40 nápadů na slané i sladké palačinky, po kterých se vám budou sbíhat sliny
Palačinky jsou jeden z nejvyhledávanějších receptů na internetu. Jde totiž o rychlovku, která vždycky potěší. Sladké většinou připravujeme jako snídani nebo dezert, slané můžeme servírovat jako večeři. Máme pro vás spoustu tipů!
Něžné, jemné a neodolatelně lahodné – ano, mluvíme o palačinkách! Tenké a elegantní placky milují lidé po celém světě a připravují se ve všech možných podobách a variantách. Palačinky jsou pokrmem, který se snadno přizpůsobuje různým chutím a preferencím.
- Ať už si je dáte s ovocem a šlehačkou, javorovým sirupem či čokoládou nebo sýrem, tvarohem, špenátem či houbami, palačinky vždy potěší chuťové pohárky.
- Skvěle se hodí k snídani, obedu i k večeři nebo jako dezert.
Mnoho lidí si palačinky spojuje s Francií, ale přesný původ palčinek není znám. Mají mnoho variant v různých kuchyních.
- Francouzské crêpes jsou proslulé tím, že jsou tenké a křehké. Nejznámější úpravou jsou pomeračové Crêpes Suzette.
- Americké palačinky jsou silnější, vypadají spíše jako lívance a zdobí je javorový sirup, ovoce nebo slanina.
Příprava palačinek je relativně snadná a vyžaduje pouze pár základních surovin, které najdete běžně ve vaší kuchyni. Základem těsta je obvykle směs mouky, mléka a vajec. Jejich poměr se může lišit recept od receptu.
- Někdo přidává špetku soli, jiný (pokud jde o sladké palačinky) vanilkový cukr. Někdy se přidává citronová kůra nebo prášek do pečiva.
Jak na palačinkové těsto
Začněte smícháním mouky a soli ve velké míse. Poté postupně přidávejte mléko a vajíčka a míchejte, dokud nevznikne hladké řidší těstíčko.
- Můžete použít metličku nebo mixér, abyste rychleji dosáhli jemnějšího těsta.
- Nechte těsto odpočinout minimálně 20 minut, což umožní mouce nasáknout tekutinu a vytvořit lepší texturu palačinek.
Silnostěnnou pánev rozpalte na střední teplotu a lehce ji potřete máslem nebo olejem. Přebytek oleje setřete papírovou utěrkou. Poté nalijte naběračkou těsto na pánvičku a krouživými pohyby pánve těsto rozlijte rychle přes celou pánev.
Zdroj: Apetit