Hlívové ragú s krémovou polentou

Hlívové ragú s krémovou polentou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1829 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 230 g
Tuky 71 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná polenta se s voňavým ragú báječně doplňuje.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 1 stroužek
nasekaný
šalotka 3 ks
nakrájená nadrobno
máslo 1 PL
tymián 1
čerstvý
250 g
hlíva ústričná natrhaná na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
estragon
čerstvý malý svazek, nasekaný
víno bílé 100 ml
suché
petrželka
čerstvý malý svazek, hladkolistá, nasekaná
citronová štáva
podle chuti
Krémová polenta
vývar zeleninový 300 ml
bobkový list 1 ks
mléko 100 ml
plnotučné
polenta 80 g
instantní
máslo 1 PL
parmazán 15 g
strouhaný
lanýžový olej 1 PL
K podávání
zakysaná smetana
lze nahradit creme fraiche
petrželka
hladkolistá, nasekaná

1 Nejprve připravte hlívové ragú. Na mírném plameni rozpalte v pánvi olej a opečte na něm česnek a šalotky dosklovita. Pak přidejte máslo a tymián a nakonec hlívu. Osolte, opepřete a opékejte asi 10-15 minut. Když se z hlívy odpaří všechna voda a začne zlátnout, přidejte estragon. Vše zalijte vínem a nechte směs na mírném plameni 10 minut probublávat. Potom stáhněte z plotny, vmíchejte nasekanou petrželku a dochuťte troškou citronové šťávy.

2 Mezitím uvařte polentu. V menším hrnci přiveďte k varu osolený zeleninový vývar s bobkovým listem a mlékem. Do vroucí tekutiny postupně vmíchejte instantní polentu, ztlumte plamen a za stálého míchání vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Pokud je polenta příliš hustá, můžete ji ještě zředit trochou vody. Na závěr stáhněte z plotny, vmíchejte máslo, parmazán a lanýžový olej.

3 Ihned podávejte – na talíře rozdělte polentu, na ni navršte houbové ragú a vše doplňte kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit