0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

20 nejlepších jídel z woku

20 nejlepších jídel z woku
ZDROJ: StockFood

Máte chuť na maso nebo třeba tofu a křupavou zeleninu v asijském stylu? Právě pro vás je ideální pánev wok a příprava stir-fry (míchej a opékej). Pak už stačí jen zvolit jednu z omáček, které z pokrmu udělají skvělý oběd či večeři, která má mnoho obměn.

Wok, to je univerzální nádoba na vaření. Máme pro vás chutné recepty, ale jistě sami vymyslíte spoustu dalších variant večeře z jedné pánve. Ve woku se dá smažit, opékat, vařit a na bambusovém pařáčku i vařit v páře. Zakulacený tvar woku způsobuje rychlé a stejnoměrné rozvádění tepla (šetří to i energii). Na plynové hořáky se prodává nástavec, na nichž muže stát.

První jízda s wokem

Tradiční železný wok pred prvním použitím omyjte saponátem, opláchněte a osušte. Pak do něj vsypte 100–200 g soli tak, aby pokryla dno. Na ohni zprudka zahřívejte, až sůl změní barvu a začne se z ní kouřit. Nechte vychladnout a pak sůl vysypte. Wok tence potřete rostlinným olejem, aby nerezavěl. Po vaření ho pak myjte už jen horkou vodou, vždy dobře osušte a zase naolejujte.
 

  • Před opékáním wok rozpalte a pak do něj vlijte asi 1–2 lžíce oleje. Kroužením ho rozlijte po stěnách a pak vhoďte suroviny určené k opékání.
  • Krájení Kousky surovin by měly být stejně velké, aby se rychle a stejnoměrně propekly. Maso a zeleninu opékejte odděleně, zůstanou tak křehké a voňavé.

1. Zvolte základní přísadu

  • 340 g středních či velkých krevet, oloupaných a zbavených střívka
  • 340 g kuřecích stehenních řízků, nakrájených přes vlákno na tenké plátky
  • 340 g hovězí roštěnky nebo pupku (flank steak), nakrájené přes vlákno na nudličky
  • 340 g vepřové kýty, nakrájené přes vlákno na nudličky
  • Můžete ale zvolit i jiné díly masa, vegetariáni zase tofu.

2. Připravte marinádu

Prošlehejte 1 bílek1 lžíci čínského rýžového vína nebo suchého sherry 1 lžíci (zarovnanou) kukuřičného škrobu. Pak promíchejte se základní přísadou (masem, krevetami nebo tofu) a nechte v lednici marinovat 1 hodinu. Před opékáním marinádu sceďte.

3. Nakrájejte zeleninu

Nakrájejte na úhledné a stejně velké kousky různé druhy zeleniny tak, aby se dobře a rychle opékaly. Celkem budete potřebovat zhruba 3 hrnky zeleniny v různých kombinacích. Inspiraci najdete v receptech v tomto článku.

Postup je jasný a jednoduchý: nejprve opečte základní přísadu (krevety, kuřecí stehenní řízky, hovězí roštěnka či vepřová kýty), pak základ z česneku, zázvoru a jarní cibulky a potom zeleninu podle chuti – tu vkládejte do woku od nejtužší k nejjemnější. Nakonec vše povařte se zvolenou omáčkou a ozdobte. Podávejte s rýží anebo s nudlemi.

4 nejlepší omáčky

Sladkokyselá omáčka

Promíchejte 200 ml drůbežího vývaru, 2 lžíce (zarovnané) kukuřičného škrobu, 3 lžíce rajského protlaku, 2 lžičky sójové omáčky,1 lžičku sezamového oleje, 3 lžíce rýžového octa a špetku soli.

Čirá omáčka

Promíchejte 200 ml drůbežího vývaru, 1 lžíci (zarovnanou) kukuřičného škrobu, 2 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry, 1/2 lžičky sezamového oleje, 1 lžíci rybí omáčky a 1/2 lžičky krupicového cukru.

Ostrá omáčka

Promíchejte 200 ml drůbežího vývaru, 1 lžíci (zarovnanou) kukuřičného škrobu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry, 2 lžíce rýžového octa, 1/2 lžičky sezamového oleje, 1 lžíci krupicového cukru a 2 lžičky asijské chilli omáčky (např. sriracha).

Hnědá omáčka

Promíchejte 125 ml drůbežího vývaru, 1 lžíci (zarovnanou) kukuřičného škrobu, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci omáčky hoisin, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci čínského rýžového vína nebo suchého sherry.

Zdroj informací: časopis Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč