0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Strouhanky

Strouhanky

2.2 / 5. Počet hodnocení: 15
Do hodiny Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3224 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 572 g
Tuky 44 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Strouhanky jsou oblíbené jídlo v severomoravské rodině manžela kolegyně Katky Kočičkové. Podle rodinného výkladu jde o původně židovské jídlo, které se babička Heda naučila od sousedky zvané Frau Špacír.

Suroviny

kuře 1 ks
(lepší je kolem 1,8 kg), lze použít mraženou, rozmrzlou
kořenová zelenina
klasické vývarové koření (podobně jako v receptu na zaklechtanou slepici + 1 bobkový list)
sůl
mouka pšeničná hrubá 750 g
cca
vejce 3 ks
olej
lze nahradit sádlem na opékání
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
petrželka
jarní cibulka
a/nebo pažitka na posypání (nemusí být)

1 Slepici uvařte zvolna doměkka s kořenovou zeleninou a kořením (použijte nejméně 4 litry vody), vodu osolte. Pak vývar přeceďte a slepici rozporcujte.

2 Zatímco se slepice vaří, připravte strouhání. Troubu předehřejte na cca 200°C. Hrubou mouku, vejce a trochu vody podle potřeby smíchejte v tuhé těsto (tužší než na klasické nudle), které se dá strouhat a nelepí se na struhadlo. Nastrouhejte ho nahrubo a pak dejte syrové zapéct rozprostřené na plechu (či více) – uprostřed by ještě mělo být světlé, po okrajích zlatavé, suché a tvrdé (trvá to okolo 15 minut).

3 Pak opečte na tuku cibuli dosklovita ve vhodném pekáči na plotně, vsypte opečené těstoviny neboli strouhanky a na ně nalijte přecezený a výrazně osolený vývar ze slepice (cca 2 litry, možná bude ještě třeba dolévat). Vařte na plotně doměkka (můžete také dát do trouby a počkat, až těstoviny řádně nasáknou). Pak navrch naskládejte maso ze slepice a nechte celé zapéct v troubě dozlatova.

4 Podávejte posypané petrželkou, pažitkou a/nebo jarní cibulkou podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit