0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Česnekové kuřátko na pánvi

Česnekové kuřátko na pánvi

2 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 696 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 51 g
Tuky 39 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte k dispozici opravdu velikou pánev, můžete připravit víc kuřátek najednou. Jinak vám nezbývá než je opékat postupně a uchovávat v teple, než uděláte další. Množství surovin snadno znásobíte podle počtu strávníků. Recept je oblíbený od Kavkazu po Maďarsko, ale v rámci družby se už před desetiletími dostal až do našich končin.

Suroviny

kuře 1 ks
(francouzské)
česnek 2
nastrouhané najemno
vločková mořská sůl
kajenský pepř 0.25 ČL
máslo 25 g
slunečnicový olej 1 PL
1 ČL
čerstvý estragon nasekaného
bazalka 1 ČL
nasekané
1 ČL
čerstvá petrželka nasekané
koriandr čerstvý 1 ČL
nasekaného
pečivo
či dobrý chléb k podávání

1 Kuřátko rozřízněte ostrým nožem podél páteře. Zploštěte ho spodní částí otevřené dlaně a potřete ze všech stran česnekem, solí a kajenským pepřem.

2 V těžké, dostatečně velké pánvi (aby se tam kuřátko vešlo) na středním ohni rozehřejte máslo a olej. Kuřátko opékejte kůží nahoru 3 minuty, pak ho obraťte kůží dolů a opékejte 5 minut.

3 Stáhněte oheň na co nejmírnější. Kuřátko zakryjte kolem z pečicího papíru, na něj dejte další, nejlépe těžkou pánev a ještě zatižte. Hodí se například litinová forma na bábovku, těžký hmoždíř nebo plechovky, stará nahřívací žehlička...

4 Opékejte na nejmírnějším možném ohni 20–25 minut. Vyzkoušejte tak, že kuřátko zatáhnete za nohy – měly by se snadno oddělovat a měla by vytékat čirá šťáva. Opečené kuřátko vyjměte z pánve a nechte odpočívat na prkénku 5 minut. Do vypečené šťávy při- dejte bylinky a 1—2 minuty je opékejte. Kuřátko podávejte přelité či potřené bylinkovým výpekem, doplněné čerstvým pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit