0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestkový koláč s makovou drobenkou

Švestkový koláč s makovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestkový koláč s makovou drobenkou

4.2 / 5. Počet hodnocení: 174
Do hodiny Snadné na plech 30x40cm, na asi 15 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9377 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 1271 g
Tuky 376 g
Vláknina 98 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do drobenky s mákem se zbláznili i ti, kteří měli pocit, že je na drobenkovém koláči nemůže nic překvapit. Klasický lítý švestkový koláč můžete ozvláštnit makovou drobenkou a vykouzlit tak jedinečnou pochoutnu na letní nedelní odpoledne.

Suroviny

vejce 6 ks
zvlášť žloutky a bílky
smetana ke šlehání 500 ml
33%
krupicový cukr 400 g
vanilkový cukr 2 bal
mouka pšeničná hladká 500 g
mandle 100 g
loupané, nasekané
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
mléko 6 PL
švestky 900 g
vypeckované
Na makovou drobenku
máslo 80 g
strouhanka 80 g
z bíleho pečiva
mák mletý 30 g
krupicový cukr 150 g

Postup

1

Smetanu vyšlehejte do polotuha a za stálého míchání přisypte cukr i vanilkové cukry a pak jeden po druhém vmíchejte žloutky. Postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem i mléko.

2

Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho spolu s mandlemi vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte a vysypte), rozetřete na něj těsto a velmi hustě poklaďte půlkami švestek (řezem nahoru). Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.

3

Mezitím prsty propracujte všechny suroviny na drobenku a posypte jí povrch koláče. Pečte zhruba dalších 10 minut a koláč vyjměte z trouby. Nechte zchladnout na plechu a pak krájejte na řezy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

Jana Krupičková

Výborný recept, náš nejoblíbenější se švestkami. Množství cukru v těstě vyváží kyselejší švestky, dle mého názoru. Drobenku sypu hned, než dávám do trouby.

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč