0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zaklechtaná slepice

Zaklechtaná slepice

3.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1746 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 92 g
Tuky 123 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podkrkonošský recept, který jsme našli v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Ta ke slepici radí široké nudle nebo knedlík. Nám se osvědčil opečený bramborový.

Suroviny

kuře 1 ks
(kolem 1,8 kg), naporcovaná, lze použít mraženou, rozmrzlou
mrkev 1 ks
menší, nakrájená na kostičky
petržel 4 cm
na kostičky
celer
nakrájený na kostičky
cibule 1 ks
oloupaná, ale v celku
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
sůl
máslo 4 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
špetka
muškátový květ mletý + na ozdobení
zakysaná smetana 250 ml
žloutek 1 ks
5 snítek
petrželka kudrnka nasekaných nadrobno
knedlíky bramborové
opečené, k podávání

1 Naporcovanou slepici dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Přidejte mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření a celý pepř, osolte. Vařte přiklopené na mírném až středním ohni, aby maso změklo (trvá to obvykle okolo 4 hodin). Pak porce slepice vyjměte a odložte stranou, vývar přeceďte a nechte zchladnout.

2 V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte mouku a muškátový květ. Umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji zchladlým vývarem (cca 1 litrem), promíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte vařit zhruba hodinu.

3 V zakysané smetaně rozmíchejte žloutek a opatrně ji vmíchejte do zhoustlé omáčky (směs můžete nejprve promíchat s naběračkou horké omáčky). Nechte chvíli probublávat, potom vmíchejte petrželku. Nakonec přidejte do omáčky uvařené porce slepice (maso můžete také obrat) a nechte prohřát. Podávejte s knedlíky (můžete je také opéct na oleji či sádle jako my), lze poprášit ještě trochou muškátového květu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit