Hlívové ragú s krémovou polentou

Hlívové ragú s krémovou polentou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1829 kcal
Bílkoviny 43 g
Cukr 230 g
Tuky 71 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jemná polenta se s voňavým ragú báječně doplňuje.

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 1 stroužek
nasekaný
šalotka 3 ks
nakrájená nadrobno
máslo 1 PL
tymián 1
čerstvý
250 g
hlíva ústričná natrhaná na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
estragon
čerstvý malý svazek, nasekaný
víno bílé 100 ml
suché
petrželka
čerstvý malý svazek, hladkolistá, nasekaná
citronová štáva
podle chuti
Krémová polenta
vývar zeleninový 300 ml
bobkový list 1 ks
mléko 100 ml
plnotučné
polenta 80 g
instantní
máslo 1 PL
parmazán 15 g
strouhaný
lanýžový olej 1 PL
K podávání
zakysaná smetana
lze nahradit creme fraiche
petrželka
hladkolistá, nasekaná

1 Nejprve připravte hlívové ragú. Na mírném plameni rozpalte v pánvi olej a opečte na něm česnek a šalotky dosklovita. Pak přidejte máslo a tymián a nakonec hlívu. Osolte, opepřete a opékejte asi 10-15 minut. Když se z hlívy odpaří všechna voda a začne zlátnout, přidejte estragon. Vše zalijte vínem a nechte směs na mírném plameni 10 minut probublávat. Potom stáhněte z plotny, vmíchejte nasekanou petrželku a dochuťte troškou citronové šťávy.

2 Mezitím uvařte polentu. V menším hrnci přiveďte k varu osolený zeleninový vývar s bobkovým listem a mlékem. Do vroucí tekutiny postupně vmíchejte instantní polentu, ztlumte plamen a za stálého míchání vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Pokud je polenta příliš hustá, můžete ji ještě zředit trochou vody. Na závěr stáhněte z plotny, vmíchejte máslo, parmazán a lanýžový olej.

3 Ihned podávejte – na talíře rozdělte polentu, na ni navršte houbové ragú a vše doplňte kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit