Kouzelný wok: 1 pánev, 4 jídla

sdílet:
Máte chuť na měkoučké maso a křupavou zeleninu v asijském stylu? Právě pro vás je ideální pánev wok a příprava stir-fry (míchej a opékej).

Wok, to je univerzální nádoba na vaření. Máme pro vás čtyři chutné recepty, ale jistě sami vymyslíte spoustu dalších variant večeře z jedné pánve. Ve woku se dá smažit, opékat, vařit a na bambusovém pařáčku i vařit v páře. Zakulacený tvar woku způsobuje rychlé a stejnoměrné rozvádění tepla (šetří to i energii). Na plynové hořáky se prodává nástavec, na nichž muže stát.

První jízda Tradiční železný wok pred prvním použitím omyjte saponátem, opláchněte a osušte. Pak do něj vsypte 100–200 g soli tak, aby pokryla dno. Na ohni zprudka zahřívejte, až sůl změní barvu a začne se z ní kouřit. Nechte vychladnout a pak sůl vysypte. Wok tence potřete rostlinným olejem, aby nerezavěl. Po vaření ho pak myjte už jen horkou vodou, vždy dobře osušte a zase naolejujte.



Před opékáním wok rozpalte a pak do něj vlijte asi 1–2 lžíce oleje. Kroužením ho rozlijte po stěnách a pak vhoďte suroviny určené k opékání.

Krájení Kousky surovin by měly být stejně velké, aby se rychle a stejnoměrně propekly. Maso a zeleninu opékejte odděleně, zůstanou tak křehké a voňavé.
 

4 jídla z pánve wok:

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit