Dort Princezna

Dort Princezna

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 20 minut Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9613 kcal
Bílkoviny 794 g
Cukr 651 g
Tuky 419 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Roztomilé dortíky plné krému a šlehačky milovaly švédské princezny a vy budete taky. Jsou totiž neodolatelné! Recept z kuchařky, kterou vydala vychovatelka dcer krále Karla Oskara Švédského, nám prozradila Kristina Hrubá.

Suroviny

vejce 4 ks
krystalový cukr 160 g
mouka pšeničná hladká 80 g
škrob 80 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na krém
mléko 150 ml
smetana ke šlehání 150 ml
žloutek 2 ks
krystalový cukr 1 PL
škrob 1 PL
želatina 5 plátků
Na náplň
jahodový džem 4 PL
smetana ke šlehání 600 ml
33%, ušlehaná dotuha
Na dokončení
marcipán 400 g
potravinářské barvivo
zelené a červené

1 Předehřejte troubu na 175°C. Vyšlehejte vejce s cukrem do světlounké pěny, trvá to asi 5 minut, a pak ručně po částech opatrně zašlehejte všechny ostatní ingredience. Čím opatrněji budete míchat, tím vyšší korpus bude. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměru zhruba 30 x 40 cm a pečte ho 15–20 minut. Hotový piškot sejměte z plechu a nechte vychladnout, poté z něj sloupněte papír a vykrájejte 12 koleček o průměru 10 cm.

2 Na krém smíchejte v hrnci mléko, smetanu, žloutky, cukr a bramborový škrob. Zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Potom odstavte. Plátky želatiny namočte do studené vody, nechte nabobtnat, pak z nich vymačkejte vodu a vložte je do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Vložte hrnec do nádoby se  studenou vodou, aby se dříve ochladil, občas zamíchejte.

3 Vykrojená kolečka piškotu rozdělte na 4 hromádky po třech kusech. Z každé vždy jedno kolečko potřete marmeládou. Druhé kolečko potřete tenkou, zhruba 0,5cm silnou vrstvou šlehačky a přiklopte na kolečko s marmeládou šlehačkou dolů. Nyní naneste vrstvu krému, přiklopte posledním kolečkem a na něm vytvořte ze šlehačky pořádnou půlkulatou čepici. Dejte do lednice vychladit a ztuhnout.

4 Malý kousek marcipánu obarvěte narůžovo. Zbytek obarvěte nazeleno (s barvou pracujte opatrně a zapracovávejte ji po částech). Z marcipánu odkrojte zhruba čtvrtinu, rozválejte ji mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 1–2mm a potáhněte jím jeden z dortíků, uhlaďte a odkrojte přečnívající okraje. Stejně potáhněte i zbylé dortíky (marcipán odkrojte, zapracujte zpět, pokud na něm neulpěl krém nebo drobky z piškotu). Z růžového marcipánu vytvořte 4 růžičky, ty přilepte trochou vody vždy na vrchol dortu. Z části odkrojeného zeleného marcipánu vymodelujte lístečky a kuličky, velké jako hrášek, jimi ozdobte okraj a vždy je přimáčkněte. Dejte chladit.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li nadýchanější krém, vmíchejte do něj 200ml smetany ušlehané s 2 lžičkami vanilkového cukru. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit