Hlívové ragú s krémovou polentou

Hlívové ragú s krémovou polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hlívové ragú s krémovou polentou

4.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1679 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 202 g
Tuky 65 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná polenta se s voňavým ragú báječně doplňuje.

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 1 stroužek
nasekaný
šalotka 3 ks
nakrájená nadrobno
máslo 1 PL
tymián 2 snítky
čerstvého
hlíva 250 g
hlíva ústričná – natrhaná na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
estragon 1 svazek
nasekaný
víno bílé 100 ml
suché
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
citronová štáva
podle chuti
Krémová polenta
vývar zeleninový 300 ml
bobkový list 1 ks
mléko 100 ml
plnotučné
polenta 80 g
instantní
máslo 1 PL
parmazán 15 g
strouhaný
lanýžový olej 1 PL
K podávání
zakysaná smetana
lze nahradit crème fraîche
petrželka
hladkolistá, nasekaná

1 Nejprve připravte hlívové ragú. Na mírném plameni rozpalte v pánvi olej a opečte na něm česnek a šalotky dosklovita. Pak přidejte máslo a tymián a nakonec hlívu. Osolte, opepřete a opékejte asi 10-15 minut. Když se z hlívy odpaří všechna voda a začne zlátnout, přidejte estragon. Vše zalijte vínem a nechte směs na mírném plameni 10 minut probublávat. Potom stáhněte z plotny, vmíchejte nasekanou petrželku a dochuťte troškou citronové šťávy.

2 Mezitím uvařte polentu. V menším hrnci přiveďte k varu osolený zeleninový vývar s bobkovým listem a mlékem. Do vroucí tekutiny postupně vmíchejte instantní polentu, ztlumte plamen a za stálého míchání vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Pokud je polenta příliš hustá, můžete ji ještě zředit trochou vody. Na závěr stáhněte z plotny, vmíchejte máslo, parmazán a lanýžový olej.

3 Ihned podávejte – na talíře rozdělte polentu, na ni navršte houbové ragú a vše doplňte kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit