Do drobenky s mákem se zbláznili i ti, kteří měli pocit, že je na drobenkovém koláči nemůže nic překvapit. Klasický lítý švestkový koláč na plech rázem získal úplně jiný rozměr. Ale věřte, že maková drobenka není jediným trumfem tohoto receptu na luxusní švestkový koláč. Přesvědčte se sami!
Suroviny
Postup
Smetanu vyšlehejte do polotuha a za stálého míchání přisypte cukr i vanilkové cukry a pak jeden po druhém vmíchejte žloutky. Postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem i mléko.
Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho spolu s mandlemi vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte a vysypte), rozetřete na něj těsto a velmi hustě poklaďte půlkami švestek (řezem nahoru). Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.
Mezitím prsty propracujte všechny suroviny na drobenku a posypte jí povrch koláče. Pečte zhruba dalších 10 minut a koláč vyjměte z trouby. Nechte zchladnout na plechu a pak krájejte na řezy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- České menu ovlivněné Vídní(3 recepty )
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů )
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )
- Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče(12 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Výborný recept, náš nejoblíbenější se švestkami. Množství cukru v těstě vyváží kyselejší švestky, dle mého názoru. Drobenku sypu hned, než dávám do trouby.
To je ale příšerně sladké... Cukru by stačila z mého pohledu klidně polovina
Výborný koláč, jen toho cukru tam dávám sotva polovinu.:-)