Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3096 kcal
Bílkoviny 132 g
Cukr 157 g
Tuky 197 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře je prý naše nové národní jídlo. Na velikonočním stole vynikne v jakékoli podobě.

Suroviny

2 ks
kuřata menší (do 1,5 kg), ale pěkná
kmín mletý na posypání
brambory
uvařené, k podávání
máslo
k podávání
petrželka
+ směs salátových lístků k podávání
NA NÁDIVKU
máslo 60 g
+ na pokladení
kuřecí vnitřnosti 150 g
cca, nakrájených nadrobno
0.5 svazku
zelená petrželka
sůl mořská
žloutek 4 ks
špetka
muškátový květ mletý
rohlíky 3 ks
lze nahradit houskou, na kostičky, navlhčené
smetana 3 PL
cca
bílek 3 ks
sníh
strouhanka 25 g
cca, (podle potřeby)

Troubu předehřejte na 180°C. Na kousku rozehřátého másla opečte játra a žaludky a naseka- nou petrželku, aby se vnitřnosti zbarvily dohněda, nechte vychladnout. V míse utřete zbylé máslo se solí a žloutky, přidejte trochu květu, vychladlé vnitřnosti, pečivo navlhčené smetanou, z bílků sníh a podle potřeby suchou strouhanou housku. Zlehka promíchejte, směsí naplňte břišní dutiny kuřat, podle potřeby zašijte, spíchněte špejlí či jinak uzavřete otvory na obou stranách, aby nádivka nevytékala. Zbylou můžete upéct v zapékací misce.

2 Kuřata dejte do pekáče, posolte, posypte mletým kmínem a pečte cca 1,5 hodiny dozlatova (přiklopená, posledních cca 30 minut odkrytá). Průběžně polévejte výpekem. Podávejte s bramborami maštěnými máslem, sypanými trochou petrželky a se směsí salátových lístků.

NĚCO NAVÍC
V původním receptu se zužitkovávají drůbky získané spolu s kuřetem. A nádivkou se plní jen prostor mezi kůží a masem na prsou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit