Do drobenky s mákem se zbláznili i ti, kteří měli pocit, že je na drobenkovém koláči nemůže nic překvapit. Klasický lítý švestkový koláč můžete ozvláštnit makovou drobenkou a vykouzlit tak jedinečnou pochoutnu na letní nedelní odpoledne.
Suroviny
Postup
Smetanu vyšlehejte do polotuha a za stálého míchání přisypte cukr i vanilkové cukry a pak jeden po druhém vmíchejte žloutky. Postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem i mléko.
Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho spolu s mandlemi vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte a vysypte), rozetřete na něj těsto a velmi hustě poklaďte půlkami švestek (řezem nahoru). Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.
Mezitím prsty propracujte všechny suroviny na drobenku a posypte jí povrch koláče. Pečte zhruba dalších 10 minut a koláč vyjměte z trouby. Nechte zchladnout na plechu a pak krájejte na řezy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- České menu ovlivněné Vídní(3 recepty)
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů)
- 22 sladkých makových receptů(22 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče(12 receptů)
Komentáře
Hana Rumpíková
18.02.2015 14:43
Výborný koláč, jen toho cukru
Výborný koláč, jen toho cukru tam dávám sotva polovinu.:-)
Lenka Sedláková
30.09.2015 13:27
To je ale příšerně sladké...
To je ale příšerně sladké... Cukru by stačila z mého pohledu klidně polovina
Jana Krupičková
01.11.2018 10:16
Výborný recept, náš
Výborný recept, náš nejoblíbenější se švestkami. Množství cukru v těstě vyváží kyselejší švestky, dle mého názoru. Drobenku sypu hned, než dávám do trouby.