Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s nádivkou podle Sandtnerové
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.5/5 Počet hodnocení: 19
Do hodiny Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 99414 kcal
Bílkoviny 2012 g
Sacharidy 572 g
Tuky 1741 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Strouhanky jsou oblíbené jídlo v severomoravské rodině manžela kolegyně Katky Kočičkové. Podle rodinného výkladu jde o původně židovské jídlo, které se babička Heda naučila od sousedky zvané Frau Špacír.

Suroviny

(lepší je kolem 1,8 kg), lze použít mraženou, rozmrzlou
kořenová zelenina
koření
na vývar (podobně jako v receptu na zaklechtanou slepici + 1 bobkový list)
sůl
mouka pšeničná hrubá 750 g
cca
vejce 3 ks
olej
lze nahradit sádlem na opékání
nakrájená nadrobno
petrželka
jarní cibulka
a/nebo pažitka na posypání (nemusí být)

Postup

1

Slepici uvařte zvolna doměkka s kořenovou zeleninou a kořením (použijte nejméně 4 litry vody), vodu osolte. Pak vývar přeceďte a slepici rozporcujte.

2

Zatímco se slepice vaří, připravte strouhání. Troubu předehřejte na cca 200°C. Hrubou mouku, vejce a trochu vody podle potřeby smíchejte v tuhé těsto (tužší než na klasické nudle), které se dá strouhat a nelepí se na struhadlo. Nastrouhejte ho nahrubo a pak dejte syrové zapéct rozprostřené na plechu (či více) – uprostřed by ještě mělo být světlé, po okrajích zlatavé, suché a tvrdé (trvá to okolo 15 minut).

3

Pak opečte na tuku cibuli dosklovita ve vhodném pekáči na plotně, vsypte opečené těstoviny neboli strouhanky a na ně nalijte přecezený a výrazně osolený vývar ze slepice (cca 2 litry, možná bude ještě třeba dolévat). Vařte na plotně doměkka (můžete také dát do trouby a počkat, až těstoviny řádně nasáknou). Pak navrch naskládejte maso ze slepice a nechte celé zapéct v troubě dozlatova.

4

Podávejte posypané petrželkou, pažitkou a/nebo jarní cibulkou podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín