
Francouzský toust s kompotem z borůvek se šalvějí
Jednodušší to už být ani nemůže! A vánočnější také ne. Dezerty, jejichž základem je už hotové pečivo, jsou připravené raz dva – pak už stačí jen pohrát si se zdobením...
Ingredience
- 2 vejce
- 75 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce krupicového cukru
- 6 silných plátků briošky, vánočky, pandora (viz Něco navíc) nebo panettone
- máslo na opékání
- moučkový cukr na poprášení
- 400 g borůvek (mohou být i mražené)
- 4 lístky šalvěje
- šťáva z 1/2 citronu
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
NA KOMPOT
Příprava jídla
1 Ingredience na kompot 10–15 minut vařte na mírném plameni, dokud se ovoce nezačne pomalu rozpadat a tekutina se nesvaří na polovinu a nezíská sirupovitou konzistenci. Potom stáhněte z plotny a vyjměte a vyhoďte šalvějové listy.
2 Vejce, mléko, vanilku a krupicový cukr společně prošlehejte, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Všechny plátky pečiva postupně namočte do vzniklé směsi a nechte zlehka nasáknout. Opékejte je na másle z obou stran dozlatova. Podávejte teplé, poprášené přes šablonu ve tvaru hvězdy moučkovým cukrem, s borůvkovým kompotem se šalvějí.
NĚCO NAVÍC
Pandoro je tradiční italské kynuté pečivo. Představit si ho můžete jako známější panettone, ale bez kandova- ného ovoce.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář