Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2760 kcal
Bílkoviny 37 g
Cukr 385 g
Tuky 119 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Snídat zmrlinu? My jsme pro! Hřešit se občas musí...

Suroviny

toustový chléb 100 g
celozrnný
třtinový cukr 70 g
bílek 2 ks
z velkých vajec
moučkový cukr 1 PL
pomerančová marmeláda 400 g
my jsme použili tu s kandovanou kůrou
smetana ke šlehání 350 ml
40%

1 Předehřejte troubu na 170°C. Chleba rozdrobte na hrubší drobky, rozprostřete je na plech a smíchejte s třtinovým cukrem. Pečte asi 15 minut, dokud nejsou křupavé a trochu zkaramelizované. Nechte vychladnout.

2 Z bílků ušlehejte sníh do měkkých špiček, přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud není lesklý. Pozor na přešlehání, sníh by neměl být úplně tuhý, jinak by se špatně pojil se smetanou.

3 Marmeládu smíchejte se smetanou, pak společně našlehejte – i smetana by měla tvořit měkké špičky, ale nesmí být přešlehaná.

4 Opatrně, pomalými krouživými pohyby, vmíchejte postupně sníh do marmeládové šlehačky, nejlépe to jde ve velké míse a stěrkou. Jde o to, aby ve směsi zůstalo co nejvíc vzduchu.

5 Povrch posypte chlebovými drobky a opatrně a rovnoměrně je do zmrzliny vmíchejte. Uložte do nádoby vhodné do mrazáku, povrch přetáhněte potravinářskou fólií a mrazte přes noc. Zmrzlinu lze servírovat přímo z mrazáku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit