Tento recept pochází z Neapoli a spolu se Spaghetti Bolognese, Pasta e Fagioli, Tiramisu, Melanzane all Parmigiana se řadí mezi italské klasiky. A i když je zcela jednoduchý a budete mít uvařeno do půl hodiny, o to důležitější je vybírat kvalitní suroviny. Jaké to jsou a jak při přípravě postupovat?
V první řadě budete potřebovat italské těstoviny (například špagety, linguine nebo capellini) s extra panenským olivovým olejem. A pokud sáhnete po rajčatech z konzervy, ať jsou hlavně osvědčená, neměla by totiž být ani příliš hořká ani kyselá. Skvělý bude i tuňák v oleji: Calvo tuňák v olivovém oleji má jemnou strukturu a hodí se do těstovinových receptů nebo zeleninových salátů. Nemůžete se dočkat, až se pustíte do tvoření? Teď přichází ta chvíle pro recept, který pro vás vymyslela foodblogerka Klára Michalová (najdete ji pod instagramovým účtem @sklarouvkuchyni).
Suroviny
Postup
V hodně osolené vodě uvařte špagety tak, aby byly al dente.
Na velké pánvi rozehřejte extra panenský olivový olej a přihoďte nahrubo nasekaný česnek a nakrájené filety ančoviček. Restujte asi 3 minuty, dokud česnek lehce nezezlátne a ančovičky se téměř nerozpustí. Poté přidejte nahrubo pokrájené kapary a černé olivy, přihoďte i drcené chilli vločky. Restujte asi minutu, poté přidejte sekaná rajčata a kousky tuňáka. Jemně promíchejte, případně trochu dosolte. Duste asi 3 minuty, průběžně můžete přilévat trochu vody z těstovin.
Jakmile těstoviny slijete, přidejte je do pánve k omáčce a společně ještě minutku promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekanou hladkolistou petržel.
Naservírujte na talíře, posypte podle chuti strouhaným parmazánem a můžete ještě zakápnout trochou extra panenského olivového oleje, případně přidat trochu víc chilli, pokud máte rádi pikantní.
Přejeme vám dobrou chuť.