Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srílanské palačinky s vejci a kokosovým sambolem

Srílanské palačinky s vejci a kokosovým sambolem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3415 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 245 g
Tuky 198 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídaně jako na exotické dovolené! Palačinky ve tvaru mističky se jmenují hoppers a podávají se s pikantní kokosovou přílohou (pol sambol).

Suroviny

1 ČL
sušené droždí
hnědý cukr 1 ČL
mouka rýžová 200 g
+ na případné zahuštění těsta
kokosový olej
na opékání
vejce 6 ks
k podávání
Na kokosový sambol
zelená, nasekaná
chilli sušené ČL
mleté, podle chuti
najemno
2 ČL
vločky ze sušeného tuňáka lze vynechat
sůl
pepř
čerstvě mletý
kokos 200 g
čerstvý, nastrouhaný
šťáva

Postup

1

Smíchejte droždí se 100 ml kokosového mléka a cukrem a vyšlehejte. Nechte 30 minut vzejít, pak přilijte zbylé kokosové mléko a 100 ml teplé vody. Rýžovou mouku prosejte do mísy a ve středu udělejte důlek. Vlijte do něj kokosový ‚kvásek‘ a metličkou šlehejte, až získáte řídké hladké těstíčko. Zakryjte je potravinářskou fólií a nechte přes noc v pokojové teplotě.

2

Na kokosový sambol vložte chilli papričku, mleté chilli, šalotky, rybí vločky, máte-li je, a 1 lžičku soli do mixéru a rozmixujte na pastu. Tu pak promíchejte s nastrouhaným kokosem, pepřem a limetovou šťávou. Zakryjte a uložte do chladu.

3

Na palačinky rozehřejte malý wok nebo pánvičku s vysokými stěnami nasucho na střední teplotu. Do těsta přidejte špetku soli a případně trochu vody na rozředění - těsto by hustotou mělo připomínat smetanu na vaření. Do pánvičky dejte lžíci kokosového oleje a kroužením jej rozlijte po pánvi. Nalijte do pánve sběračku těsta a krouživými pohyby ho rozlijte po dně i stěnách. Párkrát zakružte, aby se na stěnách vytvořila vrstvička těsta. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem a těsto se nechytá na stěny, vešlehejte do něj pár lžic rýžové mouky navíc.

4

Jakmile těsto na stěnách začíná tuhnout, rozklepněte na dno vejce a pánev přiklopte. Opékejte 3-4 minuty, až bílek ztuhne. Pomocí obracečky jemně vyndejte palačinku z pánve na talíř. Do pánve dejte další lžíci oleje a pokračujte do spotřebování těsta. Podávejte s kokosovým sambolem a chilli omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...