Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
slavky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané slávky

4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3464 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 132 g
Tuky 170 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli vás honí mlsná a milujete mořské plody, pak je ta správná chvíle na zapečené slávky!

Související recepty

Suroviny

slávky 2 kg
olivový olej 3 PL
česnek 2 stroužky
nadrobno
petrželka 2 svazky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
bešamel 250 ml
nebo pecorino, strouhaný
strouhanka 3 PL

Postup

1

Otevřené slávky vyhoďte, ostatní očistěte a odtrhejte vousy. Na velké pánvi na lžíci oleje zpěňte 1 stroužek česneku, přidejte slávky, petrželku z 1 svazku, přilijte víno, přiklopte a počkejte pár minut, až se mušle otevřou. Vyberte je děrovanou naběračkou, vyhoďte ty, co se neotevřely, a ostatní nechte vychladnout. Vyloupejte je a dejte stranou. Vývar přeceďte do kastrůlku.

2

V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, nasekanou petrželku z druhého svazku, druhý stroužek česneku, zpěňte a pak přidejte vyloupané slávky. Ztlumte, podlijte trochou odloženého vývaru a opepřete. Nechte jen minutu ochutit a prohřát.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Na plech rozložte půlky prázdných mušlí. Na každou položte 1 okapaný vnitřek slávky z pánve. Do pánve ke zbylé omáčce přidejte bešamel, sýr a žloutek. Osolte, opepřete a směsí zalijte slávky. Posypte strouhankou a zapékejte 15 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Na bešamel zpěňte na dvou lžících másla 2 lžíce hladké mouky a rozšlehejte s 250 ml studeného mléka. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 5 minut, případně rozřeďte mlékem na hustotu horkého pudinku.

TIP NA NÁKUP
Zákazníky vysoko hodnocený obchod s opravdu velmi širokým výběrem ryb a plodů moře je e-shop Čerstvé ryby (www.cerstveryby.cz). Např. 1 kg slávek zde koupíte za 169 Kč.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...