0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestkový koláč s citronovým likérem

Švestkový koláč s citronovým likérem

3.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2644 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 308 g
Tuky 115 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovocných koláčů není nikdy dost! Tenhle není náročný a chutná skvěle.

Suroviny

500 g
těsto křehké, chlazené
citron 2 ks
bio, šťáva a nastrouhaná kůra
smetana 4 PL
ke šlehání
třtinový cukr 200 g
světlý
vejce 5 ks
máslo 50 g
rozpuštěné
citronový likér 8 PL
Limoncello
švestky 10 ks
velké, bez pecek, na měsíčky
moučkový cukr
k podávání

1 Vyložte těstem koláčovou formu o průměru 25 cm, hlubokou asi 3,5–4 cm. Dejte na hodinu odpočinout do chladničky.

2 Předehřejte troubu na 170 ºC, zakryjte těsto pečicím papírem a nasypte na něj suché fazole. Pečte takzvaně naslepo 15 minut. Vyjměte formu z trouby a odstraňte fazole i papír.

3 V míse prošlehejte citronovou šťávu i kůru, smetanu, cukr, vejce a máslo dohladka. Pak vmíchejte limoncello.

4 Rozložte švestky na předpečené těsto a přelijte připraveným krémem. Vraťte do trouby na 20–30 minut a pečte, až krém ztuhne. Vyjměte a po zchladnutí pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Italský likér Limoncello se hodí i k přelévání pohárů, do pohárů nebo koktejlů. Koupíte ho v běžné obchodní síti od 300 Kč za 0,7 l. V koláči ho můžete nahradit jednou lžičkou citronové kůry navíc a 2–3 lžícemi moučkového cukru.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit