0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šípková polévka (nyponsoppa)

Šípková polévka (nyponsoppa)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šípková polévka (nyponsoppa)

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2441 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 352 g
Tuky 54 g
Vláknina 150 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdy jindy než o Vánocích vyzkoušet tuhle švédskou klasiku? Švédové milují sladké polévky z ovoce dostupného v přírodě. Mezi nejoblíbenější patří borůvková blåbärssoppa či nyponsoppa ze šípků, která slouží jako levný zdroj vitaminu C v dlouhé severské zimě.

Suroviny

šípky 600 g
čerstvé či mražené
škrob 1 ČL
kukuřičný
krupicový cukr 80 g
crème fraîche
nebo dotuha ušlehaná smetana k podávání
Na sušenky
mandle loupané 100 g
krupicový cukr 1 PL
bílek 1 ks

Postup

1

Začněte sušenkami. Troubu předehřejte na 180°C. Mandle vařte 3 minuty ve vroucí vodě. Pak je sceďte, s cukrem vložte do kuchyňského robotu a rozemelte na pastu. Nechte vychladnout.

2

Bílek mírně našlehejte a vmíchejte do něj mandlovou pastu. Hmotou naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte drobná kolečka. Pečte 10–15 minut, až jsou sušenky zpevněné a zlatavé.

3

Šípky rozmixujte (pokud je třeba, přidejte trošku vody) a pak s 1,5 litrem vody vařte 30 minut na mírném ohni.

4

Potom propasírujte, přeceďte přes plátýnko a vraťte do hrnce. Tento krok lze vynechat, pokud šípky předem zbavíte semínek a chloupků. Trochu polévky dejte stranou a rozmíchejte v ní škrob, aby vznikla hladká kašička. Společně s cukrem vraťte do hrnce a vařte ještě 10 minut do mírného zhoustnutí.

5

Podávejte teplé nebo studené s při- pravenými mandlovými sušenkami a porcí crème fraîche či šlehačky.

NĚCO NAVÍC
Polévka jde připravit i ze sušených šípků (přes noc je namočte do studené vody), v tom případě se bude vařit déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč