Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sněhová roláda s ostružinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sněhová roláda s ostružinami

4.3/5 Počet hodnocení: 30
Do 50 minut Pro zkušené Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2846 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 387 g
Tuky 103 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle je slavnostní dezert, který můžete podávat, kdykoli se chcete blýsknout. A klidně na něj pozvěte i přátele s bezlepkovou dietou. Sněhová roláda s ostružinami je recept, kterým se blýsknete.

Související recepty

Suroviny

Na náplň
čerstvé
alespoň 33%
vyškrábnutá semínka
citronový likér 1 PL
limoncello (lze nahradit vodou)
Na meringue
velký
rostlinný olej
na vymazání plechu
na podsypání

Postup

1

Na náplň vložte do rendlíku 230 g ostružin, 50 g krupicového cukru a trošku vody. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte 5 minut, až se bobule rozpadnou. Rozmixujte a propasírujte přes husté síto na pyré. Nechte v lednici zcela vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 170 °C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte olejem a vyložte jej pečicím papírem tak, aby zhruba 5 cm papíru přečnívalo.

3

Na meringue ve skleněné nebo nerezové míse šlehejte elektrickým šlehačem bílky do měkkých špiček. Pak postupně po lžících přidávejte 250 g cukru a šlehejte, dokud není sníh tuhý a lesklý. Rozetřete v jednolité vrstvě sníh na plech.

4

Odeberte asi 75 g vychladlého ostružinového pyré a dejte je stranou. Zbytek pyré po lžících sem tam umístěte na sníh a nožem nebo špejlí vytvořte mramorování. Vložte plech do trouby a pečte 8 minut, až roláda lehce zezlátne a nafoukne se, pak snižte teplotu na 150 °C a dopékejte dalších cca 12 minut, až je těsto pevné na dotek. Větší kus pečicího papíru na pracovní ploše poprašte moučkovým cukrem. Plech vyndejte z trouby, těsto i s pečicím papírem sejměte a překlopte plechem vzhůru na pocukrovaný papír. Opatrně sloupněte papír a nechte zcela vychladnout.

5

Mezitím dokončete náplň. Smetanu s vanilkou vyšlehejte na tuhou šlehačku. Tou potřete zcela vychladlou roládu. Zbývající ostružiny lehce podrťte (část můžete ponechat i v celku) a poházejte jimi šlehačkovou vrstvu na roládě. Pomocí nože vyznačte na jedné z kratších stran rolády rovnou čáru cca 1,5 cm od okraje, dejte pozor, abyste roládu zcela neprořízli. Pomocí pečicího papíru a vyznačené linie, která naznačí, jak roládu zatočit, zaviňte těsto do rolády a přemístěte na servírovací tác.

6

Zbylé pyré zřeďte lžící limoncella nebo vody, pokud budete roládu podávat dětem, a podávejte s roládou. Jestli chcete, můžete pyré roládu ještě pokapat.

NĚCO NAVÍC
Rolády je docela kus, takže pokud je vás méně, připravte ji jen ze 3 bílků a 200 g cukru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...