Kükü (perská omeleta)

Kükü (perská omeleta)

Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1965 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 45 g
Tuky 155 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krása tohohle receptu je v tom, že lze použít libovolné měkké bylinky a lupení včetně kopřiv, popence a jiných planých jarních rostlin. A přizpůsobíte-li kořenění tradičním chutím, získáte bezlepkovou variaci na nádivku.

Suroviny

ghí 3 PL
vrchovaté lžíce, lze nahradit 8 lžícemi oleje
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
vejce 6 ks
sezamová semínka 1 ČL
opraženého
0.25 ČL
kmín mletý (římského)
0.25 ČL
sumah (nemusí být)
česnek sušený 0.25 ČL
mletého, (nemusí být)
muškátový květ špetka
mletý
pepř mletý 1 ČL
čerstvě mletý
0.5 ČL
kurkuma mletá
sůl 1 ČL
česnek 2 stroužky
nadrobno
baby římský salát 2 ks
lze nahradit little gem, nakrájené nadrobno (nebo 1/2 římského salátu)
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
kopr 0.5 svazku
nakrájeného nadrobno
1 svazek
čerstvá petrželka (jedno jaké), nakrájený nadrobno
vlašské ořechy 3 hrsti
nasekaných jader
jogurt řeckého typu
lze nahradit sýrem labne, k podávání
hrachové výhonky či jiné výhonky k podávání

1 Na 1 lžíci ghí nebo 2 lžících oleje na středním ohni opečte cibuli do světle zlatova. Vyjměte ji a nechte zchladnout.

2 Vejce rozklepněte do mísy, přidejte sezam, koření a sůl. Jemně prošlehejte vidličkou. Přidejte česnek, salát, cibulku, bylinky, ořechy a opečenou cibuli. Promíchejte, ale nepřemíchejte.

3 Zbývající tuk rozehřejte na mírném až středním ohni ve velké pánvi (můžete také opékat nadvakrát v pánvi o průměru cca 20cm, půjde to o něco rychleji), vlijte směs a opékejte zakryté, až vejce zpevní (10–15 minut). Pomocí talíře obraťte a opékejte dalších 10–15 minut dozlatova. Podávejte s jogurtem či labne, posypané výhonky podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Kükü můžete svrchu zapéct pod rozpáleným grilem (asi 2 minuty, špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít suchá).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit