Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zaklechtaná slepice
Zaklechtaná slepice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zaklechtaná slepice

4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 97956 kcal
Bílkoviny 1945 g
Sacharidy 95 g
Tuky 1820 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podkrkonošský recept, který jsme našli v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Ta ke slepici radí široké nudle nebo knedlík. Nám se osvědčil opečený bramborový.

Suroviny

(kolem 1,8 kg), naporcovaná, lze použít mraženou, rozmrzlou
mrkev 1 ks
menší, nakrájená na kostičky
petržel 4 cm
na kostičky
malý kousek, nakrájený na kostičky
oloupaná, ale v celku
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
sůl
mletý + na ozdobení
petrželka 5 snítek
kudrnka nasekaných nadrobno
opečené, k podávání

Postup

1

Naporcovanou slepici dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Přidejte mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření a celý pepř, osolte. Vařte přiklopené na mírném až středním ohni, aby maso změklo (trvá to obvykle okolo 4 hodin). Pak porce slepice vyjměte a odložte stranou, vývar přeceďte a nechte zchladnout.

2

V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte mouku a muškátový květ. Umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji zchladlým vývarem (cca 1 litrem), promíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte vařit zhruba hodinu.

3

V zakysané smetaně rozmíchejte žloutek a opatrně ji vmíchejte do zhoustlé omáčky (směs můžete nejprve promíchat s naběračkou horké omáčky). Nechte chvíli probublávat, potom vmíchejte petrželku. Nakonec přidejte do omáčky uvařené porce slepice (maso můžete také obrat) a nechte prohřát. Podávejte s knedlíky (můžete je také opéct na oleji či sádle jako my), lze poprášit ještě trochou muškátového květu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín