0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestkový svařák

Švestkový svařák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestkový svařák

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3689 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 590 g
Tuky 117 g
Vláknina 234 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Štědrovečerní večeři si nedovedu představit bez švestkového kompotu. Nikdy mi ale nechutnal. Tak jsem z něj později udělala svařák a s mámou jsme si ho nosily na půlnoční!“ prozrazuje redaktorka Darina Sieglová.

Suroviny

sušené švestky 150 g
jablko 4 ks
oloupaná
skořice 2 svitky
hřebíček 6 ks
víno červené 1 ks
celá lahev
víno portské 1 ks
celá lahev
vanilkový lusk 0.5 ks
rozpůlený, dřeň vyškrábnutá
rybízový džem 2 PL
mandle loupané 1 hrst
celé
pomerančová kůra
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Sušené švestky dejte do misky a zalijte vroucí vodou jen tak, aby byly ponořené. Nechte chvíli stát. Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na osminky a zbavte jádřinců. Jablka vsypte do hrnce, přidejte švestky i s tekutinou, skořici, hřebíček a krátce poduste, jablka by se měla začít rozpadat. Přilijte víno, portské, přidejte vanilkovou dřeň i lusk, rybízovou marmeládu a mand- le a přiveďte těsně pod bod varu. Vypněte a nechte louhovat, alespoň 20 minut.

2

Před podáváním opět prohřejte. Můžete ozdobit pomerančovou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit