Dvě chutné varianty jedné jednoduché večeře.
Suroviny
- 275g rozváleného listového těsta
- 2 lžíce másla + trocha na vymazání
- 150g brambor s pěknou slupkou, nakrájených na 0,5cm plátky
- 3 jarní cibulky, nakrájené na šikmá kolečka (bílá a zelená část zvlášť)
- 1 pórek, nakrájený na proužky
- 250g ricotty
- 4 lžíce tučné zakysané smetany nebo crème fraîche
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 žloutek
- 50g strouhaného parmazánu
- 250g mozzarelly, natrhané mořská
- vločková sůl a mletý pepř
Postup
Troubu předehřejte na 200/180°C. Plech vyložte pečicím papírem a ten lehce pomažte máslem. Rozválené listové těsto rozkrájejte na čtyři stejně velké obdélníky a přeneste je na připravený plech. Propíchejte je vidličkou a předpečte 15 minut. Po 15 minutách vyndejte plech z trouby, korpusy opatrně otočte a dejte stranou.
Mezitím uvařte plátky brambor ve vroucí osolené vodě 8-10 minut doměkka. Sceďte, osušte a dejte stranou.
Bílou část jarní cibulky poduste doměkka v pánvi na 1 lžíci másla a dejte stranou. Na druhé lžíci másla poduste doměkka pórek a dejte ho stranou.
V míse smíchejte ricottu, zakysanou smetanu, česnek, žloutek a polovinu parmazánu, osolte a opepřete.
Upečené korpusy potřete ricottovou směsí, 1-2cm okraje nechte volné. První dva korpusy poklaďte uvařenými bramborami a podušenou jarní cibulkou. Druhé dva koláčky poklaďte podušeným pórkem do mřížky. Na všechny čtyři pak rozprostřete natrhanou mozzarellu, osolte, opepřete a posypejte zbylým parmazánem. Dejte péct na dalších 15-20 minut, dokud se mozzarella nerozpustí a těsto nezezlátne. Ihned podávejte. (Bramborové koláčky předtím posypte zelenou částí jarní cibulky.)