„Štědrovečerní večeři si nedovedu představit bez švestkového kompotu. Nikdy mi ale nechutnal. Tak jsem z něj později udělala svařák a s mámou jsme si ho nosily na půlnoční!“ prozrazuje redaktorka Darina Sieglová.
Suroviny
Postup
Sušené švestky dejte do misky a zalijte vroucí vodou jen tak, aby byly ponořené. Nechte chvíli stát. Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na osminky a zbavte jádřinců. Jablka vsypte do hrnce, přidejte švestky i s tekutinou, skořici, hřebíček a krátce poduste, jablka by se měla začít rozpadat. Přilijte víno, portské, přidejte vanilkovou dřeň i lusk, rybízovou marmeládu a mand- le a přiveďte těsně pod bod varu. Vypněte a nechte louhovat, alespoň 20 minut.
Před podáváním opět prohřejte. Můžete ozdobit pomerančovou kůrou.