0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Španělské sladké smaženky torrijas

Španělské sladké smaženky torrijas
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Španělské sladké smaženky torrijas

4.5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1311 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 165 g
Tuky 44 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Torrijas připomínají oblíbený francouzský toust nebo zdejší sladké smaženky zvané chudí rytíři. Hlavní rozdíl je v tom, že se španělské torrijas nechají mlékem úplně nasáknout, takže po osmažení vnitřek působí i bez náplně krémově.

Suroviny

veka 1 ks
či bageta s nepříliš okatou střídou, den stará
mléko 500 ml
krupicový cukr 5 PL
skořice 2 svitky
pro silnější aroma je možné nadrtit
pomerančová kůra 1 proužek
široký pruh
citronová kůra 1 proužek
široký pruh
vejce 3 ks
velká
rostlinný olej
Na dokončení
krupicový cukr
smíchaný s mletou skořicí
skořice
mletá

Postup

1

Veku či bagetu nakrájejte na plátky silné cca 1–2 cm a naskládejte je do pekáčku
s vyšším okrajem. Mléko nalijte do rendlíku, přidejte cukr, skořici a pruhy kůry z obou citrusů. Přiveďte k varu, pak přiklopte a nechte 30 minut odstát, aby mléko natáhlo vůni skořice a citrusové kůry. Polovinu mléka opatrně vylijte přes cedník po trošce na každý plátek pečiva. Nechte chvíli stát, až se mléko vsákne. Pak proces zopakujte se zbývajícím mlékem. Plátky pečiva všechnu tekutinu vpijí, nesmějí se ale rozpadnout. 

2

Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři, na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Plátky pečiva obalte rychle ve vajíčku a vkládejte do rozehřátého oleje. Smažte na mírném ohni zvolna z jedné strany, pak otočte, chvíli smažte a znovu obraťte – celkem asi 4–6 minut dozlatova. Odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou.

3

Hotové teplé smaženky buď polijte medem, nebo obalujte v krupicovém cukru se skořicí. Vydrží až 3 dny, ale nejlepší jsou ještě teplé.

NĚCO NAVÍC
Torrijas lze připravit také v troubě. Po obalení ve vejci je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte cca 8 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč