Červená řepa po burgundsku

Červená řepa po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Červená řepa po burgundsku

4 / 5. Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3541 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 525 g
Tuky 72 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tohle bezmasé ragú se po focení v redakci strhl doslova boj. Milovníci řepy ho ocenili jako výjimečný zážitek, ale chutnalo i těm, kteří řepu obvykle moc nemusejí.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená na klínky
česnek 4 stroužky
drcené
červená řepa 8 ks
oloupaná a nakrájená na čtvrtky
mrkev 4 ks
středně velká, nakrájená příčně na špalíky
tymián 3 snítky
čerstvý + odrhnuté lístky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatový protlak 2 PL
víno červené 250 ml
suché
vývar zeleninový 500 ml
bobkový list 3 ks
olivový olej 2 PL
žampiony portobello 3 ks
nakrájené na silnější plátky
žampiony 10 ks
malé bílé
šalotka 10 ks
škrob 2 ČL
kukuřičný, rozmíchaný ve 2 lžících vody (nemusí být)

1 Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přidejte česnek, opečte jej a přidejte řepu, mrkev a tymián. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte rajský protlak, zalijte vše červeným vínem a zeleninovým vývarem, přidejte bobkové listy a vařte na mírném plameni 40 minut.

2 Mezitím v pánvi rozpalte olej, ztlumte plamen a orestujte na něm nakrájené i celé žampiony a šalotky doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte a opepřete
a odložte stranou.

3 Po 40 minutách ochutnejte omáčku, osolte ji a opepřete, a případně zahustěte škrobem rozmíchaným ve vodě. Do hrnce přidejte orestované žampiony se šalotkami a nechte ještě asi 10 minut provařit. Podávejte s pečivem či bramborovou kaší.

VIDEORECEPT:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit