Na tuhle dobrotu potřebujete pánvičku vhodnou do trouby o průměru 20–23 centimetrů. Musí i pěkně vypadat, protože z trouby v ní jde nadýchaná palačinka rovnou na stůl. Padá totiž podobnou rychlostí jako suflé.
Suroviny
Postup
Vložte všechny přísady na kořeněné blumy a omáčku (včetně prázdného vanilkového lusku) do rendlíku a přilijte 100 ml vody. Přiklopte a vařte na středním plameni 5–10 minut, dokud nejsou blumy měkké. Potom blumy vylovte z hrnce a dejte je stranou vychladnout. Tekutinu přelijte přes cedník do menší pánvičky a vařte pár minut do zhoustnutí. Do vzniklé omáčky nasypte borůvky a odstavte ji z ohně.
Mouku prosejte do velké mísy, přidejte špetku soli a skořice. Do mouky udělejte ve středu důlek. Do důlku vlijte vejce a vanilkový extrakt. Společně prošlehejte do hustého těstíčka, pak pomalu přilévejte mléko a metličkou šlehejte – těsto by mělo mít konzistenci jako hustá smetana ke šlehání. Nechte 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.
Rozehřejte troubu na 200°C. Do trouby dejte rošt do dvou třetin výšky, položte na něj pánvičku a 10 minut ji nechte nasucho rozpálit. Pak přidejte do pánve máslo a olej a bleskově je rozetřete silikonovým štětcem. Pracujte rychle, ale opatrně, ať se nespálíte! Nyní do rozpálené pánve vlijte těsto a ihned ji vraťte dovnitř. Pečte 20 až 25 minut, až palačinka zezlátne a začne se nafukovat. Během pečení neotvírejte troubu, jinak těsto klesne. Na hotovou palačinku naložte kopečky zmrzliny a kořeněné blumy. Přelijte omáčkou s borůvkami a ihned podávejte.