0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékané slávky

slavky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané slávky

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3464 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 132 g
Tuky 170 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli vás honí mlsná a milujete mořské plody, pak je ta správná chvíle na zapečené slávky!

Suroviny

slávky 2 kg
olivový olej 3 PL
česnek 2 stroužky
nadrobno
petrželka 2 svazky
víno bílé 125 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
bešamel 250 ml
parmazán 50 g
nebo pecorino, strouhaný
žloutek 1 ks
strouhanka 3 PL

1 Otevřené slávky vyhoďte, ostatní očistěte a odtrhejte vousy. Na velké pánvi na lžíci oleje zpěňte 1 stroužek česneku, přidejte slávky, petrželku z 1 svazku, přilijte víno, přiklopte a počkejte pár minut, až se mušle otevřou. Vyberte je děrovanou naběračkou, vyhoďte ty, co se neotevřely, a ostatní nechte vychladnout. Vyloupejte je a dejte stranou. Vývar přeceďte do kastrůlku.

2 V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, nasekanou petrželku z druhého svazku, druhý stroužek česneku, zpěňte a pak přidejte vyloupané slávky. Ztlumte, podlijte trochou odloženého vývaru a opepřete. Nechte jen minutu ochutit a prohřát.

3 Troubu předehřejte na 190 °C. Na plech rozložte půlky prázdných mušlí. Na každou položte 1 okapaný vnitřek slávky z pánve. Do pánve ke zbylé omáčce přidejte bešamel, sýr a žloutek. Osolte, opepřete a směsí zalijte slávky. Posypte strouhankou a zapékejte 15 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Na bešamel zpěňte na dvou lžících másla 2 lžíce hladké mouky a rozšlehejte s 250 ml studeného mléka. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 5 minut, případně rozřeďte mlékem na hustotu horkého pudinku.

TIP NA NÁKUP
Zákazníky vysoko hodnocený obchod s opravdu velmi širokým výběrem ryb a plodů moře je e-shop Čerstvé ryby (www.cerstveryby.cz). Např. 1 kg slávek zde koupíte za 169 Kč.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit