Strouhanky jsou oblíbené jídlo v severomoravské rodině manžela kolegyně Katky Kočičkové. Podle rodinného výkladu jde o původně židovské jídlo, které se babička Heda naučila od sousedky zvané Frau Špacír.
Suroviny
Postup
Slepici uvařte zvolna doměkka s kořenovou zeleninou a kořením (použijte nejméně 4 litry vody), vodu osolte. Pak vývar přeceďte a slepici rozporcujte.
Zatímco se slepice vaří, připravte strouhání. Troubu předehřejte na cca 200°C. Hrubou mouku, vejce a trochu vody podle potřeby smíchejte v tuhé těsto (tužší než na klasické nudle), které se dá strouhat a nelepí se na struhadlo. Nastrouhejte ho nahrubo a pak dejte syrové zapéct rozprostřené na plechu (či více) – uprostřed by ještě mělo být světlé, po okrajích zlatavé, suché a tvrdé (trvá to okolo 15 minut).
Pak opečte na tuku cibuli dosklovita ve vhodném pekáči na plotně, vsypte opečené těstoviny neboli strouhanky a na ně nalijte přecezený a výrazně osolený vývar ze slepice (cca 2 litry, možná bude ještě třeba dolévat). Vařte na plotně doměkka (můžete také dát do trouby a počkat, až těstoviny řádně nasáknou). Pak navrch naskládejte maso ze slepice a nechte celé zapéct v troubě dozlatova.
Podávejte posypané petrželkou, pažitkou a/nebo jarní cibulkou podle chuti.