0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Voňavé bylinky na ryby a mořské plody

ryby
ZDROJ: Jeremy Stewart/Unsplash
sdílet:

Které bylinky nejlépe ladí s rybami a mořskými plody? Máme pro vás jednoduchý přehled těch základních.

Kopr

Nejlépe ladí s lososem, ale nezkazíte jím ani jiné mořské ryby.

  • Kopr kupujte čerstvý ve svazcích.
  • Do jídla ho přidávejte těsně před dokončením, tepelná úprava mu příliš nesvědčí.
  • Rybu jím můžete posypat nebo ho přidejte do omáčky.
  • Jako bylinka je kopr velmi nenáročný, dá se bez potíží vypěstovat i v truhlíku na balkoně.

Tymián

Pokud si při výběru bylinek nejste jistí, s tymiánem se nemůžete minout.

  • Čerstvým naplňte vnitřek ryby před grilováním či zapékáním nebo ho přidejte do marinády.
  • Naložený v olivovém oleji si zachová své aroma.

Petrželka

Oblíbená polévková bylina své uplatnění najde i při přípravě ryb. Nejčastěji při rychlém a jednoduchém grilování, kdy ji vkládejte do vnitřku ryby.

  • Dochutí i mořské plody v kombinaci s těstovinami. 
  • Hodí se i do rybích polévek, kam ji přidávejte těsně před koncem vaření, aby neztratila svoji barvu a aroma.

Rozmarýn

Tato aromatická bylinka se k rybám hodí naprosto dokonale. Máte-li rádi středomořskou kuchyni, je třeba mít rozmarýn při ruce. Je ideální pro pěstování v truhlíku na balkoně.

Estragon

U nás méně dostupná bylinka má nasládlou, lehce hořkou a velice výraznou chuť. Například Francouzi se ale bez něj neobejdou a dochucují jím právě ryby nebo drůbež.

  • Pokud seženete čerstvý, kupte ho větší množství a zbytek dejte do mrazáku. Přidávejte ho až nakonec vaření, aby si zachoval aromatické látky.

Bazalka

Tato bylinka je nepostradatelnou součástí středomořské, hlavně italské kuchyně. Snadno ji vypěstujete i v malém květináči.

  • Stejně jako další bylinky s jemnými listy bazalku tepelně neupravujeme a přidáváme ji do pokrmů jako finální tečku.
  • K dochucování ryb je dokonalé bazalkové pesto. Do jeho výroby se můžete pustit i doma s naším ověřeným receptem.

Koriandr

Stejně jako zázvor, rybí či sójová omáčka je i koriandr nedílnou součástí asijské kuchyně. Čerstvý je k mání celoročně u asijských prodejců ovoce a zeleniny, občas i v supermarketech. V Thajsku, Indii nebo například ve Vietnamu používají koriandr do většiny pokrmů.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč