Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostružinový glögg

Glögg je skandinávský svařák. Tradičně se podává s mandlemi a rozinkami, s lesními plody nám ale chutná nejlépe.

 

Vydání: 2017/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení
PT10M
Vaření 0:10
Nápoj

Ingredience

    • hrst neloupaných mandlí
    • 300 g mražených ostružin (nebo lesních borůvek)
    • 80 g medu
    • 1 svitek skořice, na větší kusy
    • 3 hvězdičky badyánu
    • 4 tobolky kardamomu, podrcené
    • 4 hřebíčky
    • kůra z 1/2 pomeranče a kůra z 1/2 citronu, na široké proužky + pár proužků pomerančové kůry na ozdobu
    • 500 ml červeného vína
    • cca 40 ml tmavého třtinového rumu, koňaku nebo brandy (či podle chuti)
    • hrst rozinek, propláchnutých

Příprava jídla

1 Mandle zalijte horkou vodou a po chvíli z nich sloupněte tenkou slupku.

Ostružiny vložte do rendlíku spolu s 300 ml vody, přikryjte pokličkou, zahřejte k varu a pak na mírném plameni vařte 10 minut. Přidejte med a rozmixujte, následně propasírujte přes sítko. Propasírovanou šťávu vraťte zpátky do hrnce. Přidejte koření a citrusovou kůru, zahřejte opět téměř k varu, pak vypněte a nechte 30 minut pod pokličkou, aby tekutina natáhla vůni koření.

3 Potom přilijte víno a opět zahřejte, ale jen tak, aby se víno ohřálo, ale nevařilo.

4 Přelijte přes sítko, které zachytí koření a dochuťte zvoleným tvrdým alkoholem. Do sklenic rozdělte mandle, rozinky a pomerančovou kůru, zalijte připraveným glöggem a podávejte.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí stehna s jablky a bramborami

Květáková polévka s kapary

Opečený křupavý chleba

Obrácený brusinkový koláč

Jablečné minivdolečky

Přidat komentář