Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Ostružinový glögg

Ostružinový glögg

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2878 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 383 g
Tuky 84 g
Vláknina 129 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Glögg je skandinávský svařák. Tradičně se podává s mandlemi a rozinkami, s lesními plody nám ale chutná nejlépe.

Suroviny

mandle 1 hrst
neloupané
mražené ostružiny 300 g
nebo lesní borůvky
med 80 g
skořice 1 svitek
nalámaný na větší kusy
badyán 3 hvězdičky
kardamom 4 tobolky
podrcené
hřebíček 4 ks
pomeranč 0.5 ks
kůra na široké proužky + pár proužků kůry navíc na ozdobu
citron 0.5 ks
kůra na široké proužky
víno červené 500 ml
rum 40 ml
tmavý, třtinový, lze použít i brandy nebo koňák, podle chuti
rozinky 1 hrst
propláchnuté

1 Mandle zalijte horkou vodou a po chvíli z nich sloupněte tenkou slupku.

Ostružiny vložte do rendlíku spolu s 300 ml vody, přikryjte pokličkou, zahřejte k varu a pak na mírném plameni vařte 10 minut. Přidejte med a rozmixujte, následně propasírujte přes sítko. Propasírovanou šťávu vraťte zpátky do hrnce. Přidejte koření a citrusovou kůru, zahřejte opět téměř k varu, pak vypněte a nechte 30 minut pod pokličkou, aby tekutina natáhla vůni koření.

3 Potom přilijte víno a opět zahřejte, ale jen tak, aby se víno ohřálo, ale nevařilo.

4 Přelijte přes sítko, které zachytí koření a dochuťte zvoleným tvrdým alkoholem. Do sklenic rozdělte mandle, rozinky a pomerančovou kůru, zalijte připraveným glöggem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit