉ ČATNÍ (250g)

    • 250g červené cibule, na plátky
    • 400g konzerva krájených rajčat
    • 2 lžičky chilli pasty harissa
    • 75ml červeného vinného octa
    • 140g třtinového cukru
    • mořská sůl 

Příprava jídla

1 Na čatní v rendlíku na oleji opékejte 5 minut cibuli, až změkne. Přidejte zbývající přísady, osolte podle chuti a za občasného míchání zvolna vařte 30–40 minut, až bude mít čatní konzistenci džemu.

2 Pánev rozehřejte na střední teplotu. V míse smíchejte cizrnu, římský kmín, uzenou papriku a olej. Vsypte do pánve a za občasného míchání opékejte zhruba 4 minuty dozlatova a dokřupava. Osolte.

3 Na ryby rozehřejte gril na střední teplotu. Každou sardinku zabalte do plátku sušené šunky a potřete olejem. Grilujte je 2–3 minuty po každé straně, aby byly propečené. Osolte vločkovou solí.

4 Podávejte s připraveným čatní, teplou cizrnou a posypané drobnými bylinkami.

NĚCO NAVÍC

Koupíte-li sardinky nevykuchané, prořízněte jim naspodu břišní dutinu, odstraňte z nich vnitřnosti a propláchněte je. Čatní můžete použít hned v našem receptu nebo ho dát do sterilizovaných skleniček, zavíčkovat, obrátit a nechat vychladnout. Vydrží alespoň půl roku, skvělé je třeba s výraznými sýry. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečené slávky s rajčaty a kapary

Krevety v pivním těstíčku s citronovou majonézou

Hřebenatky s koprovým olejem

Nadívané kalamáry

Cataplana

30 receptů s rybami a mořskými plody

30 pořádně pálivých jídel

Přidat komentář