Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

20 nejlepších jídel z woku

20 nejlepších jídel z woku
ZDROJ: StockFood

Máte chuť na maso nebo třeba tofu a křupavou zeleninu v asijském stylu? Právě pro vás je ideální pánev wok a příprava stir-fry (míchej a opékej). Pak už stačí jen zvolit jednu z omáček, které z pokrmu udělají skvělý oběd či večeři, která má mnoho obměn.

Wok, to je univerzální nádoba na vaření. Máme pro vás chutné recepty, ale jistě sami vymyslíte spoustu dalších variant večeře z jedné pánve. Ve woku se dá smažit, opékat, vařit a na bambusovém pařáčku i vařit v páře. Zakulacený tvar woku způsobuje rychlé a stejnoměrné rozvádění tepla (šetří to i energii). Na plynové hořáky se prodává nástavec, na nichž muže stát.

První jízda s wokem

Tradiční železný wok pred prvním použitím omyjte saponátem, opláchněte a osušte. Pak do něj vsypte 100–200 g soli tak, aby pokryla dno. Na ohni zprudka zahřívejte, až sůl změní barvu a začne se z ní kouřit. Nechte vychladnout a pak sůl vysypte. Wok tence potřete rostlinným olejem, aby nerezavěl. Po vaření ho pak myjte už jen horkou vodou, vždy dobře osušte a zase naolejujte.
 

  • Před opékáním wok rozpalte a pak do něj vlijte asi 1–2 lžíce oleje. Kroužením ho rozlijte po stěnách a pak vhoďte suroviny určené k opékání.
  • Krájení Kousky surovin by měly být stejně velké, aby se rychle a stejnoměrně propekly. Maso a zeleninu opékejte odděleně, zůstanou tak křehké a voňavé.

1. Zvolte základní přísadu

  • 340 g středních či velkých krevet, oloupaných a zbavených střívka
  • 340 g kuřecích stehenních řízků, nakrájených přes vlákno na tenké plátky
  • 340 g hovězí roštěnky nebo pupku (flank steak), nakrájené přes vlákno na nudličky
  • 340 g vepřové kýty, nakrájené přes vlákno na nudličky
  • Můžete ale zvolit i jiné díly masa, vegetariáni zase tofu.

2. Připravte marinádu

Prošlehejte 1 bílek1 lžíci čínského rýžového vína nebo suchého sherry 1 lžíci (zarovnanou) kukuřičného škrobu. Pak promíchejte se základní přísadou (masem, krevetami nebo tofu) a nechte v lednici marinovat 1 hodinu. Před opékáním marinádu sceďte.

3. Nakrájejte zeleninu

Nakrájejte na úhledné a stejně velké kousky různé druhy zeleniny tak, aby se dobře a rychle opékaly. Celkem budete potřebovat zhruba 3 hrnky zeleniny v různých kombinacích. Inspiraci najdete v receptech v tomto článku.

Postup je jasný a jednoduchý: nejprve opečte základní přísadu (krevety, kuřecí stehenní řízky, hovězí roštěnka či vepřová kýty), pak základ z česneku, zázvoru a jarní cibulky a potom zeleninu podle chuti – tu vkládejte do woku od nejtužší k nejjemnější. Nakonec vše povařte se zvolenou omáčkou a ozdobte. Podávejte s rýží anebo s nudlemi.

4 nejlepší omáčky

Sladkokyselá omáčka

Promíchejte 200 ml drůbežího vývaru, 2 lžíce (zarovnané) kukuřičného škrobu, 3 lžíce rajského protlaku, 2 lžičky sójové omáčky,1 lžičku sezamového oleje, 3 lžíce rýžového octa a špetku soli.

Čirá omáčka

Promíchejte 200 ml drůbežího vývaru, 1 lžíci (zarovnanou) kukuřičného škrobu, 2 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry, 1/2 lžičky sezamového oleje, 1 lžíci rybí omáčky a 1/2 lžičky krupicového cukru.

Ostrá omáčka

Promíchejte 200 ml drůbežího vývaru, 1 lžíci (zarovnanou) kukuřičného škrobu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry, 2 lžíce rýžového octa, 1/2 lžičky sezamového oleje, 1 lžíci krupicového cukru a 2 lžičky asijské chilli omáčky (např. sriracha).

Hnědá omáčka

Promíchejte 125 ml drůbežího vývaru, 1 lžíci (zarovnanou) kukuřičného škrobu, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci omáčky hoisin, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci čínského rýžového vína nebo suchého sherry.

Zdroj informací: časopis Apetit