0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 149
Do hodiny Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5637 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 639 g
Tuky 284 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru. Žádá si jen horkou kávu!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva
na špičku nože
máslo 125 g
+ trochu na vymaštění
vejce 1 ks
Na švestkovou náplň
rozpůlené, vypeckované
mléko 250 ml
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 2 PL
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
smetana 250 g
máslo 60 g
cukr 100 g

Postup

1

Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny.

2

Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 26 cm vymažte máslem.

3

Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete po dně formy. Ze zbytku vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy.

4

Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat.

5

Troubu předehřejte na 175 °C.

6

Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek.

7

Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu.

8

Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí.

9

Pudinkovým krémem zalijte švestky, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až krém zpevní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

Andrea Turoková

perfektny recept

Hana Lováková

Dělala jsem ho, vypadal tak pěkně jako na obrázku, ale chuťově nic moc. Opavovat ho už nebudu.

Jana Ziobrová

skvělá kombinace, je úplně supr, ani sladký ani kyselý, chutná za tepla i vychlazený z lednice. Vždy sklidí pochvalu, je úžasný.

Anonym

Koláč je naprosto fantastický. Pekla jsem ho kratí dobu, ale možná proto, že mám plynovou troubu. Je vynikající a doporučuji vychladit. :)

Anonym

Docela zklamání, příliš sladký a hutný. Nevím, kde se stala chyba.

Zuzana Čechová

Skvělý koláč, nejsem žádná extra kuchařka, ale tohle se povedlo. Mňamka!

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč