Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Palačinka z trouby s kořeněnými blumami

Palačinka z trouby s kořeněnými blumami

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2938 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 401 g
Tuky 104 g
Vláknina 116 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tuhle dobrotu potřebujete pánvičku vhodnou do trouby o průměru 20–23 centimetrů. Musí i pěkně vypadat, protože z trouby v ní jde nadýchaná palačinka rovnou na stůl. Padá totiž podobnou rychlostí jako suflé.

Suroviny

sůl špetka
skořice špetka
mletá
vejce 3 ks
rozšlehaná
vanilkový extrakt 1 ČL
150 ml
plnotučné mléko vlažné
olivový olej 2 PL
vanilková zmrzlina
k podávání
Na kořeněné blumy a omáčku
bluma 4 ks
bez pecek, napůl
hnědý cukr 100 g
rozpůlený, vyškrábnutá semínka
badyán 1 hvězdička

Postup

1

Vložte všechny přísady na kořeněné blumy a omáčku (včetně prázdného vanilkového lusku) do rendlíku a přilijte 100 ml vody. Přiklopte a vařte na středním plameni 5–10 minut, dokud nejsou blumy měkké. Potom blumy vylovte z hrnce a dejte je stranou vychladnout. Tekutinu přelijte přes cedník do menší pánvičky a vařte pár minut do zhoustnutí. Do vzniklé omáčky nasypte borůvky a odstavte ji z ohně.

2

Mouku prosejte do velké mísy, přidejte špetku soli a skořice. Do mouky udělejte ve středu důlek. Do důlku vlijte vejce a vanilkový extrakt. Společně prošlehejte do hustého těstíčka, pak pomalu přilévejte mléko a metličkou šlehejte – těsto by mělo mít konzistenci jako hustá smetana ke šlehání. Nechte 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.

3

Rozehřejte troubu na 200°C. Do trouby dejte rošt do dvou třetin výšky, položte na něj pánvičku a 10 minut ji nechte nasucho rozpálit. Pak přidejte do pánve máslo a olej a bleskově je rozetřete silikonovým štětcem. Pracujte rychle, ale opatrně, ať se nespálíte! Nyní do rozpálené pánve vlijte těsto a ihned ji vraťte dovnitř. Pečte 20 až 25 minut, až palačinka zezlátne a začne se nafukovat. Během pečení neotvírejte troubu, jinak těsto klesne. Na hotovou palačinku naložte kopečky zmrzliny a kořeněné blumy. Přelijte omáčkou s borůvkami a ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín