Kükü (perská omeleta)

Kükü (perská omeleta)

Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1965 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 45 g
Tuky 155 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krása tohohle receptu je v tom, že lze použít libovolné měkké bylinky a lupení včetně kopřiv, popence a jiných planých jarních rostlin. A přizpůsobíte-li kořenění tradičním chutím, získáte bezlepkovou variaci na nádivku.

Suroviny

ghí 3 PL
vrchovaté lžíce, lze nahradit 8 lžícemi oleje
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
vejce 6 ks
sezamová semínka 1 ČL
opraženého
0.25 ČL
kmín mletý (římského)
0.25 ČL
sumah (nemusí být)
česnek sušený 0.25 ČL
mletého, (nemusí být)
muškátový květ špetka
mletý
pepř mletý 1 ČL
čerstvě mletý
0.5 ČL
kurkuma mletá
sůl 1 ČL
česnek 2 stroužky
nadrobno
baby římský salát 2 ks
lze nahradit little gem, nakrájené nadrobno (nebo 1/2 římského salátu)
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
kopr 0.5 svazku
nakrájeného nadrobno
1 svazek
čerstvá petrželka (jedno jaké), nakrájený nadrobno
vlašské ořechy 3 hrsti
nasekaných jader
jogurt řeckého typu
lze nahradit sýrem labne, k podávání
hrachové výhonky či jiné výhonky k podávání

1 Na 1 lžíci ghí nebo 2 lžících oleje na středním ohni opečte cibuli do světle zlatova. Vyjměte ji a nechte zchladnout.

2 Vejce rozklepněte do mísy, přidejte sezam, koření a sůl. Jemně prošlehejte vidličkou. Přidejte česnek, salát, cibulku, bylinky, ořechy a opečenou cibuli. Promíchejte, ale nepřemíchejte.

3 Zbývající tuk rozehřejte na mírném až středním ohni ve velké pánvi (můžete také opékat nadvakrát v pánvi o průměru cca 20cm, půjde to o něco rychleji), vlijte směs a opékejte zakryté, až vejce zpevní (10–15 minut). Pomocí talíře obraťte a opékejte dalších 10–15 minut dozlatova. Podávejte s jogurtem či labne, posypané výhonky podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Kükü můžete svrchu zapéct pod rozpáleným grilem (asi 2 minuty, špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít suchá).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit