O tohle bezmasé ragú se po focení v redakci strhl doslova boj. Milovníci řepy ho ocenili jako výjimečný zážitek, ale chutnalo i těm, kteří řepu obvykle moc nemusejí.
Suroviny
Postup
Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přidejte česnek, opečte jej a přidejte řepu, mrkev a tymián. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte rajský protlak, zalijte vše červeným vínem a zeleninovým vývarem, přidejte bobkové listy a vařte na mírném plameni 40 minut.
Mezitím v pánvi rozpalte olej, ztlumte plamen a orestujte na něm nakrájené i celé žampiony a šalotky doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte a opepřete a odložte stranou.
Po 40 minutách ochutnejte omáčku, osolte ji a opepřete, a případně zahustěte škrobem rozmíchaným ve vodě. Do hrnce přidejte orestované žampiony se šalotkami a nechte ještě asi 10 minut provařit. Podávejte s pečivem či bramborovou kaší.