Palačinka z trouby s kořeněnými blumami

Palačinka z trouby s kořeněnými blumami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2938 kcal
Bílkoviny 67 g
Cukr 401 g
Tuky 104 g
Vláknina 116 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tuhle dobrotu potřebujete pánvičku vhodnou do trouby o průměru 20–23 centimetrů. Musí i pěkně vypadat, protože z trouby v ní jde nadýchaná palačinka rovnou na stůl. Padá totiž podobnou rychlostí jako suflé.

Suroviny

borůvky 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
sůl špetka
skořice špetka
mletá
vejce 3 ks
rozšlehaná
vanilkový extrakt 1 ČL
150 ml
plnotučné mléko vlažné
olivový olej 2 PL
vanilková zmrzlina
k podávání
Na kořeněné blumy a omáčku
bluma 4 ks
bez pecek, napůl
hnědý cukr 100 g
vanilkový lusk 1 ks
rozpůlený, vyškrábnutá semínka
badyán 1 hvězdička
muškátový oříšek
strouhnutí
hřebíček 2 ks

1 Vložte všechny přísady na kořeněné blumy a omáčku (včetně prázdného vanilkového lusku) do rendlíku a přilijte 100 ml vody. Přiklopte a vařte na středním plameni 5–10 minut, dokud nejsou blumy měkké. Potom blumy vylovte z hrnce a dejte je stranou vychladnout. Tekutinu přelijte přes cedník do menší pánvičky a vařte pár minut do zhoustnutí. Do vzniklé omáčky nasypte borůvky a odstavte ji z ohně.

2 Mouku prosejte do velké mísy, přidejte špetku soli a skořice. Do mouky udělejte ve středu důlek. Do důlku vlijte vejce a vanilkový extrakt. Společně prošlehejte do hustého těstíčka, pak pomalu přilévejte mléko a metličkou šlehejte – těsto by mělo mít konzistenci jako hustá smetana ke šlehání. Nechte 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.

3 Rozehřejte troubu na 200°C. Do trouby dejte rošt do dvou třetin výšky, položte na něj pánvičku a 10 minut ji nechte nasucho rozpálit. Pak přidejte do pánve máslo a olej a bleskově je rozetřete silikonovým štětcem. Pracujte rychle, ale opatrně, ať se nespálíte! Nyní do rozpálené pánve vlijte těsto a ihned ji vraťte dovnitř. Pečte 20 až 25 minut, až palačinka zezlátne a začne se nafukovat. Během pečení neotvírejte troubu, jinak těsto klesne. Na hotovou palačinku naložte kopečky zmrzliny a kořeněné blumy. Přelijte omáčkou s borůvkami a ihned podávejte.

Foto: Pete Cassidy
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit