Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kükü (perská omeleta)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2005 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 50 g
Tuky 156 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krása tohohle receptu je v tom, že lze použít libovolné měkké bylinky a lupení včetně kopřiv, popence a jiných planých jarních rostlin. A přizpůsobíte-li kořenění tradičním chutím, získáte bezlepkovou variaci na nádivku.

Suroviny

ghí 3 PL
vrchovaté lžíce, lze nahradit 8 lžícemi oleje
nakrájené nadrobno
vejce 6 ks
sezamová semínka 1 ČL
opražená
římský kmín ¼ ČL
mletý
koření sumah ¼ ČL
nemusí být
česnek sušený ¼ ČL
mletý (nemusí být)
mletý
pepř mletý 1 ČL
čerstvě mletý
sůl 1 ČL
česnek 2 stroužky
nadrobno
baby římský salát 2 ks
nakrájený nadrobno, lze nahradit saláty little gem, nakrájenými nadrobno (nebo 1/2 římského salátu)
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
petrželka 1 svazek
čerstvá (jedno jaká), nakrájená nadrobno
kopr ½ svazku
nakrájený nadrobno
nasekané
lze nahradit sýrem labne, k podávání
hráškové výhonky
či jiné výhonky, k podávání

Postup

1

Na 1 lžíci ghí nebo 2 lžících oleje na středním ohni opečte cibuli do světle zlatova. Vyjměte ji a nechte zchladnout.

2

Vejce rozklepněte do mísy, přidejte sezam, koření a sůl. Jemně prošlehejte vidličkou. Přidejte česnek, salát, cibulku, bylinky, ořechy a opečenou cibuli. Promíchejte, ale nepřemíchejte.

3

Zbývající tuk rozehřejte na mírném až středním ohni ve velké pánvi (můžete také opékat nadvakrát v pánvi o průměru cca 20cm, půjde to o něco rychleji), vlijte směs a opékejte zakryté, až vejce zpevní (10–15 minut). Pomocí talíře obraťte a opékejte dalších 10–15 minut dozlatova. Podávejte s jogurtem či labne, posypané výhonky podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Kükü můžete svrchu zapéct pod rozpáleným grilem (asi 2 minuty, špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít suchá).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín