0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestkový koláč s makovou drobenkou

Švestkový koláč s makovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestkový koláč s makovou drobenkou

4.2/5 Počet hodnocení: 175
Do hodiny Snadné na plech 30x40cm, na asi 15 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9377 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 1271 g
Tuky 376 g
Vláknina 98 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do drobenky s mákem se zbláznili i ti, kteří měli pocit, že je na drobenkovém koláči nemůže nic překvapit. Klasický lítý švestkový koláč můžete ozvláštnit makovou drobenkou a vykouzlit tak jedinečnou pochoutnu na letní nedelní odpoledne.

Suroviny

vejce 6 ks
zvlášť žloutky a bílky
krupicový cukr 400 g
vanilkový cukr 2 bal
mouka pšeničná hladká 500 g
mandle 100 g
loupané, nasekané
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
mléko 6 PL
vypeckované
Na makovou drobenku
máslo 80 g
strouhanka 80 g
z bíleho pečiva
mák mletý 30 g
krupicový cukr 150 g

Postup

1

Smetanu vyšlehejte do polotuha a za stálého míchání přisypte cukr i vanilkové cukry a pak jeden po druhém vmíchejte žloutky. Postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem i mléko.

2

Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho spolu s mandlemi vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte a vysypte), rozetřete na něj těsto a velmi hustě poklaďte půlkami švestek (řezem nahoru). Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.

3

Mezitím prsty propracujte všechny suroviny na drobenku a posypte jí povrch koláče. Pečte zhruba dalších 10 minut a koláč vyjměte z trouby. Nechte zchladnout na plechu a pak krájejte na řezy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

Hana Rumpíková

Výborný koláč, jen toho cukru tam dávám sotva polovinu.:-)

Lenka Sedláková

To je ale příšerně sladké... Cukru by stačila z mého pohledu klidně polovina

Jana Krupičková

Výborný recept, náš nejoblíbenější se švestkami. Množství cukru v těstě vyváží kyselejší švestky, dle mého názoru. Drobenku sypu hned, než dávám do trouby.

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč