Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Puttanesca: Rajčatová omáčka z nevěstinců nebo zázračný výtvor bezradného kuchaře

Puttanesca: Rajčatová omáčka z nevěstinců nebo zázračný výtvor bezradného kuchaře
ZDROJ: Apetit

Snadná, rychlá a chutná omáčka z pár základních surovin, přesně taková je puttanesca. Jedinečná je nejen svou pikantní chutí, ale i zajímavými legendami, které se snaží vysvětlit její původ. Možná obojí pomohlo vtisknout italské rajčatové omáčce patřičný věhlas, který ji přenesl až za hranice Apeninského poloostrova.

Otevřete-li pomyslnou klenotnici italské gastronomie, rozhodně v ní naleznete mnoho omáček, které jsou jednoduché na přípravu a chutnají neodolatelně. Ať už jako rychlý oběd nebo večeře s přáteli.

Typickým příkladem jsou spaghetti carbonara, penne all´arrabbiata, fettuccine Alfredo, pasta alla Norma nebo spaghetti alla Nerano. A mezi tyto skvosty jednoznačně patří i senzační těstoviny s omáčkou puttanesca.

Puttanesca – rychlá, chutná a nejen na špagety

Puttanesca je skvělou rajčatovou omáčkou a zároveň nositelkou italské gastronomické tradice. Za svou famózní chuť vděčí především spojení loupaných rajčat, česneku a chilli s „aulive“ a „chiappariell“, jak se v neapolském dialektu říká olivám a kaparám.

  • Ančovičky do původní receptury nepatří, přesto se už dávno staly její neodlučitelnou součástí. Omáčku obohacují o další chuťový rozměr, který jí jednoznačně sluší.
  • Špagety jsou s touto omáčkou spojovány nejvíce, ale stejně tak ji lze podávat i s krátkými těstovinami jako jsou třeba penne nebo fusilli .

Mnoho verzí o původu jedné omáčky

Snad ještě peprnější než omáčka sama jsou teorie, které se snaží doložit její původ. Přes jejich četnost je těžké dopátrat se té původní.

  • Tou nejnápaditější je rozhodně verze, že špagety alla puttanesca se zrodily v prostředí neapolských nevěstinců, jako velmi rychlé jídlo připravené jen ze základních surovin. Proto název „puttanesca“, který se v italštině používá také jako hanlivé označení pro prostitutku.

  • S další možností přišla autorka kuchařské knihy „La cucina napoletana“ (1977) Jeanne Carola Francesconi. Ta připisuje prvenství omáčky ischijskému malíři Eduardu Maria Coluccimu (1900 – 1975), který podle jejího tvrzení vytvořil „vermicelli alla puttanesca“, jako jistou variaci na „alla marinara“, tedy těstoviny „v pobřežním stylu“. Ale proč právě tomuto malíři, se neví.

V únoru roku 2005 vyšel v ischijském deníku Il Golfo článek s teorií, že se omáčka zrodila náhodou na ostrově Ischia, pod rukama talentovaného kuchaře Sandro Petti. Ten bylv  50. letech 20. století spolumajitelem tamní slavné restaurace a nočního podniku Rancio Fellone.

Když ho jednoho večera přišli navštívit jeho kamarádi, měl jen prázdnou spíž a přátelům se omluvil, že jim nemá z čeho uvařit. Oni mu údajně odvětili, ať jim udělá „puttanata qualsiasi“, neboli „cokoliv, co máš“.

Slavný kuchař Petti deníku popsal, že měl pouze čtyři rajčata, pár kaparů a oliv, tak je použil k přípravě omáčky na špagety. A protože se jídlo natolik povedlo, rozhodl se zařadit ho na jídelní lístek svého podniku. Ovšem pod lehce pozměněným názvem „spaghetti alla puttanesca“, který označoval improvizované jídlo „připravené z ničeho“.  Lehkou skepsi do teorie vznáší fakt, že autor tohoto článku a zmíněný kulinářský mág byli údajně příbuzní.  

Kde je pravda těžko říct, ale původ omáčky nejspíš nalezneme někde mezi ostrovem Ischia a pobřežím Amalfitana, kde jsou rajčata, kapary, olivy, ančovičky a česnek dostupnými surovinami. Velké oblibě se omáčky na rajčatové bázi těšily po druhé světové válce, a to především mezi italskou střední třídou.

Zdroje informací: Dobianchi, Giallozafferano, Cucchiaio, FattoInCasaDaBenedetta

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč