
Slávky po italsku
"Místo pyré můžete použít loupaná rajčata z konzervy, která rozvaříte. Italsky se jmenují pomodori pelati a já miluju odrůdu San Marzano z oblasti Kampánie. Stačí je asi 10 minut povařit a potom rozmačkat vidličkou," radí autorka receptu, Zdeňka Pohlreichová.
Ingredience
- 2kg slávek
- 3 stroužky česneku, drcené
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1,5 hrnku (375ml) rajčatového pyré (passaty)
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 6 lžic bílého vína
- špetka chilli koření
- malý svazek hladkolisté petrželky
- čerstvá bílá bagetka k podávání
Příprava jídla
1 Otevřenými slávkami poklepejte, a když se nezavřou, vyhoďte je. Zavřené čerstvé slávky okartáčujte, odtrhněte ‚vousky‘ a propláchněte je pod studenou vodou. Vložte je do velkého hrnce, přidejte čes- nek a zalijte cca 60ml vody.
2 Opepřete, přiklopte a zprudka přiveďte k varu. Ztlumte na střední plamen a vařte 2 minuty. Mušle by se měly otevřít. Neotevřené mušle vyhoďte. Zbylé vyjměte děrovanou sběračkou do cedníku.
3 Do rendlíku dejte rajčatové pyré, ocet, bílé víno a špetku chilli koření. Zřeďte trochou tekutiny z hrnce po mušlích (ne ze dna, aby v jídle nebyl písek) a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty, aby se chutě pro- pojily, ochutnejte, případně dosolte.
4 Mušle přendejte na servírovací mísu. Zalijte připravenou omáčkou a posypte nasekanými lístky petrželky. Dochuťte pepřem a podávejte horké s bílým pečivem.
Přidat komentář