Sněhová roláda s ostružinami

Sněhová roláda s ostružinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sněhová roláda s ostružinami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny Pro zkušené Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2846 kcal
Bílkoviny 57 g
Cukr 387 g
Tuky 103 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle je slavnostní dezert, který můžete podávat, kdykoli se chcete blýsknout. A klidně na něj pozvěte i přátele s bezlepkovou dietou.

Suroviny

Na náplň
ostružiny 520 g
čerstvé
krupicový cukr 50 g
smetana ke šlehání 300 ml
alespoň 33%
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronový likér 1 PL
limoncello (lze nahradit vodou)
Na meringue
bílek 4 ks
velký
krupicový cukr 250 g
rostlinný olej
na vymazání plechu
moučkový cukr
na podsypání

Postup

1

Na náplň vložte do rendlíku 230 g ostružin, 50 g krupicového cukru a trošku vody. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte 5 minut, až se bobule rozpadnou. Rozmixujte a propasírujte přes husté síto na pyré. Nechte v lednici zcela vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 170°C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte olejem a vyložte jej pečicím papírem tak, aby zhruba 5 cm papíru přečnívalo.

3

Na meringue ve skleněné nebo nerezové míse šlehejte elektrickým šlehačem bílky do měkkých špiček. Pak postupně po lžících přidávejte 250 g cukru a šlehejte, dokud není sníh tuhý a lesklý. Rozetřete v jednolité vrstvě sníh na plech.

4

Odeberte asi 75 g vychladlého ostružinového pyré a dejte je stranou. Zbytek pyré po lžících sem tam umístěte na sníh a nožem nebo špejlí vytvořte mramorování. Vložte plech do trouby a pečte 8 minut, až roláda lehce zezlátne a nafoukne se, pak snižte teplotu na 150°C a dopékejte dalších cca 12 minut, až je těsto pevné na dotek. Větší kus pečicího papíru na pracovní ploše poprašte moučkovým cukrem. Plech vyndejte z trouby, těsto i s pečicím papírem sejměte a překlopte plechem vzhůru na pocukrovaný papír. Opatrně sloupněte papír a nechte zcela vychladnout.

5

Mezitím dokončete náplň. Smetanu s vanilkou vyšlehejte na tuhou šlehačku. Tou potřete zcela vychladlou roládu. Zbývající ostružiny lehce podrťte (část můžete ponechat i v celku) a poházejte jimi šlehačkovou vrstvu na roládě. Pomocí nože vyznačte na jedné z kratších stran rolády rovnou čáru cca 1,5 cm od okraje, dejte pozor, abyste roládu zcela neprořízli. Pomocí pečicího papíru a vyznačené linie, která naznačí, jak roládu zatočit, zaviňte těsto do rolády a přemístěte na servírovací tác.

6

Zbylé pyré zřeďte lžící limoncella nebo vody, pokud budete roládu podávat dětem, a podávejte s roládou. Jestli chcete, můžete pyré roládu ještě pokapat.

NĚCO NAVÍC
Rolády je docela kus, takže pokud je vás méně, připravte ji jen ze 3 bílků a 200 g cukru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit