Které bylinky nejlépe ladí s rybami a mořskými plody? Máme pro vás jednoduchý přehled těch základních.
Kopr
Nejlépe ladí s lososem, ale nezkazíte jím ani jiné mořské ryby.
- Kopr kupujte čerstvý ve svazcích.
- Do jídla ho přidávejte těsně před dokončením, tepelná úprava mu příliš nesvědčí.
- Rybu jím můžete posypat nebo ho přidejte do omáčky.
- Jako bylinka je kopr velmi nenáročný, dá se bez potíží vypěstovat i v truhlíku na balkoně.
Tymián
Pokud si při výběru bylinek nejste jistí, s tymiánem se nemůžete minout.
- Čerstvým naplňte vnitřek ryby před grilováním či zapékáním nebo ho přidejte do marinády.
- Naložený v olivovém oleji si zachová své aroma.
Petrželka
Oblíbená polévková bylina své uplatnění najde i při přípravě ryb. Nejčastěji při rychlém a jednoduchém grilování, kdy ji vkládejte do vnitřku ryby.
- Dochutí i mořské plody v kombinaci s těstovinami.
- Hodí se i do rybích polévek, kam ji přidávejte těsně před koncem vaření, aby neztratila svoji barvu a aroma.
Rozmarýn
Tato aromatická bylinka se k rybám hodí naprosto dokonale. Máte-li rádi středomořskou kuchyni, je třeba mít rozmarýn při ruce. Je ideální pro pěstování v truhlíku na balkoně.
Estragon
U nás méně dostupná bylinka má nasládlou, lehce hořkou a velice výraznou chuť. Například Francouzi se ale bez něj neobejdou a dochucují jím právě ryby nebo drůbež.
- Pokud seženete čerstvý, kupte ho větší množství a zbytek dejte do mrazáku. Přidávejte ho až nakonec vaření, aby si zachoval aromatické látky.
Bazalka
Tato bylinka je nepostradatelnou součástí středomořské, hlavně italské kuchyně. Snadno ji vypěstujete i v malém květináči.
- Stejně jako další bylinky s jemnými listy bazalku tepelně neupravujeme a přidáváme ji do pokrmů jako finální tečku.
- K dochucování ryb je dokonalé bazalkové pesto. Do jeho výroby se můžete pustit i doma s naším ověřeným receptem.
Koriandr
Stejně jako zázvor, rybí či sójová omáčka je i koriandr nedílnou součástí asijské kuchyně. Čerstvý je k mání celoročně u asijských prodejců ovoce a zeleniny, občas i v supermarketech. V Thajsku, Indii nebo například ve Vietnamu používají koriandr do většiny pokrmů.