0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostružinový glögg

Ostružinový glögg

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2878 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 383 g
Tuky 84 g
Vláknina 129 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Glögg je skandinávský svařák. Tradičně se podává s mandlemi a rozinkami, s lesními plody nám ale chutná nejlépe.

Suroviny

mandle 1 hrst
neloupané
mražené ostružiny 300 g
nebo lesní borůvky
med 80 g
skořice 1 svitek
nalámaný na větší kusy
badyán 3 hvězdičky
kardamom 4 tobolky
podrcené
hřebíček 4 ks
pomeranč 0.5 ks
kůra na široké proužky + pár proužků kůry navíc na ozdobu
citron 0.5 ks
kůra na široké proužky
víno červené 500 ml
rum 40 ml
tmavý, třtinový, lze použít i brandy nebo koňák, podle chuti
rozinky 1 hrst
propláchnuté

1 Mandle zalijte horkou vodou a po chvíli z nich sloupněte tenkou slupku.

Ostružiny vložte do rendlíku spolu s 300 ml vody, přikryjte pokličkou, zahřejte k varu a pak na mírném plameni vařte 10 minut. Přidejte med a rozmixujte, následně propasírujte přes sítko. Propasírovanou šťávu vraťte zpátky do hrnce. Přidejte koření a citrusovou kůru, zahřejte opět téměř k varu, pak vypněte a nechte 30 minut pod pokličkou, aby tekutina natáhla vůni koření.

3 Potom přilijte víno a opět zahřejte, ale jen tak, aby se víno ohřálo, ale nevařilo.

4 Přelijte přes sítko, které zachytí koření a dochuťte zvoleným tvrdým alkoholem. Do sklenic rozdělte mandle, rozinky a pomerančovou kůru, zalijte připraveným glöggem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit