Pizza k snídani? Všechno je dovoleno, i když uznáváme, že tohle je snídaně jen pro silné povahy.
Suroviny
Postup
Na těsto smíchejte droždí, cukr, olej a 300 ml teplé vody a nechte 5 minut vyběhnout jako kvásek. Mouku a sůl prosejte do mísy, přilijte kvásek a pomocí vidličky zpracujte do soudržného těsta. Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a 10 minut hněťte, dokud není poddajné a lesklé. Vraťte je do mísy, zakryjte a nechte kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Můžete ho dát i do lednice a nechat pomalu kynout přes noc.
Na omáčku v pánvi rozehřejte trošku oleje a opečte na něm krátce česnek. Přidejte rajčata z konzervy, bobkový list a chilli vločky. Zvolna vařte 10–15 minut, až se rajčata začnou rozpadat a omáčka zhoustne. Přidejte zbývající suroviny na omáčku a vařte dalších 5–10 minut. Vyndejte bobkový list, osolte a dochuťte podle potřeby cukrem nebo octem. Nechte omáčku vychladnout.
Žampiony opečte na troše másla, aby změkly a vypařila se z nich veškerá voda, pak je nechte vychladnout.
Rozehřejte troubu na 240 °C. Pracovní desku lehce poprašte moukou a těsto znovu krátce prohněťte. Potom je prsty roztáhněte do tvaru pizzy a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pokud jeden plech nestačí, rozdělte těsto na dva díly a udělejte pizzy dvě, každou na samostatném plechu.
Potřete pizzu tence omáčkou (příliš omáčky by promáčelo těsto), zbytek omáčky zmrazte na příště. Na pizzu rozmístěte kousky salsiccie, plátky slaniny, prejt, chcete-li, a žampiony. Posypte čedarem a mozzarellou. Pečte 12–15 minut, až okraje pizzy zezlátnou, slanina je křupavá a maso propečené. Pak rozklepněte na pizzu vejce a vraťte do trouby, aby bílek zatuhl. Podávejte s pálivou omáčkou.