Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
slavky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3464 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 132 g
Tuky 170 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli vás honí mlsná a milujete mořské plody, pak je ta správná chvíle na zapečené slávky!

Suroviny

slávky 2 kg
olivový olej 3 PL
česnek 2 stroužky
nadrobno
petrželka 2 svazky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
bešamel 250 ml
nebo pecorino, strouhaný
strouhanka 3 PL

Postup

1

Otevřené slávky vyhoďte, ostatní očistěte a odtrhejte vousy. Na velké pánvi na lžíci oleje zpěňte 1 stroužek česneku, přidejte slávky, petrželku z 1 svazku, přilijte víno, přiklopte a počkejte pár minut, až se mušle otevřou. Vyberte je děrovanou naběračkou, vyhoďte ty, co se neotevřely, a ostatní nechte vychladnout. Vyloupejte je a dejte stranou. Vývar přeceďte do kastrůlku.

2

V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, nasekanou petrželku z druhého svazku, druhý stroužek česneku, zpěňte a pak přidejte vyloupané slávky. Ztlumte, podlijte trochou odloženého vývaru a opepřete. Nechte jen minutu ochutit a prohřát.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Na plech rozložte půlky prázdných mušlí. Na každou položte 1 okapaný vnitřek slávky z pánve. Do pánve ke zbylé omáčce přidejte bešamel, sýr a žloutek. Osolte, opepřete a směsí zalijte slávky. Posypte strouhankou a zapékejte 15 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Na bešamel zpěňte na dvou lžících másla 2 lžíce hladké mouky a rozšlehejte s 250 ml studeného mléka. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 5 minut, případně rozřeďte mlékem na hustotu horkého pudinku.

TIP NA NÁKUP
Zákazníky vysoko hodnocený obchod s opravdu velmi širokým výběrem ryb a plodů moře je e-shop Čerstvé ryby (www.cerstveryby.cz). Např. 1 kg slávek zde koupíte za 169 Kč.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč