Olivy důkladně propláchněte studenou vodou, aby těsto nebylo moc slané. Sůl již do těsta nepatří, přidané ingredience ho ochutí dostatečně.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
80
g
sardinky (konzerva)
1
ks
vejce
2
ks
mléko
250
ml
sýr
50
g
gruyère či ementál
olivy zelené
350
g
bez pecek
1Rozmixujte sardinky i s olejem, vejce, mouku, strouhaný sýr a mléko. Olivy důkladně propláchněte studenou vodou a nechte oschnout v cedníku.
2Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu nebo menší pekáček vymažte máslem, vsypte do ní olivy a přilijte těsto. Pečte 30–40 minut.
3Zkuste špejlí, jestli je střed bublaniny propečený. Pokud zůstane špejle čistá, vyjměte z trouby. Po vychladnutí nakrájejte na menší kousky a podávejte se sklenkou vína.
Recept je převzatý z knihy Olivová kuchařka od Jarmily Teplíkové, Lenky Světové a Dagmar Derré.