Podkrkonošský recept, který jsme našli v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Ta ke slepici radí široké nudle nebo knedlík. Nám se osvědčil opečený bramborový.
Suroviny
Postup
Naporcovanou slepici dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Přidejte mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření a celý pepř, osolte. Vařte přiklopené na mírném až středním ohni, aby maso změklo (trvá to obvykle okolo 4 hodin). Pak porce slepice vyjměte a odložte stranou, vývar přeceďte a nechte zchladnout.
V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte mouku a muškátový květ. Umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji zchladlým vývarem (cca 1 litrem), promíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte vařit zhruba hodinu.
V zakysané smetaně rozmíchejte žloutek a opatrně ji vmíchejte do zhoustlé omáčky (směs můžete nejprve promíchat s naběračkou horké omáčky). Nechte chvíli probublávat, potom vmíchejte petrželku. Nakonec přidejte do omáčky uvařené porce slepice (maso můžete také obrat) a nechte prohřát. Podávejte s knedlíky (můžete je také opéct na oleji či sádle jako my), lze poprášit ještě trochou muškátového květu.