Vejce Benedikt v bagetě

Vejce Benedikt v bagetě

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 4 kousky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4535 kcal
Bílkoviny 173 g
Cukr 66 g
Tuky 392 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

První jídlo dne je nejdůležitější a nemá se odbývat. A kdy jindy je na stolování ve velkém stylu čas než o podzimních víkendových ránech, která se mohou protáhnout až do oběda... Dopřejte si s námi rozmazlovací snídani!

Suroviny

vejce 4 ks
bageta 1 ks
velká / 2 ks malé
máslo
změklé, na potření
šunka 200 g
silné plátky, od kosti
kajenský pepř
rukola hrst
Na holandskou omáčku
žloutek 5 ks
vinný ocet bílý 1 PL
bílý + 1 lžička
sůl špetka
máslo 200 g
studené, na kostičky
citronová štáva 1 PL

1 Na holandskou omáčku vyšlehejte v žáruvzdorné misce žloutky, 1 lžíci octa a špetku soli. Misku posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dnem vody. Šlehejte žloutky 3–5 minut nad vodní lázní, až směs zbělá a zhoustne. Začněte přidávat postupně vždy po dvou kostičkách másla a nepřestávejte šlehat. Počkejte, až se máslo vstřebá, než přidáte další. Pokračujte s přidáváním másla a šleháním, dokud nezískáte hustou, dokonale soudržnou a hladkou omáčku. Přilijte do omáčky citronovou šťávu a držte v teple, čas od času promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.

2 Rozehřejte troubu na 110°C. V širším rendlíku přiveďte vodu k mírnému varu. Přidejte lžičku octa a udělejte ve vodě lžící vír. Do víru nechte po jednom jemně vklouznout rozklepnuté vejce a vařte 2–3 minuty, až bílek zatuhne. Zastřené vejce vyjměte a ihned dejte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil var. Zopakujte se zbývajícími vejci a nechte je ve studené době až do chvíle podávání.

3 Mezitím prokrojte podélně bagetu (nedokrojte!) a odeberte trochu střídky, aby se do bagety pohodlně vešla náplň. Štědře potřete máslem a vložte do trouby na 5–10 minut, aby se pečivo prohřálo.

4 Potom vraťte vejce na minutu do horké vody, aby se znovu prohřála. Do teplé bagety naskládejte šunku a pak překrojte podle velikosti na díly. Ohřátá vejce jemně osušte papírovou utěrkou a do každého dílu bagety jedno vložte. Pokapejte vejce holandskou omáčku, posypte špetkou kajenského pepře a ozdobte lístky rukoly. Podávejte se zbývající holandskou omáčkou posypanou kajenským pepřem.

Foto: Pete Cassidy
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit