Švestkový svařák

Švestkový svařák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestkový svařák

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3689 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 590 g
Tuky 117 g
Vláknina 234 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Štědrovečerní večeři si nedovedu představit bez švestkového kompotu. Nikdy mi ale nechutnal. Tak jsem z něj později udělala svařák a s mámou jsme si ho nosily na půlnoční!“ prozrazuje redaktorka Darina Sieglová.

Suroviny

sušené švestky 150 g
jablka 4 ks
oloupaná
skořice 2 svitky
hřebíček 6 ks
víno červené 1 ks
celá lahev
víno portské 1 ks
celá lahev
vanilkový lusk 0.5 ks
rozpůlený, dřeň vyškrábnutá
rybízový džem 2 PL
mandle loupané 1 hrst
celé
pomerančová kůra
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Sušené švestky dejte do misky a zalijte vroucí vodou jen tak, aby byly ponořené. Nechte chvíli stát. Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na osminky a zbavte jádřinců. Jablka vsypte do hrnce, přidejte švestky i s tekutinou, skořici, hřebíček a krátce poduste, jablka by se měla začít rozpadat. Přilijte víno, portské, přidejte vanilkovou dřeň i lusk, rybízovou marmeládu a mand- le a přiveďte těsně pod bod varu. Vypněte a nechte louhovat, alespoň 20 minut.

2

Před podáváním opět prohřejte. Můžete ozdobit pomerančovou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit