Švestkový koláč s citronovým likérem

Švestkový koláč s citronovým likérem

3.4 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2644 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 308 g
Tuky 115 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovocných koláčů není nikdy dost! Tenhle není náročný a chutná skvěle.

Suroviny

500 g
těsto křehké, chlazené
citron 2 ks
bio, šťáva a nastrouhaná kůra
smetana 4 PL
ke šlehání
třtinový cukr 200 g
světlý
vejce 5 ks
máslo 50 g
rozpuštěné
citronový likér 8 PL
Limoncello
švestky 10 ks
velké, bez pecek, na měsíčky
moučkový cukr
k podávání

1 Vyložte těstem koláčovou formu o průměru 25 cm, hlubokou asi 3,5–4 cm. Dejte na hodinu odpočinout do chladničky.

2 Předehřejte troubu na 170 ºC, zakryjte těsto pečicím papírem a nasypte na něj suché fazole. Pečte takzvaně naslepo 15 minut. Vyjměte formu z trouby a odstraňte fazole i papír.

3 V míse prošlehejte citronovou šťávu i kůru, smetanu, cukr, vejce a máslo dohladka. Pak vmíchejte limoncello.

4 Rozložte švestky na předpečené těsto a přelijte připraveným krémem. Vraťte do trouby na 20–30 minut a pečte, až krém ztuhne. Vyjměte a po zchladnutí pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Italský likér Limoncello se hodí i k přelévání pohárů, do pohárů nebo koktejlů. Koupíte ho v běžné obchodní síti od 300 Kč za 0,7 l. V koláči ho můžete nahradit jednou lžičkou citronové kůry navíc a 2–3 lžícemi moučkového cukru.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit