Glögg je skandinávský svařák. Tradičně se podává s mandlemi a rozinkami, s lesními plody nám ale chutná nejlépe.
Suroviny
Postup
Mandle zalijte horkou vodou a po chvíli z nich sloupněte tenkou slupku.
Ostružiny vložte do rendlíku spolu s 300 ml vody, přikryjte pokličkou, zahřejte k varu a pak na mírném plameni vařte 10 minut. Přidejte med a rozmixujte, následně propasírujte přes sítko. Propasírovanou šťávu vraťte zpátky do hrnce. Přidejte koření a citrusovou kůru, zahřejte opět téměř k varu, pak vypněte a nechte 30 minut pod pokličkou, aby tekutina natáhla vůni koření.
Potom přilijte víno a opět zahřejte, ale jen tak, aby se víno ohřálo, ale nevařilo.
Přelijte přes sítko, které zachytí koření a dochuťte zvoleným tvrdým alkoholem. Do sklenic rozdělte mandle, rozinky a pomerančovou kůru, zalijte připraveným glöggem a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )