Recepty se šípky
Šípky si v kuchyni spojujeme zejména s šípkovým čajem nebo se šípkovou omáčkou. Šípky se nejčastěji suší, po prvních mrazících se však stávají také ideální surovinou na přípravu sirupu nebo džemu. Právě džem se vám bude hodit, až budete vařit kančí se šípkovou omáčkou.
- Šípky jsou bohatým zdrojem vitamínu C a antioxidantu lykopenu.
- Šípky obsahují významný podíl vitaminu C, ten se však teplem ničí (na rozdíl od lykopenu), proto s ním v marmeládě nebo čaji příliš nepočítejte.
- Již staří Řekové věděli, že šípky mají léčivé účinky a nazývali je „plody bohů“.
- Tinktura ze šípků se připravuje jejich macerováním v alkoholu nebo v octě. Požívá se na podporu imunity, trávení i ke zlepšení stavu pokožky.
- V šípcích najdete i vitaminy A, B1, B2, B6, B9, E, K a minerály jako fosfor, hořčík, draslík, pektin, mangan, vápník, sodík, železo.
- Šípková růže pochází z Přední Asie, raspektivě ze zemí jižní Evropy.
Zobrazit celý popis ›
Všechny kategorie článků
- Apetit
-
- Měsíčník
- 156 stran
- Aktuální číslo 6/2025
-
Časopis Apetit je psán s opravdovou chutí a je určen nové generaci žen a mužů, pro které je vaření spíše koníčkem a společenskou zábavou než nutnostíCelý popis
-
Náhled
-
- Pozvánka na Apetit piknik & oběd u babičky, jahody a letní večeře
-