Slovo skink znamená ve skotštině hovězí koleno a přeneseně pak hustou polévku z něj uvařenou. Polévka Cullen skink, specialita z vesnice Cullen na severovýchodě Skotska, se ale tradičně připravuje z uzené tresky skvrnité. Naše luxusní verze obsahuje místo mléka smetanu ke šlehání.
Suroviny
Postup
Uzenou tresku dejte do větší nádoby a zalijte ji plnou konvicí právě vroucí vody. Zakryjte a nechte stát 15 minut, pak rybu vyjměte a osušte na papírové utěrce. Zbavte ji kůže a maso rozdělte na velké kousky, odstraňte při tom kosti.
Mezitím rozehřejte v hrnci máslo na středním ohni a opékejte na něm cibuli a pórek 15–20 minut, aby pořádně změkly. Přidejte brambory a minutu je opékejte, pak zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Vařte, aby brambory změkly (cca 15 minut), potom šťouchadlem rozmačkejte nahrubo třetinu brambor v hrnci. Vmíchejte smetanu a osušené kousky tresky, osolte a okořeňte bílým pepřem. Přiveďte zpátky k varu na 2–3 minuty, aby se ryba prohřála. Pak vmíchejte pažitku a petrželku a podávejte v nahřátých miskách.
NĚCO NAVÍC
Namísto tresky můžete použít třeba uzeného pstruha. Toho na rozdíl od tresky netřeba namáčet, stačí ho jen zbavit kůže a kostí.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.