Horké mléko s karamelem

Horké mléko s karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1465 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 242 g
Tuky 42 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horké karamelové mléko. Může být snad něco víc?

Související recepty

Suroviny

krupicový cukr 170 g
smetana ke šlehání 50 ml
mléko 1 l
plnotučné
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
badyán 2 hvězdičky
muškátový oříšek
strouhaný, k podávání

Cukr vsypte do hrnce a na středním ohni jej míchejte, dokud nevznikne zlatý karamel. Sejměte z plotny a vlijte smetanu (buďte opatrní, karamel vybublá!). Vraťte na plotnu a zvolna vařte, dokud se karamel nerozpustí.

2 Mléko, vanilková semínka, vanilkový lusk a badyán dejte do hrnce a zvolna přiveďte těsně pod bod varu. Potom sceďte.

3 Na dno skleničky vlijte 1–2 lžíce karamelu (dle velikosti sklenice) a poté na něj vlijte horké mléko. Nahoru postrouhejte muškátovým oříškem a podávejte.

NĚCO NAVÍC 
Pokud máte napěňovač mléka, použijte ho. Našlehané mléko udělá na karamelu krásnou vrstvu. Pokud chcete, přidejte nakonec do drinku trochu alkoholu, hodí se armaňak, ararat nebo jednoduše koňak či rum.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit