Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vejce Benedikt v bagetě

První jídlo dne je nejdůležitější a nemá se odbývat. A kdy jindy je na stolování ve velkém stylu čas než o podzimních víkendových ránech, která se mohou protáhnout až do oběda... Dopřejte si s námi rozmazlovací snídani!

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4 kousky
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Vaření 0:15 + pečení
Sendvič

Ingredience

    • 4 vejce
    • 1 velká bageta nebo 2 malé
    • změklé máslo na potření
    • 200 g silných plátků šunky od kosti
    • kajenský pepř
    • hrst rukoly

    NA HOLANDSKOU OMÁČKU

    • 5 žloutků
    • 1 lžíce + 1 lžička bílého vinného octa
    • špetka soli
    • 200 g másla, studeného a nakrájeného na kostičky
    • 1 lžíce citronové šťávy

Příprava jídla

1 Na holandskou omáčku vyšlehejte v žáruvzdorné misce žloutky, 1 lžíci octa a špetku soli. Misku posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dnem vody. Šlehejte žloutky 3–5 minut nad vodní lázní, až směs zbělá a zhoustne. Začněte přidávat postupně vždy po dvou kostičkách másla a nepřestávejte šlehat. Počkejte, až se máslo vstřebá, než přidáte další. Pokračujte s přidáváním másla a šleháním, dokud nezískáte hustou, dokonale soudržnou a hladkou omáčku. Přilijte do omáčky citronovou šťávu a držte v teple, čas od času promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.

2 Rozehřejte troubu na 110°C. V širším rendlíku přiveďte vodu k mírnému varu. Přidejte lžičku octa a udělejte ve vodě lžící vír. Do víru nechte po jednom jemně vklouznout rozklepnuté vejce a vařte 2–3 minuty, až bílek zatuhne. Zastřené vejce vyjměte a ihned dejte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil var. Zopakujte se zbývajícími vejci a nechte je ve studené době až do chvíle podávání.

3 Mezitím prokrojte podélně bagetu (nedokrojte!) a odeberte trochu střídky, aby se do bagety pohodlně vešla náplň. Štědře potřete máslem a vložte do trouby na 5–10 minut, aby se pečivo prohřálo.

4 Potom vraťte vejce na minutu do horké vody, aby se znovu prohřála. Do teplé bagety naskládejte šunku a pak překrojte podle velikosti na díly. Ohřátá vejce jemně osušte papírovou utěrkou a do každého dílu bagety jedno vložte. Pokapejte vejce holandskou omáčku, posypte špetkou kajenského pepře a ozdobte lístky rukoly. Podávejte se zbývající holandskou omáčkou posypanou kajenským pepřem.

Foto: Pete Cassidy
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Toust s arašídovým máslem, džemem a krokantem

Pikantní uzenáče s bramborami a avokádem

Snídaňová pizza

Srílanské palačinky s vejci a kokosovým sambolem

Palačinka z trouby s kořeněnými blumami

REKLAMA

Přidat komentář