Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Česnekové kuřátko na pánvi
Česnekové kuřátko na pánvi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Česnekové kuřátko na pánvi

3.8/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 700 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 52 g
Tuky 39 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte k dispozici opravdu velikou pánev, můžete připravit víc kuřátek najednou. Jinak vám nezbývá než je opékat postupně a uchovávat v teple, než uděláte další. Množství surovin snadno znásobíte podle počtu strávníků. Recept je oblíbený od Kavkazu po Maďarsko, ale v rámci družby se už před desetiletími dostal až do našich končin.

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
(francouzské)
nastrouhané najemno
sůl vločková
kajenský pepř ¼ ČL
slunečnicový olej 1 PL
estragon 1 ČL
čerstvý, nasekaný
bazalka 1 ČL
nasekané
petrželka 1 ČL
čerstvá, nasekaná
koriandr čerstvý 1 ČL
nasekaného
k podávání

Postup

1

Kuřátko rozřízněte ostrým nožem podél páteře. Zploštěte ho spodní částí otevřené dlaně a potřete ze všech stran česnekem, solí a kajenským pepřem.

2

V těžké, dostatečně velké pánvi (aby se tam kuřátko vešlo) na středním ohni rozehřejte máslo a olej. Kuřátko opékejte kůží nahoru 3 minuty, pak ho obraťte kůží dolů a opékejte 5 minut.

3

Stáhněte oheň na co nejmírnější. Kuřátko zakryjte kolem z pečicího papíru, na něj dejte další, nejlépe těžkou pánev a ještě zatižte. Hodí se například litinová forma na bábovku, těžký hmoždíř nebo plechovky, stará nahřívací žehlička...

4

Opékejte na nejmírnějším možném ohni 20–25 minut. Vyzkoušejte tak, že kuřátko zatáhnete za nohy – měly by se snadno oddělovat a měla by vytékat čirá šťáva. Opečené kuřátko vyjměte z pánve a nechte odpočívat na prkénku 5 minut. Do vypečené šťávy při- dejte bylinky a 1—2 minuty je opékejte. Kuřátko podávejte přelité či potřené bylinkovým výpekem, doplněné čerstvým pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín