Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Voňavé bylinky na ryby a mořské plody

ryby
ZDROJ: Jeremy Stewart/Unsplash
sdílet:

Které bylinky nejlépe ladí s rybami a mořskými plody? Máme pro vás jednoduchý přehled těch základních.

Kopr

Nejlépe ladí s lososem, ale nezkazíte jím ani jiné mořské ryby.

  • Kopr kupujte čerstvý ve svazcích.
  • Do jídla ho přidávejte těsně před dokončením, tepelná úprava mu příliš nesvědčí.
  • Rybu jím můžete posypat nebo ho přidejte do omáčky.
  • Jako bylinka je kopr velmi nenáročný, dá se bez potíží vypěstovat i v truhlíku na balkoně.

Tymián

Pokud si při výběru bylinek nejste jistí, s tymiánem se nemůžete minout.

  • Čerstvým naplňte vnitřek ryby před grilováním či zapékáním nebo ho přidejte do marinády.
  • Naložený v olivovém oleji si zachová své aroma.

Petrželka

Oblíbená polévková bylina své uplatnění najde i při přípravě ryb. Nejčastěji při rychlém a jednoduchém grilování, kdy ji vkládejte do vnitřku ryby.

  • Dochutí i mořské plody v kombinaci s těstovinami. 
  • Hodí se i do rybích polévek, kam ji přidávejte těsně před koncem vaření, aby neztratila svoji barvu a aroma.

Rozmarýn

Tato aromatická bylinka se k rybám hodí naprosto dokonale. Máte-li rádi středomořskou kuchyni, je třeba mít rozmarýn při ruce. Je ideální pro pěstování v truhlíku na balkoně.

Estragon

U nás méně dostupná bylinka má nasládlou, lehce hořkou a velice výraznou chuť. Například Francouzi se ale bez něj neobejdou a dochucují jím právě ryby nebo drůbež.

  • Pokud seženete čerstvý, kupte ho větší množství a zbytek dejte do mrazáku. Přidávejte ho až nakonec vaření, aby si zachoval aromatické látky.

Bazalka

Tato bylinka je nepostradatelnou součástí středomořské, hlavně italské kuchyně. Snadno ji vypěstujete i v malém květináči.

  • Stejně jako další bylinky s jemnými listy bazalku tepelně neupravujeme a přidáváme ji do pokrmů jako finální tečku.
  • K dochucování ryb je dokonalé bazalkové pesto. Do jeho výroby se můžete pustit i doma s naším ověřeným receptem.

Koriandr

Stejně jako zázvor, rybí či sójová omáčka je i koriandr nedílnou součástí asijské kuchyně. Čerstvý je k mání celoročně u asijských prodejců ovoce a zeleniny, občas i v supermarketech. V Thajsku, Indii nebo například ve Vietnamu používají koriandr do většiny pokrmů.

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín