Pokud máte k dispozici opravdu velikou pánev, můžete připravit víc kuřátek najednou. Jinak vám nezbývá než je opékat postupně a uchovávat v teple, než uděláte další. Množství surovin snadno znásobíte podle počtu strávníků. Recept je oblíbený od Kavkazu po Maďarsko, ale v rámci družby se už před desetiletími dostal až do našich končin.
Postup
Kuřátko rozřízněte ostrým nožem podél páteře. Zploštěte ho spodní částí otevřené dlaně a potřete ze všech stran česnekem, solí a kajenským pepřem.
V těžké, dostatečně velké pánvi (aby se tam kuřátko vešlo) na středním ohni rozehřejte máslo a olej. Kuřátko opékejte kůží nahoru 3 minuty, pak ho obraťte kůží dolů a opékejte 5 minut.
Stáhněte oheň na co nejmírnější. Kuřátko zakryjte kolem z pečicího papíru, na něj dejte další, nejlépe těžkou pánev a ještě zatižte. Hodí se například litinová forma na bábovku, těžký hmoždíř nebo plechovky, stará nahřívací žehlička...
Opékejte na nejmírnějším možném ohni 20–25 minut. Vyzkoušejte tak, že kuřátko zatáhnete za nohy – měly by se snadno oddělovat a měla by vytékat čirá šťáva. Opečené kuřátko vyjměte z pánve a nechte odpočívat na prkénku 5 minut. Do vypečené šťávy při- dejte bylinky a 1—2 minuty je opékejte. Kuřátko podávejte přelité či potřené bylinkovým výpekem, doplněné čerstvým pečivem.