Suroviny
1 Předehřejte troubu na 170°C. Chleba rozdrobte na hrubší drobky, rozprostřete je na plech a smíchejte s třtinovým cukrem. Pečte asi 15 minut, dokud nejsou křupavé a trochu zkaramelizované. Nechte vychladnout.
2 Z bílků ušlehejte sníh do měkkých špiček, přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud není lesklý. Pozor na přešlehání, sníh by neměl být úplně tuhý, jinak by se špatně pojil se smetanou.
3 Marmeládu smíchejte se smetanou, pak společně našlehejte – i smetana by měla tvořit měkké špičky, ale nesmí být přešlehaná.
4 Opatrně, pomalými krouživými pohyby, vmíchejte postupně sníh do marmeládové šlehačky, nejlépe to jde ve velké míse a stěrkou. Jde o to, aby ve směsi zůstalo co nejvíc vzduchu.
5 Povrch posypte chlebovými drobky a opatrně a rovnoměrně je do zmrzliny vmíchejte. Uložte do nádoby vhodné do mrazáku, povrch přetáhněte potravinářskou fólií a mrazte přes noc. Zmrzlinu lze servírovat přímo z mrazáku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů)
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů)