0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort Princezna

Dort Princezna
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort Princezna

3.5 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 20 minut Pro zkušené Na 4 dortíky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9684 kcal
Bílkoviny 794 g
Sacharidy 668 g
Tuky 419 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roztomilé dortíky plné krému a šlehačky milovaly švédské princezny a vy budete taky. Jsou totiž neodolatelné! Recept z kuchařky, kterou vydala vychovatelka dcer krále Karla Oskara Švédského, nám prozradila Kristina Hrubá.

Suroviny

vejce 4 ks
krystalový cukr 160 g
mouka pšeničná hladká 80 g
škrob 80 g
bramborový (solamyl)
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na krém
mléko 150 ml
smetana ke šlehání 150 ml
žloutek 2 ks
krystalový cukr 1 PL
škrob 1 PL
bramborový (solamyl)
želatina 5 plátků
Na náplň
jahodový džem 6 PL
smetana ke šlehání 600 ml
33%, ušlehaná dotuha
Na dokončení
marcipán 400 g
potravinářské barvivo
zelené a červené

Postup

1

Předehřejte troubu na 175°C.

2

Vyšlehejte vejce s cukrem do světlounké pěny, trvá to asi 5 minut, a pak ručně po částech opatrně zašlehejte všechny ostatní ingredience. Čím opatrněji budete míchat, tím vyšší korpus bude.

3

Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměru zhruba 30 x 40 cm a pečte ho 15–20 minut. Hotový piškot sejměte z plechu a nechte vychladnout, poté z něj sloupněte papír a vykrájejte 12 koleček o průměru 10 cm.

4

Na krém smíchejte v hrnci mléko, smetanu, žloutky, cukr a bramborový škrob. Zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Potom odstavte.

5

Plátky želatiny namočte do studené vody, nechte nabobtnat, pak z nich vymačkejte vodu a vložte je do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Vložte hrnec do nádoby se  studenou vodou, aby se dříve ochladil, občas zamíchejte.

6

Vykrojená kolečka piškotu rozdělte na 4 hromádky po třech kusech. Z každé vždy jedno kolečko potřete marmeládou. Druhé kolečko potřete tenkou, zhruba 0,5cm silnou vrstvou šlehačky a přiklopte na kolečko s marmeládou šlehačkou dolů. Nyní naneste vrstvu krému, přiklopte posledním kolečkem a na něm vytvořte ze šlehačky pořádnou půlkulatou čepici. Dejte do lednice vychladit a ztuhnout.

7

Malý kousek marcipánu obarvěte narůžovo. Zbytek obarvěte nazeleno (s barvou pracujte opatrně a zapracovávejte ji po částech). Z marcipánu odkrojte zhruba čtvrtinu, rozválejte ji mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 1–2mm a potáhněte jím jeden z dortíků, uhlaďte a odkrojte přečnívající okraje. Stejně potáhněte i zbylé dortíky (marcipán odkrojte, zapracujte zpět, pokud na něm neulpěl krém nebo drobky z piškotu).

Z růžového marcipánu vytvořte 4 růžičky, ty přilepte trochou vody vždy na vrchol dortu. Z části odkrojeného zeleného marcipánu vymodelujte lístečky a kuličky, velké jako hrášek, jimi ozdobte okraj a vždy je přimáčkněte. Dejte chladit.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li nadýchanější krém, vmíchejte do něj 200 ml smetany ušlehané s 2 lžičkami vanilkového cukru. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč