Torrijas připomínají oblíbený francouzský toust nebo zdejší sladké smaženky zvané chudí rytíři. Hlavní rozdíl je v tom, že se španělské torrijas nechají mlékem úplně nasáknout, takže po osmažení vnitřek působí i bez náplně krémově. Ovšem rozhodně je to zajímavý recept na rychlý dezert, díky kterému zpracujete i včerejší bílé pečivo.
Suroviny
Postup
Veku či bagetu nakrájejte na plátky silné cca 1–2 cm a naskládejte je do pekáčku s vyšším okrajem. Mléko nalijte do rendlíku, přidejte cukr, skořici a pruhy kůry z obou citrusů. Přiveďte k varu, pak přiklopte a nechte 30 minut odstát, aby mléko natáhlo vůni skořice a citrusové kůry. Polovinu mléka opatrně vylijte přes cedník po trošce na každý plátek pečiva. Nechte chvíli stát, až se mléko vsákne. Pak proces zopakujte se zbývajícím mlékem. Plátky pečiva všechnu tekutinu vpijí, nesmějí se ale rozpadnout.
Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři, na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Plátky pečiva obalte rychle ve vajíčku a vkládejte do rozehřátého oleje. Smažte na mírném ohni zvolna z jedné strany, pak otočte, chvíli smažte a znovu obraťte – celkem asi 4–6 minut dozlatova. Odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Hotové teplé smaženky buď polijte medem, nebo obalujte v krupicovém cukru se skořicí. Vydrží až 3 dny, ale nejlepší jsou ještě teplé.
NĚCO NAVÍC
Torrijas lze připravit také v troubě. Po obalení ve vejci je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte cca 8 minut dozlatova.