Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty se šípky

Šípky si v kuchyni spojujeme zejména s šípkovým čajem nebo se šípkovou omáčkou. Šípky se nejčastěji suší, po prvních mrazících se však stávají také ideální surovinou na přípravu sirupu nebo džemu. Právě džem se vám bude hodit, až budete vařit kančí se šípkovou omáčkou.

...

 

  • Šípky jsou bohatým zdrojem vitamínu C a antioxidantu lykopenu.
  • Šípky obsahují významný podíl vitaminu C, ten se však teplem ničí (na rozdíl od lykopenu), proto s ním v marmeládě nebo čaji příliš nepočítejte. 
  • Již staří Řekové věděli, že šípky mají léčivé účinky a nazývali je „plody bohů“.
  • Tinktura ze šípků se připravuje jejich macerováním v alkoholu nebo v octě. Požívá se na podporu imunity, trávení i ke zlepšení stavu pokožky. 
  • V šípcích najdete i vitaminy A, B1, B2, B6, B9, E, K a minerály jako fosfor, hořčík, draslík, pektin, mangan, vápník, sodík, železo.
  • Šípková růže pochází z Přední Asie, raspektivě ze zemí jižní Evropy.

Celý popis

Související články

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...