0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 135
Do hodiny Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5637 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 639 g
Tuky 284 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru. Žádá si jen horkou kávu!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva
na okraj nože
máslo 125 g
plus trochu na vymaštění
vejce 1 ks
Na švestkovou náplň
švestky 750 g
rozpůlené, vypeckované
mléko 250 ml
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 2 PL
pudinkový prášek 1 bal
smetana 250 g
máslo 60 g
cukr 100 g

Postup

1

Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny.

2

Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 26 cm vymažte máslem.

3

Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete po dně formy. Ze zbytku vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy.

4

Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat.

5

Troubu předehřejte na 175 °C.

6

Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek.

7

Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu.

8

Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí.

9

Pudinkovým krémem zalijte švestky, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až krém zpevní.

Související články

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví
  • Suroviny

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem slivoň švestka neboli švestka domácí.  ...

Komentáře

Hana Lováková

Dělala jsem ho, vypadal tak pěkně jako na obrázku, ale chuťově nic moc. Opavovat ho už nebudu.

Jana Ziobrová

skvělá kombinace, je úplně supr, ani sladký ani kyselý, chutná za tepla i vychlazený z lednice. Vždy sklidí pochvalu, je úžasný.

Anonym

Koláč je naprosto fantastický. Pekla jsem ho kratí dobu, ale možná proto, že mám plynovou troubu. Je vynikající a doporučuji vychladit. :)

Anonym

Docela zklamání, příliš sladký a hutný. Nevím, kde se stala chyba.

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit