Rajčatovou omáčku i bazalkový olej si můžete připravit až 12 hodin předem – vaření pak bude mnohem snazší a rychlejší.
Suroviny
Postup
Na omáčku v rendlíku na olivovém oleji opékejte rozdrobenou chilli papričku, cibuli, mrkev, řapíkatý celer a bobkový list asi 5 minut, až zelenina změkne. Přidejte krájená rajčata z konzervy, cukr, osolte a nechte bublat 20–25 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí.
Nahrubo rozmixujte přísady na bazalkový olej. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, ale uberte z doby vaření 1–2 minuty. Sceďte a dnem vzhůru rozložte na čistou utěrku, aby z nich vykapala všechna voda. Troubu předehřejte na 200 °C.
Těstovinové mušle zpola naplňte rajčatovou omáčkou a pak k jedné straně přidejte 1–2 lžičky ricotty. Rozložte v jedné vrstvě do pekáčku, pokapejte olivovým olejem a zapékejte 20–25 minut, až bude ricotta prohřátá a omáčka začne bublat.
Rozdělte na talíře, pokapejte bazalkovým olejem a posypte parmazánem. Ihned podávejte.