Francouzský toust s kompotem z borůvek se šalvějí

Francouzský toust s kompotem z borůvek se šalvějí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Francouzský toust s kompotem z borůvek se šalvějí

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3343 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 663 g
Tuky 34 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednodušší to už být ani nemůže! A vánočnější také ne. Dezerty, jejichž základem je už hotové pečivo, jsou připravené raz dva – pak už stačí jen pohrát si se zdobením...

Suroviny

vejce 2 ks
mléko 75 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
krupicový cukr 2 PL
pečivo 6 plátků
brioška, vánočka, pandoro (viz Něco navíc) či panettone
máslo
na opékání
moučkový cukr
na poprášení
Na kompot
borůvky 400 g
mohou být i mražené
šalvěj 4 lístky
citronová štáva
vymačkaná z 1/2 citronu
krupicový cukr 4 PL
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Ingredience na kompot 10–15 minut vařte na mírném plameni, dokud se ovoce nezačne pomalu rozpadat a tekutina se nesvaří na polovinu a nezíská sirupovitou konzistenci. Potom stáhněte z plotny a vyjměte a vyhoďte šalvějové listy.

2 Vejce, mléko, vanilku a krupicový cukr společně prošlehejte, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Všechny plátky pečiva postupně namočte do vzniklé směsi a nechte zlehka nasáknout. Opékejte je na másle z obou stran dozlatova. Podávejte teplé, poprášené přes šablonu ve tvaru hvězdy moučkovým cukrem, s borůvkovým kompotem se šalvějí.

NĚCO NAVÍC
Pandoro je tradiční italské kynuté pečivo. Představit si ho můžete jako známější panettone, ale bez kandovaného ovoce.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit