Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestkový koláč s makovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 214
Do 45 minut Snadné na plech 30x40cm, na asi 15 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9377 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 1271 g
Tuky 376 g
Vláknina 98 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do drobenky s mákem se zbláznili i ti, kteří měli pocit, že je na drobenkovém koláči nemůže nic překvapit. Klasický lítý švestkový koláč na plech rázem získal úplně jiný rozměr. Ale věřte, že maková drobenka není jediným trumfem tohoto receptu na luxusní švestkový koláč. Přesvědčte se sami!

Související recepty

Suroviny

vejce 6 ks
žloutky a bílky zvlášť
mandle 100 g
loupané, nasekané
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vypeckované
Na makovou drobenku
strouhanka 80 g
z bíleho pečiva
mák mletý 30 g

Postup

1

Smetanu vyšlehejte do polotuha a za stálého míchání přisypte cukr i vanilkové cukry a pak jeden po druhém vmíchejte žloutky. Postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem i mléko.

2

Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho spolu s mandlemi vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte a vysypte), rozetřete na něj těsto a velmi hustě poklaďte půlkami švestek (řezem nahoru). Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.

3

Mezitím prsty propracujte všechny suroviny na drobenku a posypte jí povrch koláče. Pečte zhruba dalších 10 minut a koláč vyjměte z trouby. Nechte zchladnout na plechu a pak krájejte na řezy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

01.11.2018 10:16

Výborný recept, náš nejoblíbenější se švestkami. Množství cukru v těstě vyváží kyselejší švestky, dle mého názoru. Drobenku sypu hned, než dávám do trouby.

30.09.2015 13:27

To je ale příšerně sladké... Cukru by stačila z mého pohledu klidně polovina

18.02.2015 14:43

Výborný koláč, jen toho cukru tam dávám sotva polovinu.:-)

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...