První jídlo dne je nejdůležitější a nemá se odbývat. A kdy jindy je na stolování ve velkém stylu čas než o podzimních víkendových ránech, která se mohou protáhnout až do oběda... Dopřejte si s námi rozmazlovací snídani!
Postup
Na holandskou omáčku vyšlehejte v žáruvzdorné misce žloutky, 1 lžíci octa a špetku soli. Misku posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dnem vody. Šlehejte žloutky 3–5 minut nad vodní lázní, až směs zbělá a zhoustne. Začněte přidávat postupně vždy po dvou kostičkách másla a nepřestávejte šlehat. Počkejte, až se máslo vstřebá, než přidáte další. Pokračujte s přidáváním másla a šleháním, dokud nezískáte hustou, dokonale soudržnou a hladkou omáčku. Přilijte do omáčky citronovou šťávu a držte v teple, čas od času promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.
Rozehřejte troubu na 110°C. V širším rendlíku přiveďte vodu k mírnému varu. Přidejte lžičku octa a udělejte ve vodě lžící vír. Do víru nechte po jednom jemně vklouznout rozklepnuté vejce a vařte 2–3 minuty, až bílek zatuhne. Zastřené vejce vyjměte a ihned dejte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil var. Zopakujte se zbývajícími vejci a nechte je ve studené době až do chvíle podávání.
Mezitím prokrojte podélně bagetu (nedokrojte!) a odeberte trochu střídky, aby se do bagety pohodlně vešla náplň. Štědře potřete máslem a vložte do trouby na 5–10 minut, aby se pečivo prohřálo.
Potom vraťte vejce na minutu do horké vody, aby se znovu prohřála. Do teplé bagety naskládejte šunku a pak překrojte podle velikosti na díly. Ohřátá vejce jemně osušte papírovou utěrkou a do každého dílu bagety jedno vložte. Pokapejte vejce holandskou omáčku, posypte špetkou kajenského pepře a ozdobte lístky rukoly. Podávejte se zbývající holandskou omáčkou posypanou kajenským pepřem.