Pečené kuře je prý naše nové národní jídlo. Na velikonočním stole vynikne v jakékoli podobě.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Na kousku rozehřátého másla opečte játra a žaludky a naseka- nou petrželku, aby se vnitřnosti zbarvily dohněda, nechte vychladnout. V míse utřete zbylé máslo se solí a žloutky, přidejte trochu květu, vychladlé vnitřnosti, pečivo navlhčené smetanou, z bílků sníh a podle potřeby suchou strouhanou housku. Zlehka promíchejte, směsí naplňte břišní dutiny kuřat, podle potřeby zašijte, spíchněte špejlí či jinak uzavřete otvory na obou stranách, aby nádivka nevytékala. Zbylou můžete upéct v zapékací misce.
2 Kuřata dejte do pekáče, posolte, posypte mletým kmínem a pečte cca 1,5 hodiny dozlatova (přiklopená, posledních cca 30 minut odkrytá). Průběžně polévejte výpekem. Podávejte s bramborami maštěnými máslem, sypanými trochou petrželky a se směsí salátových lístků.
NĚCO NAVÍC
V původním receptu se zužitkovávají drůbky získané spolu s kuřetem. A nádivkou se plní jen prostor mezi kůží a masem na prsou.