Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce Benedikt v bagetě

Vejce Benedikt v bagetě

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 4 kousky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4535 kcal
Bílkoviny 173 g
Sacharidy 66 g
Tuky 392 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

První jídlo dne je nejdůležitější a nemá se odbývat. A kdy jindy je na stolování ve velkém stylu čas než o podzimních víkendových ránech, která se mohou protáhnout až do oběda... Dopřejte si s námi rozmazlovací snídani!

Suroviny

vejce 4 ks
bageta 1 ks
velká / 2 ks malé
změklé, na potření
šunka 200 g
silné plátky, od kosti
kajenský pepř
Na holandskou omáčku
vinný ocet bílý 1 PL
bílý + 1 lžička
sůl špetka
máslo 200 g
studené, na kostičky

Postup

1

Na holandskou omáčku vyšlehejte v žáruvzdorné misce žloutky, 1 lžíci octa a špetku soli. Misku posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dnem vody. Šlehejte žloutky 3–5 minut nad vodní lázní, až směs zbělá a zhoustne. Začněte přidávat postupně vždy po dvou kostičkách másla a nepřestávejte šlehat. Počkejte, až se máslo vstřebá, než přidáte další. Pokračujte s přidáváním másla a šleháním, dokud nezískáte hustou, dokonale soudržnou a hladkou omáčku. Přilijte do omáčky citronovou šťávu a držte v teple, čas od času promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.

2

Rozehřejte troubu na 110°C. V širším rendlíku přiveďte vodu k mírnému varu. Přidejte lžičku octa a udělejte ve vodě lžící vír. Do víru nechte po jednom jemně vklouznout rozklepnuté vejce a vařte 2–3 minuty, až bílek zatuhne. Zastřené vejce vyjměte a ihned dejte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil var. Zopakujte se zbývajícími vejci a nechte je ve studené době až do chvíle podávání.

3

Mezitím prokrojte podélně bagetu (nedokrojte!) a odeberte trochu střídky, aby se do bagety pohodlně vešla náplň. Štědře potřete máslem a vložte do trouby na 5–10 minut, aby se pečivo prohřálo.

4

Potom vraťte vejce na minutu do horké vody, aby se znovu prohřála. Do teplé bagety naskládejte šunku a pak překrojte podle velikosti na díly. Ohřátá vejce jemně osušte papírovou utěrkou a do každého dílu bagety jedno vložte. Pokapejte vejce holandskou omáčku, posypte špetkou kajenského pepře a ozdobte lístky rukoly. Podávejte se zbývající holandskou omáčkou posypanou kajenským pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín