Srílanské palačinky s vejci a kokosovým sambolem

Srílanské palačinky s vejci a kokosovým sambolem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3415 kcal
Bílkoviny 112 g
Cukr 245 g
Tuky 198 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídaně jako na exotické dovolené! Palačinky ve tvaru mističky se jmenují hoppers a podávají se s pikantní kokosovou přílohou (pol sambol).

Suroviny

1 ČL
sušené droždí
kokosové mléko 400 ml
hnědý cukr 1 ČL
mouka rýžová 200 g
+ na případné zahuštění těsta
kokosový olej
na opékání
vejce 6 ks
chilli omáčka
k podávání
Na kokosový sambol
chilli paprička 1 ks
zelená, nasekaná
chilli sušené ČL
mleté, podle chuti
šalotka 2 ks
najemno
2 ČL
vločky ze sušeného tuňáka lze vynechat
sůl
pepř
čerstvě mletý
kokos 200 g
čerstvý, nastrouhaný
limeta 1 ks
šťáva

1 Smíchejte droždí se 100 ml kokosového mléka a cukrem a vyšlehejte. Nechte 30 minut vzejít, pak přilijte zbylé kokosové mléko a 100 ml teplé vody. Rýžovou mouku prosejte do mísy a ve středu udělejte důlek. Vlijte do něj kokosový ‚kvásek‘ a metličkou šlehejte, až získáte řídké hladké těstíčko. Zakryjte je potravinářskou fólií a nechte přes noc v pokojové teplotě.

2 Na kokosový sambol vložte chilli papričku, mleté chilli, šalotky, rybí vločky, máte-li je, a 1 lžičku soli do mixéru a rozmixujte na pastu. Tu pak promíchejte s nastrouhaným kokosem, pepřem a limetovou šťávou. Zakryjte a uložte do chladu.

3 Na palačinky rozehřejte malý wok nebo pánvičku s vysokými stěnami nasucho na střední teplotu. Do těsta přidejte špetku soli a případně trochu vody na rozředění – těsto by hustotou mělo připomínat smetanu na vaření. Do pánvičky dejte lžíci kokosového oleje a kroužením jej rozlijte po pánvi. Nalijte do pánve sběračku těsta a krouživými pohyby ho rozlijte po dně i stěnách. Párkrát zakružte, aby se na stěnách vytvořila vrstvička těsta. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem a těsto se nechytá na stěny, vešlehejte do něj pár lžic rýžové mouky navíc.

4 Jakmile těsto na stěnách začíná tuhnout, rozklepněte na dno vejce a pánev přiklopte. Opékejte 3–4 minuty, až bílek ztuhne. Pomocí obracečky jemně vyndejte palačinku z pánve na talíř. Do pánve dejte další lžíci oleje a pokračujte do spotřebování těsta. Podávejte s kokosovým sambolem a chilli omáčkou.

Foto: Pete Cassidy
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit