Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Srílanské palačinky s vejci a kokosovým sambolem

Snídaně jako na exotické dovolené! Palačinky ve tvaru mističky se jmenují hoppers a podávají se s pikantní kokosovou přílohou (pol sambol).

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
P
Opékání 0:08 (1 palačinka)
Chuťovka Asijská

Ingredience

    • 1 lžička sušeného droždí
    • 400 ml kokosového mléka
    • 1 lžička hnědého cukru
    • 200 g rýžové mouky + navíc na případné zahuštění těsta
    • kokosový olej na opékání
    • 6 vajec
    • chilli omáčka k podávání

    NA KOKOSOVÝ SAMBOL

    • 1 zelená chilli paprička, nasekaná
    • 1/2 až 1 lžička mletého chilli podle chuti
    • 2 šalotky, nakrájené najemno
    • 2 lžičky vloček ze sušeného tuňáka (lze vynechat)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 200 g čerstvého kokosu, nastrouhaného
    • šťáva z 1 limety

Příprava jídla

1 Smíchejte droždí se 100 ml kokosového mléka a cukrem a vyšlehejte. Nechte 30 minut vzejít, pak přilijte zbylé kokosové mléko a 100 ml teplé vody. Rýžovou mouku prosejte do mísy a ve středu udělejte důlek. Vlijte do něj kokosový ‚kvásek‘ a metličkou šlehejte, až získáte řídké hladké těstíčko. Zakryjte je potravinářskou fólií a nechte přes noc v pokojové teplotě.

2 Na kokosový sambol vložte chilli papričku, mleté chilli, šalotky, rybí vločky, máte-li je, a 1 lžičku soli do mixéru a rozmixujte na pastu. Tu pak promíchejte s nastrouhaným kokosem, pepřem a limetovou šťávou. Zakryjte a uložte do chladu.

3 Na palačinky rozehřejte malý wok nebo pánvičku s vysokými stěnami nasucho na střední teplotu. Do těsta přidejte špetku soli a případně trochu vody na rozředění – těsto by hustotou mělo připomínat smetanu na vaření. Do pánvičky dejte lžíci kokosového oleje a kroužením jej rozlijte po pánvi. Nalijte do pánve sběračku těsta a krouživými pohyby ho rozlijte po dně i stěnách. Párkrát zakružte, aby se na stěnách vytvořila vrstvička těsta. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem a těsto se nechytá na stěny, vešlehejte do něj pár lžic rýžové mouky navíc.

4 Jakmile těsto na stěnách začíná tuhnout, rozklepněte na dno vejce a pánev přiklopte. Opékejte 3–4 minuty, až bílek ztuhne. Pomocí obracečky jemně vyndejte palačinku z pánve na talíř. Do pánve dejte další lžíci oleje a pokračujte do spotřebování těsta. Podávejte s kokosovým sambolem a chilli omáčkou.

Foto: Pete Cassidy
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Toust s arašídovým máslem, džemem a krokantem

Pikantní uzenáče s bramborami a avokádem

Snídaňová pizza

Palačinka z trouby s kořeněnými blumami

Vejce Benedikt v bagetě

REKLAMA

Přidat komentář