Batátový krém s uzenou paprikou

Batátový krém s uzenou paprikou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1500 kcal
Bílkoviny 50 g
Cukr 252 g
Tuky 26 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zářivá, hřejivá a především lákavá už na pohled! 

Suroviny

olej 1 PL
cibule 1 ks
červená, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
prolisovaný
batáty 900 g
nakrájené na kostky
paprika 1 ČL
mletá, uzená
chilli sušené špetka
mleté
vývar zeleninový 1.5 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
sójová omáčka 1 PL
javorový sirup 1 PL
máslo 1 PL
hladké, burákové
limeta 1 ks
šťáva
Na lupínky
kokosové lupínky hrsti
javorový sirup 1 PL
paprika 1 PL
uzená, mletá
K podávání
bílý jogurt řeckého typu, lze nahradit sojovým
tymián
čerstvý
vločky chilli nemusí být

1 Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Pak přisypte batáty, mletou uzenou papriku a chilli, vlijte zeleninový vývar a osolte. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni 10–15 minut, nebo až jsou batáty měkké. Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte sójovou omáčkou, javorovým sirupem, burákovým máslem a limetovou šťávou a ještě jednou promixujte. Dosolte a opepřete podle chuti.

2 Mezitím připravte kokosové lupínky. Troubu předehřejte na 200/180°C. Plech vyložte pečicím papírem a smíchejte na něm kokosové lupínky s javorovým sirupem a uzenou paprikou. Rozložte na plech a pečte dozlatova asi 5–7 minut.

3 Polévku podávejte se lžící bílého jogurtu a ozdobenou kokosovými lupínky, čerstvými bylinkami a chcete-li, vločkami chilli.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit