Dort Princezna

Dort Princezna
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort Princezna

3.5 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 20 minut Pro zkušené Na 4 dortíky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9684 kcal
Bílkoviny 794 g
Sacharidy 668 g
Tuky 419 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roztomilé dortíky plné krému a šlehačky milovaly švédské princezny a vy budete taky. Jsou totiž neodolatelné! Recept z kuchařky, kterou vydala vychovatelka dcer krále Karla Oskara Švédského, nám prozradila Kristina Hrubá.

Suroviny

vejce 4 ks
krystalový cukr 160 g
mouka pšeničná hladká 80 g
škrob 80 g
bramborový (solamyl)
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na krém
mléko 150 ml
smetana ke šlehání 150 ml
žloutek 2 ks
krystalový cukr 1 PL
škrob 1 PL
bramborový (solamyl)
želatina 5 plátků
Na náplň
jahodový džem 6 PL
smetana ke šlehání 600 ml
33%, ušlehaná dotuha
Na dokončení
marcipán 400 g
potravinářské barvivo
zelené a červené

Postup

1

Předehřejte troubu na 175°C.

2

Vyšlehejte vejce s cukrem do světlounké pěny, trvá to asi 5 minut, a pak ručně po částech opatrně zašlehejte všechny ostatní ingredience. Čím opatrněji budete míchat, tím vyšší korpus bude.

3

Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměru zhruba 30 x 40 cm a pečte ho 15–20 minut. Hotový piškot sejměte z plechu a nechte vychladnout, poté z něj sloupněte papír a vykrájejte 12 koleček o průměru 10 cm.

4

Na krém smíchejte v hrnci mléko, smetanu, žloutky, cukr a bramborový škrob. Zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Potom odstavte.

5

Plátky želatiny namočte do studené vody, nechte nabobtnat, pak z nich vymačkejte vodu a vložte je do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Vložte hrnec do nádoby se  studenou vodou, aby se dříve ochladil, občas zamíchejte.

6

Vykrojená kolečka piškotu rozdělte na 4 hromádky po třech kusech. Z každé vždy jedno kolečko potřete marmeládou. Druhé kolečko potřete tenkou, zhruba 0,5cm silnou vrstvou šlehačky a přiklopte na kolečko s marmeládou šlehačkou dolů. Nyní naneste vrstvu krému, přiklopte posledním kolečkem a na něm vytvořte ze šlehačky pořádnou půlkulatou čepici. Dejte do lednice vychladit a ztuhnout.

7

Malý kousek marcipánu obarvěte narůžovo. Zbytek obarvěte nazeleno (s barvou pracujte opatrně a zapracovávejte ji po částech). Z marcipánu odkrojte zhruba čtvrtinu, rozválejte ji mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 1–2mm a potáhněte jím jeden z dortíků, uhlaďte a odkrojte přečnívající okraje. Stejně potáhněte i zbylé dortíky (marcipán odkrojte, zapracujte zpět, pokud na něm neulpěl krém nebo drobky z piškotu).

Z růžového marcipánu vytvořte 4 růžičky, ty přilepte trochou vody vždy na vrchol dortu. Z části odkrojeného zeleného marcipánu vymodelujte lístečky a kuličky, velké jako hrášek, jimi ozdobte okraj a vždy je přimáčkněte. Dejte chladit.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li nadýchanější krém, vmíchejte do něj 200 ml smetany ušlehané s 2 lžičkami vanilkového cukru. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit