Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

3.9 / 5. Počet hodnocení: 131
Do hodiny Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5637 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 639 g
Tuky 284 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru. Žádá si jen horkou kávu!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva
na okraj nože
máslo 125 g
plus trochu na vymaštění
vejce 1 ks
Na švestkovou náplň
švestky 750 g
rozpůlené, vypeckované
mléko 250 ml
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 2 PL
pudinkový prášek 1 bal
smetana 250 g
máslo 60 g
cukr 100 g

1 Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 26 cm vymažte máslem. Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete po dně formy. Ze zbytku vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy. Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat.

2 Troubu předehřejte na 175 °C. Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek. Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu. Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí. Pudinkovým krémem zalijte švestky, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až krém zpevní.

Komentáře

Hana Lováková

Dělala jsem ho, vypadal tak pěkně jako na obrázku, ale chuťově nic moc. Opavovat ho už nebudu.

Jana Ziobrová

skvělá kombinace, je úplně supr, ani sladký ani kyselý, chutná za tepla i vychlazený z lednice. Vždy sklidí pochvalu, je úžasný.

Anonym

Koláč je naprosto fantastický. Pekla jsem ho kratí dobu, ale možná proto, že mám plynovou troubu. Je vynikající a doporučuji vychladit. :)

Anonym

Docela zklamání, příliš sladký a hutný. Nevím, kde se stala chyba.

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit