
Ostružinový glögg
Glögg je skandinávský svařák. Tradičně se podává s mandlemi a rozinkami, s lesními plody nám ale chutná nejlépe.
Ingredience
- hrst neloupaných mandlí
- 300 g mražených ostružin (nebo lesních borůvek)
- 80 g medu
- 1 svitek skořice, na větší kusy
- 3 hvězdičky badyánu
- 4 tobolky kardamomu, podrcené
- 4 hřebíčky
- kůra z 1/2 pomeranče a kůra z 1/2 citronu, na široké proužky + pár proužků pomerančové kůry na ozdobu
- 500 ml červeného vína
- cca 40 ml tmavého třtinového rumu, koňaku nebo brandy (či podle chuti)
- hrst rozinek, propláchnutých
Příprava jídla
1 Mandle zalijte horkou vodou a po chvíli z nich sloupněte tenkou slupku.
2 Ostružiny vložte do rendlíku spolu s 300 ml vody, přikryjte pokličkou, zahřejte k varu a pak na mírném plameni vařte 10 minut. Přidejte med a rozmixujte, následně propasírujte přes sítko. Propasírovanou šťávu vraťte zpátky do hrnce. Přidejte koření a citrusovou kůru, zahřejte opět téměř k varu, pak vypněte a nechte 30 minut pod pokličkou, aby tekutina natáhla vůni koření.
3 Potom přilijte víno a opět zahřejte, ale jen tak, aby se víno ohřálo, ale nevařilo.
4 Přelijte přes sítko, které zachytí koření a dochuťte zvoleným tvrdým alkoholem. Do sklenic rozdělte mandle, rozinky a pomerančovou kůru, zalijte připraveným glöggem a podávejte.
Přidat komentář