Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3319 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 157 g
Tuky 203 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře je prý naše nové národní jídlo. Na velikonočním stole vynikne v jakékoli podobě.

Suroviny

kuře 2 ks
kuřata menší (do 1,5 kg), ale pěkná
kmín
kmín mletý na posypání
brambory
uvařené, k podávání
máslo
k podávání
petrželka
+ směs salátových lístků k podávání
NA NÁDIVKU
máslo 60 g
+ na pokladení
kuřecí vnitřnosti 150 g
cca, nakrájených nadrobno
petrželka 0.5 svazku
sůl mořská
žloutek 4 ks
muškátový květ špetka
mletý
rohlíky 3 ks
lze nahradit houskou, na kostičky, navlhčené
smetana 3 PL
cca
bílek 3 ks
sníh
strouhanka 25 g
cca, (podle potřeby)

Troubu předehřejte na 180°C. Na kousku rozehřátého másla opečte játra a žaludky a naseka- nou petrželku, aby se vnitřnosti zbarvily dohněda, nechte vychladnout. V míse utřete zbylé máslo se solí a žloutky, přidejte trochu květu, vychladlé vnitřnosti, pečivo navlhčené smetanou, z bílků sníh a podle potřeby suchou strouhanou housku. Zlehka promíchejte, směsí naplňte břišní dutiny kuřat, podle potřeby zašijte, spíchněte špejlí či jinak uzavřete otvory na obou stranách, aby nádivka nevytékala. Zbylou můžete upéct v zapékací misce.

2 Kuřata dejte do pekáče, posolte, posypte mletým kmínem a pečte cca 1,5 hodiny dozlatova (přiklopená, posledních cca 30 minut odkrytá). Průběžně polévejte výpekem. Podávejte s bramborami maštěnými máslem, sypanými trochou petrželky a se směsí salátových lístků.

NĚCO NAVÍC
V původním receptu se zužitkovávají drůbky získané spolu s kuřetem. A nádivkou se plní jen prostor mezi kůží a masem na prsou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit