Snídaňová pizza

Snídaňová pizza

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 1–2 pizzy podle velikosti

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5408 kcal
Bílkoviny 380 g
Sacharidy 414 g
Tuky 240 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pizza k snídani? Všechno je dovoleno, i když uznáváme, že tohle je snídaně jen pro silné povahy.

Suroviny

Na těsto
7 g
sušené droždí
krupicový cukr 0.5 ČL
olivový olej 50 ml
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na poprášení
sůl 1 ČL
+ další na omáčku
Na omáčku
olivový olej
na opékání
česnek 1 stroužek
podrcený
400 g
konzerva třešňových rajčátek
bobkový list 1 ks
chilli sušené špetka
worcesterská omáčka
hnědý cukr 1 PL
vinný ocet bílý 50 ml
červený
špetka
uzená paprika mletá
Na obložení
žampiony hrst
na plátky
máslo
na opékání
2 ks
klobáska salssicie bez střívek
slanina 4 plátek
vypečená
100 g
zabijačkový prejt my použili tmavý, lze i světlý / úplně vynechat
hrst
strouhaný čedar
Dále potřebujeme
mozzarella 125 g
na kousky
křepelčí vejce 8 ks
pálivá omáčka libovolná, k podávání

1 Na těsto smíchejte droždí, cukr, olej a 300 ml teplé vody a nechte 5 minut vyběhnout jako kvásek. Mouku a sůl prosejte do mísy, přilijte kvásek a pomocí vidličky zpracujte do soudržného těsta. Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a 10 minut hněťte, dokud není poddajné a lesklé. Vraťte je do mísy, zakryjte a nechte kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Můžete ho dát i do lednice a nechat pomalu kynout přes noc.

2 Na omáčku v pánvi rozehřejte trošku oleje a opečte na něm krátce česnek. Přidejte rajčata z konzervy, bobkový list a chilli vločky. Zvolna vařte 10–15 minut, až se rajčata začnou rozpadat a omáčka zhoustne. Přidejte zbývající suroviny na omáčku a vařte dalších 5–10 minut. Vyndejte bobkový list, osolte a dochuťte podle potřeby cukrem nebo octem. Nechte omáčku vychladnout.

3 Žampiony opečte na troše másla, aby změkly a vypařila se z nich veškerá voda, pak je nechte vychladnout.

4 Rozehřejte troubu na 240 °C. Pracovní desku lehce poprašte moukou a těsto znovu krátce prohněťte. Potom je prsty roztáhněte do tvaru pizzy a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pokud jeden plech nestačí, rozdělte těsto na dva díly a udělejte pizzy dvě, každou na samostatném plechu.

Potřete pizzu tence omáčkou (příliš omáčky by promáčelo těsto), zbytek omáčky zmrazte na příště. Na pizzu rozmístěte kousky salsiccie, plátky slaniny, prejt, chcete-li, a žampiony. Posypte čedarem a mozzarellou. Pečte 12–15 minut, až okraje pizzy zezlátnou, slanina je křupavá a maso propečené. Pak rozklepněte na pizzu vejce a vraťte do trouby, aby bílek zatuhl. Podávejte s pálivou omáčkou.

Foto: Pete Cassidy
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit