Roztomilé dortíky plné krému a šlehačky milovaly švédské princezny a vy budete taky. Jsou totiž neodolatelné! Recept z kuchařky, kterou vydala vychovatelka dcer krále Karla Oskara Švédského, nám prozradila Kristina Hrubá.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 175°C.
Vyšlehejte vejce s cukrem do světlounké pěny, trvá to asi 5 minut, a pak ručně po částech opatrně zašlehejte všechny ostatní ingredience. Čím opatrněji budete míchat, tím vyšší korpus bude.
Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměru zhruba 30 x 40 cm a pečte ho 15–20 minut. Hotový piškot sejměte z plechu a nechte vychladnout, poté z něj sloupněte papír a vykrájejte 12 koleček o průměru 10 cm.
Na krém smíchejte v hrnci mléko, smetanu, žloutky, cukr a bramborový škrob. Zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Potom odstavte.
Plátky želatiny namočte do studené vody, nechte nabobtnat, pak z nich vymačkejte vodu a vložte je do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Vložte hrnec do nádoby se studenou vodou, aby se dříve ochladil, občas zamíchejte.
Vykrojená kolečka piškotu rozdělte na 4 hromádky po třech kusech. Z každé vždy jedno kolečko potřete marmeládou. Druhé kolečko potřete tenkou, zhruba 0,5cm silnou vrstvou šlehačky a přiklopte na kolečko s marmeládou šlehačkou dolů. Nyní naneste vrstvu krému, přiklopte posledním kolečkem a na něm vytvořte ze šlehačky pořádnou půlkulatou čepici. Dejte do lednice vychladit a ztuhnout.
Malý kousek marcipánu obarvěte narůžovo. Zbytek obarvěte nazeleno (s barvou pracujte opatrně a zapracovávejte ji po částech). Z marcipánu odkrojte zhruba čtvrtinu, rozválejte ji mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 1–2mm a potáhněte jím jeden z dortíků, uhlaďte a odkrojte přečnívající okraje. Stejně potáhněte i zbylé dortíky (marcipán odkrojte, zapracujte zpět, pokud na něm neulpěl krém nebo drobky z piškotu).
Z růžového marcipánu vytvořte 4 růžičky, ty přilepte trochou vody vždy na vrchol dortu. Z části odkrojeného zeleného marcipánu vymodelujte lístečky a kuličky, velké jako hrášek, jimi ozdobte okraj a vždy je přimáčkněte. Dejte chladit.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li nadýchanější krém, vmíchejte do něj 200 ml smetany ušlehané s 2 lžičkami vanilkového cukru.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů )
- Dorty pro maminku: 24 dortů pro den matek(21 receptů )
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )
- Skandinávské dezerty s vůní vanilky, skořice a kardamomu: 11 sladkých receptů(11 receptů )
- 18 receptů na barevné dorty pro děti(18 receptů )